Cea ma bună reţetă de pască din Ardeal. Aluatul care se frământă cel puţin o oră şi este „opărit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasca tradiţională    Foto: Adevărul
Pasca tradiţională    Foto: Adevărul

În această perioadă toate gospodinele caută reţete de pască, iar oferta este exterm de variată. O reţetă tradiţională din Ardeal presupune folosirea unui aluat de cozonac, făcut cu gălbeuşuri de ou, maia, frământat cel puţin o oră şi ”făină opărită”.

Gospodinele se întrec în aceste zile în prepararea bucatelor pentru Paşte, iar pasca este nelipsită de pe orice masă. Reţetele variate pot mulţumi orice pretenţios, sau orice buzunar. Anişoara Bujor, o gospodină trecută de 70 de ani, are o reţetă originală pe care a preparat-o de-a lungul vieţii şi despre care, spune ea întodeuna şi-a impresionat familia şi musafirii de sărbători.

”De fapt, este un aluat de cozonac, dar secretul este că trebuie frământat cel puţin o oră. După asta, o altă oră se lasă la dospit, astfel că dintr-un kilogram de făină ies cam şapte rulouri de cozonac. Pentru că este foarte pufos, îl folosesc şi la pască”, spune ea.

Avem nevoie de:

0,5 l lapte

două ceşti de făină,

Drojdie ”de un leu”

6 ouă

250 g de unt

300 g zahăr

Esenţă de rom sau de vanilie

Zeamă de lămâie(câteva picături)

Pentru preparare, întâi ”se opăreşte făina”, după cum explică tanti Anişoara. ”Două ceşti de lapte se pun la fiert, iar după ce dau în clocot se iau jos de pe foc şi se lasă cinci minute deoparte. Apoi se amestecă cu două ceşti de făină, se amestecă bine, să nu se facă cocoloaşe”, spune ea. Apoi se pregăteşte maiaua. ”Drojdia o amestec cu puţin lapte dulce şi o lingură de făină, o lingură de zahăr şi un gălbenuş de ou. Se omogenizează bine şi se lasă la dospit”, spune tanti Anişoara. După circa  jumătate de oră, maiaua se amestecă bine cu făina opărită şi se frământă bine, aproximativ o oră.  

Între timp, se amestecă 5 gălbenuşuri de ou cu 300 de grame de zahăr, se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, esenţă de rom sau de vanilie, după gust, apoi se frământă bine şi în timp ce se frământă se adaugă 200 de grame de unt topit şi se frământă încontinuu. ”După o oră de frământat se adaugă 3 abuşuri băute spumă şi celelalte 50 de grame de unt, dar netopit. Se omogenizează bine aluatul şi se lasă la dospit”, mai spune tanti Anişoara.

După aproximativ o oră, aluatul trebuie să fi crescut cam de două-trei ori şi poate fi folosit atât pentru cozonaci, cât şi pentru pască.

Dacă este folosit pentru pască, se întide o foaie, apoi se pune umplutura din brânză de vaci amestecată cu ou, zahăr şi stafide, iar pe deasupra se fac ornamente din aluat.

Mai puteţi citi:

Cum se folosesc cojile de ceapă drept colorant natural pentru ouăle de Paşte

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite