Alegeri prezidenţiale 2014. Cum s-au descurcat primarii traseişti din Bistriţa-Năsăud în turul II
0Candidatul PSD nu a reuşit să câştige alegerile în Bistriţa-Năsăud deşi peste 20 dintre primarii judeţului au profitat de ordonanţa de urgenţă care le-a permis să schimbe taberele politice şi s-au alăturat fie PSD-ului, fie PLR-ului, fie au optat pentru independenţă. Sub 10 primari care au schimbat barca politică au reuşit să atragă electoratul spre candidatul PSD.
Din cei 62 de primari din Bistriţa-Năsăud, aproape jumătate au ales să profite de legea migraţiei. Cei mai mulţi au ales să treacă la PSD, însă şi noul PLR a atras suficienţi primari, în special din PNL.
PNL a rămas fără niciun primar din cei 9 cu care a pornit la drum. Au părăsit PNL pentru PLR Traian Simionca (comuna Livezile), Ioan Dedean (Şieuţ), Dumitru Tomşa (Urmeniş), Dumitru Bendean (Miceştii de Câmpie), Ioan Cămărăşan (Silivaşul de Câmpie), Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), Ioan Moniţă (Romuli), Eugen Benţa (Poiana Ilvei), Vasile Dologa (Tiha Bârgăului). PP-DD a rămas fără singurul primar pe care-l avea în Bistriţa-Năsăud în fruntea comunei Căianu Mic. Paul Ştir a cochetat cu PSD încă dinaintea intrării în vigoare a legii migraţiei.
Şi PDL a pierdut 12 primari. Astfel, Alexandru Horea (Ilva Mică), Valer Avram (Măgura Ilvei), Ioan Strungari (Parva), Ioan Szabo (Şanţ), Vlăduţ Purja (Târlişua), Dumitru Buşcoiu (Zagra), Ioan Bob (Şintereag), Vasile Laba (Bistriţa-Bârgăului) Doru Crişan (Prundu Bârgăului) au părăsit PDL pentru PSD. Gheorghe Bălăjan (Dumitra) şi Toma Someşan (Mărişelu) au părăsit PDL pentru PLR, iar Sever Mureşan (Telciu) a ales să devină independent. PDL rămâne astfel cu 14 primari din cei 26 cu care a pornit la drum.
În comunele conduse de primari care au dat PDL pentru PSD, Klaus Iohannis a câştigat în 7 cazuri, în unele locuri cu procente însemnate. Astfel, Klaus Iohannis a câştigat cu 70,94% în Bistriţa Bârgăului, cu 60,82% în Ilva Mică, cu 61,08% în Măgura Ilvei, cu 57,48% în Parva, cu 69,17% în Prundu Bârgăului, cu 52,91% în Şintereag, cu 51,50% în Târlişua. Restul de primari care au dat PDL pe PSD au reuşit să atragă electoratul de partea lui Victor Ponta. Este cazul comunelor Budacu de Jos (51,01% Victor Ponta), Şanţ (62,65%), Zagra (54,80%).
Voturile din comunele conduse de primari care au trecut de la PDL la PLR au mers tot spre dreapta, Klaus Iohannis câştigând cu 69,92% în Dumitra şi cu 55,89% în Mărişelu. Şi în comuna unde primarul a ales independenţa voturile au mers tot spre Klaus Iohannis. Astfel, în Telciu candidatul ACL a obţinut 75,43%.
Şi voturile din comunele cu primari care au trecut de la PNL la PLR au mers în mare parte spre Klaus Iohannis. Astfel, Klaus Iohannis a câştigat în Livezile cu 69,71%, în Miceştii de Câmpie cu 62,06%, în Poiana Ilvei cu 56,75%, în Şieuţ cu 51,24%, în Tiha Bârgăului cu 85,09%, în Urmeniş cu 55,13%.
Doar trei dintre primarii care au trecut de la PNL la PLR au reuşit să atragă electoratul din comună spre stânga. Astfel, Victor Ponta a câştigat în Romuli cu 61,99%, în Sânmihaiu de Câmpie cu 61,60% şi în Silivaşu de Câmpie cu 53,71%.
Primarul comunei Căianu Mic, singurul pe care l-a avut PP-DD în judeţ şi care a trecut de curând în barca PSD-ului, a adus electoratul de partea lui Victor Ponta, care a obţinut 65,43%.
Vă mai recomandăm:
Efectele legii migraţiei în Bistriţa-Năsăud: PNL a rămas fără primari, iar PDL mai are jumătate