Cea mai bună reţetă de chec: ingrediente şi ponturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chec
Chec

Un chec simplu, rapid şi uşor de făcut este de multe ori cea mai bună soluţie pentru a pune pe masă un preparat dulce şi gustos. Însă pentru oricine găteşte, obţinerea unui chec pufos, care să nu fie sec, este o provocare.

Checul este una din cele mai simple prăjituri care se prepară în casă şi nu presupune foarte multe ingrediente sau foarte scumpe. „Am multe reţete de chec şi toate sunt bune. Unele sunt chiar foarte rapide şi doar cu două sau trei ouă pe lângă făină, zahăr şi fructe uscate etc. Cel mai adesea prepar checul simplu, atunci când fiul meu vine acasă de la facutate şi vrea să mănânce ceva dulce”, spune Elena, o băimăreancă de 42 de ani.

Dintre cele mai cunoscute reţete, ea ne-a oferit una pe cât de simplă, pe atât de rapidă. „Secretul să nu-ţi iasă sec este să foloseşti câteva linguri de ulei în aluat”, mai spune băimăreanca.

Pentru o tavă de chec avem nevoie de:

5 ouă

O cană de zahăr (200 g)

O cană de făină (200 g)

Praf de copt (o linguriţă)

2 linguri cacao

4 linguri de ulei

100 ml lapte

Zahăr vanilat (1 plic).

Se separă albuşurile de gălbenuşuri şi, pentru început, gălbenuşurile se amestecă cu făina şi uleiul, apoi se adaugă laptele, adus la temperatura camerei şi se dă deoparte. Acum se bat albuşurile spumă, cu puţină sare, apoi se adaugă zahărul, puţin câte puţin. ”Dacă bat albuşurile mai întâi, spuma începe să se lase în timp ce mă ocup de gălbenuşuri, de aceea recomand această ordine”, mai spune Elena. Când spuma este bătută tare, se amestecă puţin câte puţin cu gălbenuşurile. „Câte o lingură de spumă o adaug în gălbenuşuri şi amestec încet”, mai arată băimăreanca, apoi se adaugă praful de copt.

Aluatul astfel obţinut se împarte în două, iar într-o jumătate se va pune cacao, în timp ce în a doua jumătate se pune zahărul vanilat.

Acum intervine imaginaţia fiecărei gospodine. „Îmi place să fac diferite modele. Torn o parte de aluat alb, apoi una neagră, le mai amestec cu un beţişor şi obţin tot felul de forme. Îmi pun imaginaţia la treabă”, mai spune băimăreanca.

Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor la foc mediu, pentru aproximativ 35-45 de  minute. Testul cu scobitoarea ne va indica dacă este copt sau nu.

Ponturi: 

Câteva picături de zeamă de lămâie în albuşuri le va ajuta să iasă o spumă tare şi conistentă.

Reţeta poate fi îmbunătăţită cu fructe uscate, nuci, alune etc.

Mai puteţi citi:

Abundenţă de evenimente la Zilele Maramureşului

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite