Mobilizare în Maramureş pentru ajutorarea refugiaţilor. Au apărut primele solicitări de protecţie
0
Au apărut primele solicitări de protecţie din partea statului român. Sute de maramureşeni îşi oferă spaţiul de locuit pentru găzduirea refugiaţilor.
Maramureşenii se mobilizează pe reţelele de socializare şi îşi oferă casele pentru a-i găzdui pe refugiaţi. Deşi aceştia nu au statul oficial de „refugiaţi”, sunt oameni care fug din calea războiului şi au nevoie de ajutor.
Primăria Sighetu Marmaţiei a anunţat vineri, 25 februarie 2022, că începând de sâmbătă, 26 februarie 2022, vor fi montate 30 de corturi pe stadionul municipiului. „Am discutat deja cu cei de la ISU, au cerut informaţii despre surse de apă, de încălzire etc. Vom instala mai multe corturi să putem oferi cazare, la nevoie”, a spus primarul Vasile Moldovan.
De asemenea, el arată că a solicitat şi ajutorul unor ONG-uri, pentru a putea caza mai mulţi cetăţeni ucraineni, dacă va fi nevoie. Azi dimienaţă, ISU amenaja deja spaţiul pentru trierea eventualilor cetăţeni care vor avea nevoie de aceste spaţii.
Fundaţii şi ONG-uri care îşi oferă ajutorul
Unele organizaţii îşi publică pe reţelele de socializare intenţia de a găzdui cetăţeni ucraineni, la nevoie. „Mi se pare firesc ca în momentul în care te gândeşti că oamenii aceia s-au trezit, efectiv, într-o situaţie în care trebuie să fugă din calea armelor, mai ales, femei, copii, este firesc să vrei să ajuţi. Este ceva ce poate să ţi se întâmple la un mment dat şi ţie şi dacă cineva îşi deschide casa să te ajute, mi se pare foarte important”, spuen Claudia Cufoian, preşedintele Fundaţiei Sacre Cuore din Baia Mare. Potrivit ei, până la 10 familii cu copii îşi pot găsi gazdă în imobilele pe care le pune la dispoziţie.
”Ca logistică, noi avem în Baia Mare fundaţia care are două case, unde pot fi organizate spaţiile cu băi, duşuri, sala de mese, unde să fie primiţi; şi mai avem o casă care are destul de multe camere, la Ocna Şugatag, deci aproape de Sighet. Şi acolo ne putem organiza să primim persoanele acestea. De asemeena, noi lucră mult cu voluntari care la nevoie pot s ajute. Se face un lanţ uman de solidaritate care să ajute persoanele acestea”, mai spune ea.
„Noi deocamdată am distribuit pe reţelele de socializare şi am luat legătura cu preoţi din Maramureşul Istoric. Urmează să luăm legătura cu Primăria Sighetu Marmaţiei, pentru a ne oferi ajutorul”, mai susţine ea.
Mobilizare pe reţelele de socializare
Pe de altă parte, pe reţelele de socializare s-a înfiinţat deja un grup pentru susţinerea refugiaţilor: „Maramureş hosts Ukrainian refugees / Maramureşul găzduieşte Ucraina”.
Aici s-au înscris deja peste 2.000 de pesoane şi se organizează pentru a primi cetăţeni ucraineni. Sute de persoane din zona Maramureşului istoric, în special cei care au rude în Ucraina sau sunt de etnie ucraineană, îşi oferă casele pentru a găzdui oameni fugiţi din calea războiului. Însă nu doar aceştia îşi oferă casele sau spaţiile pe carele au la dispoziţie. Sunt persoane plecate din ţară, sau care au, pur şi simplu, loc de încă o pesoanp sau o familie, în spaţiul lor personal.
Solicitări de protecţie
Potrivit Poliţiei de Frontieră, au apărut deja primele solicitări a unei forme de protecţii din partea statului român, pentru cetăţenii ucraineni.
„În data de 24.02.2022, 11 persoane au solicitat acordarea unei forme de protecţie a statului român în punctele de trecere a frontierei, acestea urmând a fi preluate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări”, arată un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.
De asemenea, se arată în document că s-a intensificat traficul prin punctele de tecere a frontierei.
„La frontiera cu Ucraina, numărul total de cetăţeni români şi străini a fost de 12.220 de persoane, dintre care 10.624 pe sensul de intrare în ţară. Comparativ cu data de 23.02.2022, când s-au înregistrat 6.519 persoane (4.041 pe sensul de intrare în ţară), s-a constatat o creştere cu 87,5%.
La frontiera cu Moldova, valorile de trafic au fost de 18.728 persoane (dintre care 12.055 pe sensul de intrare în ţară), iar în ziua anterioară au fost 14.228 persoane (7.972 pe sensul de intrare în ţară) - creştere de 31,6%.
La nivel naţional, au efectuat formalităţile de control 14.068 cetăţeni ucraineni, dintre care 10.408 pe sensul de intrare în România, fiind înregistrată o creştere cu 150%. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.422 cetăţeni ucraineni, iar la cea cu Republica Moldova au intrat 2.193”, precizează Poliţia de Frontieră.
Vă mai recomandăm:
Zelenski, nou mesaj din centrul Kievului: Sunt aici. Nu ne predăm. Ne vom apăra ţara! VIDEO