Bistriţa: Elena Ciocan şi-a deschis parfumerie din ambiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în comerţ de când se ştie. A făcut şcoala în acest domeniu, apoi zeci de ani a fost vânzătoare şi de un deceniu are propria afacere

Elena Ciocan s-a născut în comuna clujeană Vad, unde a trebuit să împartă jocurile copilăriei cu muncile din gospodărie. La doar 14 ani a plecat de acasă, să facă şcoală. „Nu aveam posibilităţi să-mi doresc ceva, nu ştiam să visez la ceva ...Părinţii m-au trimis la Cluj, la şcoala comercială", spune femeia. Aici a învăţat ce presupune comerţul şi imediat după absolvire a fost repartizată la o fabrică în Dej. După 3 ani de muncă, s-a căsătorit şi a venit la Bistriţa. La începutul carierei sale  în  acest oraş, Elena a schimbat mai multe locuri de muncă, toate în comerţ, ţesături, confecţii sau încălţăminte. Cei mai mulţi ani i-a petrecut la fostul magazin Romarta de pe strada 1 Decembrie, unde a vândut cosmetice. După aproape 10 ani, Elena s-a gândit că are suficientă experienţă şi cunoştinţele  necesare pentru a-şi deschide propria afacere.

A fost încurajată să renunţe şi să se pensioneze

Apropiaţii au încercat să o descurajeze, însă. „Îmi spuneau că ce afaceri îmi trebuie mie, că trebuie să mă pensionez, iar eu, în ciuda lor, am mers mai departe", spune Elena. Deşi nu i-a fost uşor, comercianta a fost ambiţioasă şi a reuşit să deschidă un  magazin cu parfumuri şi produse cosmetice de calitate, destinate celor care se respectă. Avea 54 de ani când a pus bazele afacerii sale, primul sediu al magazinului fiind foarte aproape de ultimul său loc de muncă. O perioadă, Elena a vândut parfumuri franţuzeşti la etajul clădirii cu Romarta, după care s-a mutat pe Gheorghe Şincai, unde, de şapte ani, zeci de bistriţeni şi nu numai, îi calcă pragul.

„Bistriţenii se respectă"

La cunoscutul magazin se găsesc numai parfumuri de firmă, de 20 de feluri, achiziţionate din capitală şi importate din Franţa. Preţurile variază între 120 şi 620 de lei, însă în această perioadă cel mai bine vândute sunt cele până în 200 de lei. „Se simte criza, dar tot vin persoane care testează un parfum şi dacă nu li se potriveşte, solicită altceva", spune Elena.

Comercianta mai spune că sunt mult doamne şi domnişoare în Bistriţa care sunt fidele magazinului de multă vreme. „E greu cu banii într-adevăr, dar sunt oameni care se respectă, mai ales că un parfum de calitate nu îl cumperi toată ziua. Sunt bistriţeni care dau importanţă propriei persoane", mai spune femeia, care de o bună bucată de vreme este ajutată de fiul său.

Întrebare şi răspuns

Aţi  vrea vreodată să încercaţi altceva?

E.C.: M-am născut să fac asta. Munceam în gospodărie când eram copil şi nu ştiam că vreau altceva. De când mă ştiu fac asta şi îmi place, mai ales că sunt în relaţie directă cu oamenii. Îmi place să muncesc cu oamenii. Nu m-am lăsat niciodată, chiar dacă am trecut prin multe în viaţa asta. Secretul meu este unul cât se poate de simplu. E ca în viaţă: trebuie să fii sincer şi corect, să spui omului adevărul, altfel nu te mai caută.

Îi place

Elenei Ciocan îi place să revadă comuna în care s-a născut. Merge în Vad cam de două ori pe an, pentru că mai mult nu-i permite timpul. Adoră să facă lucuri de mână, chiar şi croitorie, pentru că se relaxează şi îi plac oamenii naturali.

Nu-i place

Îi dispreţuieşte pe cei care umblă murdari. Spune că ori cât de sărac ai fi, apă este. O enervează drumurile şi haosul din ţară. Nu-i place că România a ajuns să fie condusă de nepricepuţi, „păcat de ţara asta frumoasă", spune Elena.

 Profil

Născută: 3 aprilie 1946, în comuna Vad, judeţul Cluj

Educaţie: Şcoala Comercială Cluj

Stare civilă: căsătorită, un băiat

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite