Duminica Floriilor, ziua în care trebuie să înghiţi un mâţişor pentru a renaşte. Ce nu trebuie să faci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duminica Floriilor, ziua cand trebuie sa inghiti un matisor FOTO:Dragoş Hojda
Duminica Floriilor, ziua cand trebuie sa inghiti un matisor FOTO:Dragoş Hojda

Credinţele populare legate de Ziua de Florii sunt multe, unele dintre ele încă păstrându-se, cu precădere în satele maramureşene. Se spune că în ziua de Florii este bine să înghiţi un mâţişor întreg pentru a renaşte omul asemenea naturii. Avem şi interdicţii în această zi.

În duminica Floriilor nu este bine să lucrezi. Cine lucrează în această zi se spune că va fi pedepsit de Maica Sfântă. Asta pentru că Ziua Floriilor este pusă şi sub semnul Maicii lui Dumnezeu. 

Apoi, femeile nu au voie să taie pâinea pe masă. Este ziua în care pâinea se rupe, nu se taie. Tot de Florii apare acea dorinţă de a mânca peşte, fiind a doua zi din Postul cel mare când se poate mânca peşte.

“În primul rând, Floriile au la origine rituri dedicate Zeiţei Flora. Peste aceste sărbători pre-creştine se suprapun Floriile creştine dedicate primirii lui Isus în cetate cu ramuri de măslin sau depinde de zona în care ne situăm. În ceea ce priveşte credinţele populare legate de Florii, aici maajoritatea dintre ele se centrează pe ramura de salcie, pe mâţişori şi pe sfinţirea acestora. Înainte vreme oamenii trebuiau să ducă la biserică aceste ramuri şi preoţii le sfinţeau cu apa sfinţită de Bobotează şi acete ramuri erau apopi flosite întregul an. 

Ce este foarte important este faptul că imediat ce se întoarceau cu ramurile sfinţite de la biserică, fiecare membru al familiei trebuia să încghită un mâţişor întreg, fără a-l mesteca şi se spunea că acest germene de natură reînviată producea renaşterea omului. Era şi un rit de fertilitate, dar şi unul de regenerare. Avem două simboluri puternice aici. Salcia, despre care ştim că este arboreal care foarte uşor poate fi plantat şi se prinde foarte repede şi avem salcia şi apa sfinţită, ambele elemente având effect benefic asupra omului", a declarat etnologul Delia Suiogan. 

Tot de Florii, cu ramurile de salcie se încingeau peste umeri şi peste brâu oamenii şi se spunea că întregul an nu îl mai dureau şalele şi umerii. Aceleaşi ramuri erau apoi puse la stâlpul prispei, apoi la cel al grajdului, mâţişori erau chiar luaţi din rămurele şi puşi în alimentaţia vitelor.

Citeste si: Prognoza meteo pentru weekend. Vremea se menţine rece, iar în unele zone va ninge

UPDATE Cod galben de vânt emis pentru mai multe judeţe

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite