Cazul de la Beclean, unde o fractură de col femural suferită de un tânăr cu probleme psihice este tratată cu vitamine, necesita operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De două săptămâni, un tânăr cu probleme psihice din Beclean este tratat pentru o fractură cu vitamine şi odihnă. Potrivit ortopedul Emanoil Puşcar, cele mai multe dintre fracturile de col femural necesită intervenţie chirurgicală, iar tratamentul trebuie stabilit doar de către specialişti şi nu de către medicii de familie, cum s-a întâmplat în cazul tânărului din Beclean.

Nicolae T. are 20 de ani şi este internat de mai bine de 15 ani la Centrul de Recoperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Beclean. Acesta suferă de mai multe afecţiuni psihice foarte severe, motiv pentru care nici nu vorbeşte. De asemenea, acesta este infectat şi cu HIV.

În urmă cu două săptămâni, tânărul a căzut în curtea centrului şi a fost dus la urgenţe la spitalul din Beclean de către personalul centrului. Medicul de gardă a constatat că acesta avea câteva zgârieturi în zona capului şi a şoldului. Pentru că nu avea posibilitatea să îi facă o radiografie pe loc, medicul de gardă a recomandat ca o radiografie să fie făcută zilele care au urmat la policlinica spitalului.

Tânărului i s-a făcut o radiografie, care a scos în evidenţă faptul că acesta avea o fractură de col femural fără deplasare. Radiografia a ajuns la medicul de familie al tânărului, care nu a consultat un specialist ortoped, ci a recomandat odihnă, vitamine şi calmante la nevoie.

De două săptămâni, tânărul este tratat cu vitamine şi odihnă. La acesta încă nu a ajuns un specialist ortoped care să îi recomande un tratament adecvat. Mai multe despre acest subiect puteţi citi aici.

Specialiştii recomandă operaţia pentru fractură de col femural

Ce spun specialiştii despre această situaţie? Potrivit ortopedului Emanoil Puşcar, în cele mai multe dintre cazuri se recomandă intervenţia chirurgicală, însă doar un specialist, în urma unui control amănunţit, poate decide asta.

„Se recomandă în acest caz să se ia legătura cu medicul specialist. În anumite situaţii foarte rare sunt fracturi care pot fi tratate ortopedic fără intervenţie chirurgicală. Asta doar medicul ortoped o poate recomanda. În cele mai multe cazuri se recomandă intervenţie chirurgicală, dar asta doar medicul ortoped poate decide, după ce efectuează toate examinările necesare”, explică ortopedul Emanoil Puşcar.

Direcţia de Sănătate Publică deschide o anchetă administrativă

Acest caz a ajuns şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică, abia după ce reprezentanţii mass-media l-au sesizat. Reprezentanţii instituţiei susţin că vor declanşa o anchetă administrativă, pentru a vedea dacă centrul şi medicii care l-au consultat pe tânăr au respectat procedurile necesare.

„Direcţia de Sănătate Publică va declanşa o anchetă administrativă. Trebuie să vedem care a fost diagnosticul iniţial, ce s-a întâmplat, ce tratament a fost aplicat acestui bolnav. Eu cred că ancheta administrativă va lămuri acest caz. Dacă s-a pus acest diagnostic, el trebuia îngrijit într-o unitate spitalicească. (...) Atitudinea şi îngrijirea trebuie să fie aceeaşi indiferent că e cu handicap, că nu e cu handicap, indiferent că e pe stradă sau acasă, atitudinea terapeutică trebuie să fie aceeaşi şi trebuie urmată aceeaşi cale. Toţi bolnavii trebuie să aibă acces egal la serviciile medicale”, explică directorul adjunct al DSP, Doina Petri.

Vă mai recomandăm:

Un bărbat îşi ţine fiul cu probleme psihice închis într-un focar de infecţie pentru a nu pierde ajutorul de handicap

Incident neobişnuit la Beclean. Un bolnav psihic i-a retezat nasul unui agent de pază

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite