Milioane de euro pentru Cuprom. Baia Mare are şanse reale pentru a fi un oraş mai puţin poluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milioane de euro pentru Cuprom FOTO:ARHIVA
Milioane de euro pentru Cuprom FOTO:ARHIVA

Milioane de euro pentru cumpărarea fostei platforme Cuprom din Baia Mare. O platformă care până mai ieri a adus Băii Mari numai poluare, o platformă care acum arată ca după bombardament, de acolo fiind furat tot ce s-a putut vinde la fier vechi, o platformă care încă produce o poluare foarte mare.

Conducerea Primăriei Baia Mare a primit oferte de vânzare a parcelelor care există pe acea platformă, în total fiind patru proprietari. Un răspuns clar în această privinţă nu s-a dat încă, Primăria stând pe gânduri dacă să cumpere sau nu.

O parte din vechea paltformă a Cuprom, cea care este deţinută de Piraeus Leasing şi Banc Post, deci aceşti doi proprietari au venit cu oferta lor pentru vânzare. Oferta a fost prezentată Consiliului Local pentru a vedea dacă prezintă interes pentru municipiul Baia Mare. Ele prezintă interes şi de aceea a fost numită o comisie de negocieri vizavi de aceşti doi proprietari. 

Au avut loc runde de negocieri, fără a se ajunge cu o ofertă de preţ din partea noastră. Ei au venit cu oferte de preţ la noi, Piraeus Leasing pentru partea lui de circa 36 ha cere 3,7 milioane de euro, adică 10 euro/mp, iar Banc Post care deţine 8 ha cere  2.850.00 lei, ceea ce înseamnă 6,3 euro/mp.

Pe platforma industrială Cuprom sunt patru proprietari, respectiv şi Cuprom şi Raiffaesen Bank, cu o mică parte. Aceste proprietăţi sunt într-un aranjament haotic, prin urmare interes ar fi dacă am prelua totul. Imobilul ar prezenta importanţă în întregul lui, nu separat.

Şi Cuprom-ul cochetează cu ideea vânzării, din câte ştiu eu. Am vizitat această platformă şi aşa arată ca după bombardament. Excavări peste tot în urma căutării reţelelor subterane într-un mod barbar, au smuls practic tot ce era sub pământ, metal, cabluri, conducte ş.a.m.d. Oricine vizitează această platformă şi în orice anotimp poate vedea că peste tot bălteşte apa în craterele săpate, apă poluată cu acizi şi metale grele, de diferite culori.

Aproape toată suprafaţa de acolo este considerată cu contaminare puternică, iar adâncimea de contaminare variază între 1 şi 4 m. Pentru decontaminarea trebuie decopertată toată suprafaţa şi apoi lucrat. Interes prezintă doar terenul din punctul nostru de vedere, dar sunt şi clădiri care incurcă lucrurile, molozul este şi el contaminat şi necesită un tratament special care costă. 

Instalaţia veche de neutralizarea a apelor este oprită, instalaţia a fost distrusă, canalizarea a fost şi ea distrusă, fiind din conducte de oţel. Toată apa care e adună curge pe unde apucă, rigolele de colectare a apei lipsesc cu desăvârşire ş.a.m.d. Trebuie ca proprietarii actuali să îşi facă datoria, să decontamineze zona", a precizat preşedintele comisiei de negociere, Istvan Ludescher. 

De menţionat faptul că pe platforma de la Cuprom se află şi celebrul turn al fostului combinat, un simbol al Băii Mari pe vremea când oraşul era printre cele mai poluate dfin România. 

 Citeste si: Municipalitatea isi doreste fostul combinat Cuprom   

               Camere de supravegheat la Cuprom

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite