UPDATE Cod galben de vânt emis pentru mai multe judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe judeţe din ţară se află, vineri, sub Cod galben de vânt, fiind anunţate intensificări ale vântului ce pot depăşi, la rafală, chiar şi 70 de kilometri pe oră.  De asemenea, în unele zone a nins, iar traficul se desfăşoară cu dificultate pe anumite drumuri. Tot din cauza zăpezii, două persoane au fost surprinse de avalanşă în Munţii Rodnei, însă au fost salvate de salvamontişti.

UPDATE Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi se află, până la ora 22.00, Cod galben de vânt, intensificările vântului vor depăşi la rafală 55-65 de kilometri pe oră şi izolat 70 de kilometri pe ora.

De asemenea, până la ora 21.00, se vor afla sub Cod galben de vânt judeţele Constanţa şi Tulcea.  Aici ANM anunţă că se vor fi intensificări ale vântului ce vor depăşi la rafală 55 - 65 kilometri pe oră.

În judeţele judeţul Dolj şi local în judeţele Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, inclusiv municipiile Craiova, Drăgăşani, SlatinaDrobeta Turnu Severin, Cluj, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin si local în judeţul Timis, care se află sub Cod galben până la ora 20.00, vântul va atinge viteze de 60 de kilometri pe oră. 

UPDATE Autorităţile sucevene au redeschis circulaţiei, începând de vineri, de la ora 18.00, tronsoanele de pe DN 17A şi DN 2 închise în cursul după amiezii din cauza viscolulu. Prefectura Suceava a anunţat, la ora 18.00, că tronsoanele de pe DN 2 şi DN 17 A închise vineri după-amiază au fost redeschise, potrivit Mediafax.

Astfel, la ora 15.00 a fost închis traficului rutier tronsonul Iacobeşti - Siret de pe DN 2 şi la ora 16.00 tronsonul Bălcăuţi - Dorneşti, de pe DN 17 A din cauza vizibilităţii reduse sub trei metri şi a viscolului puternic.

Pentru redeschiderea celor două tronsoane au intervenit mai multe utilaje ale Secţiei de Drumuri Naţionale Suceava.

Judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Brăila au fost vineri, până la ora 19.00, sub Cod galben de vânt, intensificările vântului depăşind la rafală 55-65 de kilometri pe oră.

Până la ora 18.00, sub Cod galben de vânt au fost judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, în timp ce judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Harghita, Covasna şi zona montană aferentă, au fost sub Cod galben de vânt până la ora 18.00.

O avertizare de Cod galben de vânt, valabilă până la ora 17.00, a fost emisă pentru judeţele Satu Mare, Cluj, Maramureş şi Sălaj.

Două persoane au fost surprinse de avalanşă în Munţii Rodnei

Un bărbat şi o femeie (frate şi soră) au fost salvaţi de salvamontişti după ce au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Rodnei, bărbatul fiind în şoc hipotermic şi neputând să se mişte, astfel că este dus cu targa de către salvatori.

Primarul din Borşa, Ion Sorin Timiş, a declarat că echipa salvamontiştilor a ajuns în locul unde două persoane au fost suprinse de o avalanşă, în Munţii Rodnei, potrivit Mediafax. Cei doi au fost scoşi de sub zăpadă şi duşi la spital. 

Primarul a mai precizat că cei doi sunt administratori ai cabanei deţinute de Staţia Meteo Iezer.

Primarul a spus că, în momentul în care salvatorii au ajuns la ei, bărbatul nu se putea mişca, fiind în şoc hipotermic, însă starea de sănătate a femeii este stabilă, ea putându-se deplasa singură.

„Salvamontiştii i-au preluat pe cei doi, bărbatul a fost pus pe o targă şi acum este coborât pe jos aproximativ trei kilometri, pe o potecă de vânătoare, urmând ca apoi să fie preluat de un snowmobil, care îl va mai transporta încă doi-trei kilometri, până la drumul unde poate fi preluat de o ambulanţă. În acest moment, victimele ţin legătura telefonic cu medicii de la Spitalul din Borşa pentru a le transmite date despre starea lor de sănătate", a spus Timiş.

El a adăugat că în prezent în zona respectivă continuă să ningă, iar pe munte este viscol şi vizibilitate foarte scăzută.

Cele două persoane au fost surprinse de avalanşă, vineri, în Munţii Rodnei, în zona numită „Parapet”, aflată în apropiere de Staţia Meteo Iezer. 

Zăpada a închis circulaţia în judeţul Suceava

Autorităţile sucevene au închis circulaţiei, vineri după-amiază, pe DN 17A între localităţile Bălcăuţi şi Dorneşti, din cauza viscolului, aceeaşi măsură luându-se anterior pentru DN 2 Iacobeşti-Siret, estimându-se că traficul va fi redeschis în jurul orei 19.00, arat[ Mediafax.

Prefectura Suceava a anunţat că, din cauza vizibilităţii reduse sub trei metri şi a viscolului puternic, a fost închis şi traficul pe DN 17 A Bălcăuţi - Dorneşti.

Anterior, reprezentanţii Prefecturii informau că a fost închis traficul pe DN2, pe tronsonul Iacobeşti - Siret.

Angajaţii Secţiei de Drumuri Naţionale Suceava intervin cu cinci utilaje de deszăpezire pentru redeschiderea circulaţiei şi se estimează că traficul pe cele două tronsoane va fi reluat în jurul orei 19.00, conform sursei citate.

Iniţial, pe DN 17 A Bălcăuţi - Dorneşti s-a impus restricţie de circulaţie pentru autovehiculele cu greutatea mai mare de 3,5 tone. De asemenea, pe DN2 Siret - Grăniceşti a fost restricţionată circulaţia pentru autovehicule cu greutatea mai mare de 7,5 tone.

Zăpada îngreunează circulaţia în Harghita

Din cauza condiţiilor meteo, din cauza zăpezii, traficul pe DN13A Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc, în judeţul Harghita, traficul se desfăşoară îngreunat. Traficul pe acest drum fusese iniial restricţionat pentru autovehiculele de peste 7,5 tone, însă această restricţie a fost ridicată.

Directorul de cancelarie al Prefecturii Harghita, Adrian Pănescu, declara că, începând cu ora 8.00, pe DN13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc au fost instituite restricţii pentru autovehiculele cu greutate mai mare de 7,5 tone, la solicitarea Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, în urma ninsorilor abundente din cursul nopţii de joi spre vineri şi a vântului puternic ce sufla cu 60 de kilometri pe oră, spulberând zăpada.

Potrivit acestuia, în Harghita, unde joi dmineaţă stratul de zăpadă proaspăt depus ajunsese la o jumătate de metru, a continuat să ningă intermitent, iar în cursul nopţii de joi spre vineri ninsorile s-au intensificat.

Traficul pentru autovehiculele cu greutate mai mare de 7,5 tone a fost restricţionat, timp de mai mult de o oră, şi pe DN15 Topliţa - Borsec, din cauza zăpezii.

Cel mai mai consistent strat de zăpadă în Harghita, de 75 de centimetri, a fost măsurat, vineri dimineaţă, de meteorologii de la staţia Bucin, unde s-a înregistrat şi cea mai scăzută temperatură din judeţ, de minus 7 grade Celsius.

Informare de vremea, valabilă până vineri seara

Adminsitraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea care va expira vineri la ora 18.00. Potrivit informării, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze ce vor depăsi local 55 - 60 de kilometri pe oră. În zona montană vântul va sufla tare, iar pe creste va depăşi la rafală 90 de kilometri pe oră.

La munte vor predomina ninsorile, iar mai ales în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Occidentali izolat cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat şi se va depune strat nou de zăpadă. Vor fi şi intervale în care ninsoarea va fi viscolită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite