Gutuile, vedetele toamnei. Cum pot fi folosite aromatele fructe în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E sezonul gutuilor, iar pentru pofticoşi este cel mai bun moment pentru prepararea bunătăţilor din gutui. Indifrent că sunt transformate în gem, peltea, compot sau orice altceva, gutuile au o aromă deosebită şi sunt foarte uşor de conservat.

Gemul de gutui a fost întotdeuana apreciat pentru aroma şi parfumul deosebit. Şi pentru că este plin sezonul lor, vă prezentăm câteva moduri în care pot fi folosite sau conservate fructele delicioase. În stare crudă sunt mai puţin consumate, deşi sunt recunoscute pentru proprietăţile lor. Conservate, însă, acestea sunt absolut delicioase. „Mama ne făcea mereu compot de gutui, dar ea folosea fructele şi pentru sos, la friptură. Era o delicatesă”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 42 de ani.

Pentru compot, reteta este foarte simplă. Se curăţă fructele de coajă şi de cotoare şi se taie în felii, după care se aşează în borcanele care au fost spălate şi sterilizate. Apoi se toarnă peste ele apă care a fost fiartă cu zahăr. La 1 kilogram de gutui se foloseşte cam 1,2 l de apă. „Asta, însă, se poate măsura, punând apă rece într-un borcan în care au fost aşezate fructe. Aceasta se toarnă apoi într-un vas gradat şi, astfel, se poate calcula câtă apă vom folosi, înmulţind cu numărul de borcane. La aproximativ 1 litru de apă vom folosi 0,5 kg de zahăr şi zeama de la o jumătate de lămâie. Putem pune, opţional, cuişoare, vanilie sau scorţişoară. Se pune la fiert apa că zahărul şi celelalte ingrediente, până când se adună spuma pe deasupra şi devine un sirop gros. Acesta se toarnă, apoi, peste fructe în borcane”, mai spune băimăreanca.

O altă reţetă presupune ca zahărul să fie pus direct în borcane, peste fructe, apoi completat cu apă rece şi compotul astfel obţinut să „dunstuleşte”, adică se sterilizează. „Eu pun cam 3-4 linguri de zahăr la un borcan de 800 ml, pentru că ne place mai dulce şi stă mai bine pe iarnă. Dar şi cu două linguri de zahăr este foarte bun, însă mai puţin dulce”, mai spune ea. „Pentru dunstulit, se pune într-un vas mai mare apă rece, se „aşterne” un prosop de bucătărie, iar apoi se aşează acolo borcanele cu compot şi se lasă să fiarbă la foc mic, pentru 30-45 de minute. La modul ăsta de preparare nu mai e necesar să sterilizăm borcanele înainte”, mai spune ea.

Pentru gem, reţeta e la fel de simplă. Fructele curăţate de coajă şi cotor se dau la robot, apoi se pun la fiert într-un vas mai mare. „Prefer unul antiaderent, pentru că e necesar să fiarbă mai mult timp dacă nu folosesc conservanţi”, mai spune băimăreanca. „La 2 kilograme de fructe, folosesc cam 1,2 kilograme de zahăr, sau în funcţie de cât de dulci sunt fructele, mai mult sau mai puţin”, mai arată fosta bucătăreasă. „Mai am obiceiul să pun şi zeamă de lămâie, pentru că merele gutui se oxideză foarte repede, iar lămâia previne acest lucru”, mai spune ea. Se pune la foc, mai întâi, 0,5 l apă cu zahărul, iar dup ce se formează un sirop legat, se adaugă fructele măcinate şi se lasă la fiert până scade şi capătă o culoare închisă. Gemul astfel obţinut se pune în borcanele sterilizate.

„Pelteaua de gutui este un fel de bonus pe care ni-l oferă fructelea astea. Se face din cojile şi cotoarele fructelor. Trebuie doar să fim atenţi să nu punem şi părţile viermănose. Cotoarele şi seminţele conţin foarte multă pectină, cu rol gelifiant”, mai spune ea. Cojile şi cotoarele se pun la fiert, în apă, iar după ce s-au fiert bine, până s-au înmuiat, se strecoară şi se adaugă zahărul. „La 1 l de lichid obţinut după fierberea cotoarelor am folosit cam 750 g de zahăr şi puţină zeamă de lămâie. Le-am mai lăsat să fiarbă până când a început să se lege”, mai spune ea. Pelteaua se verifică, punând o picătură pe o farfurie rece şi observând, astfel, dacă se încheagă.

Pont: Gemul de gutui poate fi folosit la prepararea merelor coapte. „Se taie un căpăcel la mere şi se curăţă din interior cotorul, iar în locul lui se pune gem de gutui, cu scorţişoară şi un sâmbure de nucă, apoi se dau la cuptor. Sunt o încântare”, mai arată băimăreanca.

Gutuile proaspete pot fi folosite la prepararea unui sos pentru friptură. „Feliile de la două mere gutui se pun la prăjit în ulei, iar apoi se adaugă două liguri de zahăr peste ele şi se lasă până începe să se caramelizeze, apoi se stinge cu apă - 200, 300 ml. Se adaugă sare şi condimente după gust, după care se lasă două-trei minute să fiarbă şi se adaugă o „îngroşeală” făcută din trei linguri de smântână amestecată cu o lingură de făină”, completează reţeta băimăreanca.

Mai puteţi citi:

Mirificele peisaje din Budeşti. De ce a primit supranumele „Mica Romă“ locul din Maramureş asaltat acum de turişti

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite