Bogdan Todea: a câştigat premiul cu o sculptură neterminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Todea a studiat arta în profunzime timp de 12 ani, timp în care şi-a descoperit talentul pentru modelaj. Creaţiile sale de sculptură cuceresc prin latura umană pe care o exprimă, dar şi prin nota plină de umor pe care tânărul reuşeşte să le-o imprime.

Tânărul bistriţean şi-a arătat primele înclinaţii înspre artă încă din clasele mici. Deşi la început lui i se părea o simplă joacă, părinţii săi au remarcat imediat că Bogdan ştie să deseneze. „Tot timpul mâzgăleam la sfârşitul caietelor înainte să încep să îmi scriu temele pentru şcoală. La început ai mei mă dojeneau, dar apoi şi-au dat seama că sunt chiar priceput", îşi aminteşte cu plăcere Bogdan Todea. La Şcoala de Arte a ajuns mai târziu din pură întâmplare. În clasa a patra un profesor  a venit cu propunerea ca micuţii să urmeze cursurile gimnaziale la Şcoala  de Arte „Corneliu Baba" Bistriţa, ducă trec printr-o probă de foc. „Îmi aduc aminte perfect că ne-a pus să desenăm un cub, un cilindru şi o piramidă. Eu am reuşit să le reproduc bine şi a fost biletul meu de înscriere la şcoala de arte, chiar din clasa a cincea", a spus tânărul. A desenat şi a studiat intens arta culorilor, dar cel mai mult l-a atras modelajul. Pasiunea pentru sculptură şi-a exploatat-o apoi din clasa a zecea, când s-a înscris la această specializare, care i-a adus ulterior succesul.

Lucrarea neterminată i-a adus un premiu important

Bogdan Todea a fost dintotdeauna un coleg săritor, dar cel mai mult s-a distins prin faptul că reuşea să le aducă zâmbetul pe buze celor din jur prin lucrările sale. Cel mai grăitor exemplu în acest sens, este sculptura cu care a reuşit în clasa a XI-a să câştige poate cel mai important premiu din cariera lui de elev: locul II la Olimpiada Naţională de Arte, cu ajutorul unei lucrări neterminate. Opera sa, care a respectat tema propusă de organizatori „poarta", a fost singura sculptură care a reprezentat şi personaje. „Am făcut o poartă pe care erau sprijiniţi trei oameni. Doi împingeau poarta dintr-o parte, iar feţele lor exprimau efortul deosebit, iar de cealaltă parte stătea un altul care avea doar un picior sprijinit de perete şi zâmbea ironic. Din păcate nu am reuşit să o finalizez pentru că am avut doar şase ore la dispoziţie, dar toţi m-au felicitat pentru idee", îşi aminteşte cu plăcere Bogdan despre experienţa sa. După liceu a urmat facultatea, tot una de Arte, de data asta la Cluj. Au urmat expoziţii organizate de Universitatea de Arte şi Design, unde Bogdan îşi prezenta lucrările de modelaj. „Facultatea a fost pentru mine o experienţă de viaţă, care m-a ajutat să mă conturez ca om. Am învăţat să fiu o persoană bună şi să ştiu că important în viaţă este să îi înţelegi pe cei din jurul tau", a mai zis Bogdan.

Dezamăgit de sistemul din România

Faptul că artiştii nu sunt apreciaţi în România, l-a determinat pe Bogdan să lase pentru o perioadă sculptura în planul doi. Acum se concentrează pe viaţa de familie, alături de frumoasa sa soţie şi de fetiţa lor de 11 luni, cu care ar vrea într-o bună zi să emigreze. „Visul meu ca orice artist este să am expoziţia mea, care să fie admirată la nivel mondial. Norocul lui Brâncuşi este că pe vremea lui nu existau atâtea graniţe şi că atunci artiştii erau mult mai respectaţi. Acum nimeni parcă nu mai are încredere în noi, de asta mi-aş dori la un moment dat să îmi fac un rost în altă ţară, acolo sigur va fi mai bine", spune cu indignare tânărul sculptor. Până atunci, Bogdan are de gând să se înscrie la master din toamnă şi să predea artă copiilor bistriţeni din postura de profesor cât de curând.

Ce-i place: Să îşi petreacă timpul cu fetiţa lui, care este cea mai mare bucurie. De asemenea iubeşte să se documenteze şi să fie mereu informat la zi.

Nu-i place: Oamenii care zic că urăsc minciuna şi ipocrizia, pentru că nimeni nu e perfect. Nu îi place statul român pentru că nu le oferă tinerilor şansa să se afirme de tineri.

Întrebare şi răspuns: Care este ţara ta preferată?

Îmi place tare mult Italia pentru că mi se pare că toată arta şi artiştii importanţi ai lumii s-au făcut remarcaţi acolo. Mi se pare o ţară în care îţi poţi dezvolta creativitatea şi să trăieşti bine înconjurat de oameni deschişi la minte.

Profil:

Data naşterii: 23 martie 1984

Studii: A absolvit Liceul de Arte „Corneliu Baba" şi Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca

Familie: este căsătorit şi are un copil

Ocupaţie: artist

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite