Cât de greu trebuie să fie ghiozdanul unui copil. Recomandările medicilor: „Tonusul muscular poate fi corectat prin exerciţii fizice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghizdanele copiilor depăşesc greutatea recomandată de medici   Foto: Shutterstock
Ghizdanele copiilor depăşesc greutatea recomandată de medici   Foto: Shutterstock

Aproximativ o cincime din greutatea corpului, atât ar trebui să cântărească ghiozdanul unui copil, asta susţine medicul specialist în ortopedie pediatrică Lucia Hurmuz, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ din  Baia Mare.

Potrivit acesteia, tot mai mulţi copii ajung la cabinetul medical din cauza nerespectării acestei recomandări. ”Teoretic, un copil poate să ducă 1/5 din greutatea corporală. Dacă, de exemplu, la şase ani, dacă are 20 de kilograme, 1/5 înseamnă patru kilograme. Asta e greutatea pe care o poate duce el. Mie mi se pare mult şi asta, dar asta zice teoria”, susţine medicul. Alţi specialişti, însă, susţin un procent chiar mai mic din greutatea corpului, arată medicul.

ortoped

Din păcate, activităţile şcolare, dar şi sistemul care nu permite copiilor să-şi păstreze manualele la şcoală fac ca acestă regulă să fie imposibil de respectat, astfel că un număr tot mai mare de copii se prezintă la cabinet cu efectele nedorite ale greutăţii prea mari pe care o poartă zilnic.

Coloana este suprasolicitată, iar durerile de spate încep să dea bătăi de cap copiilor şi părinţilor. ”Majoritatea părinţilor nu vin neapărat pentru că observă vreo deformare, ci vin pentru că pe copil îl doare spatele. Pe copil nu îl doare coloana, ci îl doare musculatura, care este insuficient dezvoltată şi suprasolicitată. Trebuie să depună un efort în plus şi atunci începe să-l doară. Noi am obosit deja de câte probleme de coloană am putut să vedem, şi asta de la vârste din ce în ce mai mici”, menţionează medicul Lucia Hurmuz.

Ghiozdanul prea greu, factor favorizant în deformarea coloanei

Potrivit aceluiaşi medic, faptul că greutatea ghiozdanului o depăşeşte pe cea recomandată poate da dureri de spate, însă în cazuri grave, dacă mai există şi alţi factori, acest lucru poate favoriza deformarea coloanei. ”Ghizdanul greu sau dus în condiţii neergonomice, ca să zic aşa, poate să fie picătura care să umple paharul, dar el singur nu duce la deformarea coloanei. Poate să ducă la o atitudine vicioasă, nişte dureri de spate, dar după ultimele teorii, un ghiozdan greu nu este unicul motiv pentru deformarea coloanei”, menţionează ea.

Potrivit medicului, fondul genetic este principalul factor care poate contribui la această afecţiune a coloanei vertebrale, dar foarte important este şi tonusul muscular, factorii hormonali şi chiar alimentaţia. ”Tonusul muscular, de exemplu, poate fi corectat prin exerciţii fizice, ceea ce ei nu mai ştiu acum. Pe lângă asta, contribuie foarte mult şi alimentaţia, pentru că sunt tot felul de alimente nesănătoase, iar colagenul, ţesutul conjunctiv, nu mai are aceeaşi rezistenţă şi atunci şi discurile vertebrale suferă mai mult. Avem copii cu patologia genunchiului de la 10 ani, patologie care în urmă cu ceva ani începea de la vârsta 30 de ani în sus. Asta se datorează, printre altele, şi alimentaţiei, pentru că cei mici mănâncă pulpe cu hormoni de la 5-6 luni, de când începe diversificarea alimentaţiei la bebeluşi. Ne e mult mai comod să dăm copilului tot felul de piureuri din borcănele, pentru că nu mai avem timp să le facem în casă, inclusiv pâinea are tot felul de amelioratori. Şi toate astea, puţin câte puţin, se adună, în ani”, justifică medicul.

Mişcarea fizică şi purtatul ghiozdanului pe ambii umeri, recomandate

Prima recomandare a medicului este tocmai prezentarea la un consult, iar gimnastica medicală este o soluţie, cel puţin în cazurile mai uşoare. ”Recomandăm cât mai multă activitatea fizică, caracteristică vârstei. Şi când apar probleme primul pas este gimnastica medicală sub supraveghere şi înotul, măcar o oră pe săptămână. Purtatul ghiozdanului pe amândoi umerii, poziţia corectă în bancă, nişte suplimente de calciu, vitamina D, magneziu, toate pot contribui la îmbunătăţirea stării”, spune medicul.

Aceasta mai arată că un copil a cărui coloană care a început să se deformeze trebuie să fie urmărit pe toată perioada de creştere şi să facă tot ce recomandă medicul, începând de la gimnastica medicală, până la purtarea unui corset, atunci când e cazul. Toate acestea au rolul de a stopa deformarea mai tare a coloanei, pentru că de corectat se va putea corecta în măsură foarte mică. Mai mult, dacă la băieţi, odată cu încetarea creşterii, problemele nu vor mai da atât de mari bătăi de cap, la fete, purtarea unei sarcini şi, mai târziu, apariţia menopauzei, vor continua să creeze dureri de spate şi chiar deformarea coloanei, în cazurile în care această afecţiune a început deja să apară

Potrivit specialiştilor, ghiozdanul ideal trebuie să aibă bretele late, căptuşite să fie purtat pe ambii umeri şi este recomandată o centură pentru brâu. De asemena, trolerul poate fi o variantă pentru evitarea suprasolicitării coloanei la copii.

Mai puteti citi:

Curiozităţi la târgul meşterilor populari din Baia Mare: ce înseamnă nodul dacic sau nodul dracului

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite