Remedii naturiste pentru entorse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remedii naturiste pentru entorse   FOTO Arhivă
Remedii naturiste pentru entorse   FOTO Arhivă

Entorsa este cea mai frecventă leziune a articulaţiilor, iar pe primul loc din punct de vedere al localizării se situează entorsa de gleznă. Nu este o leziune severă, aşa cum e fractura, dar necesită tratament corect pentru a preveni complicaţiile. După consultul iniţial la ortoped, se pot aplica şi o serie de remedii naturiste pentru entorse.

Structurile moi din jurul oaselor şi articulaţiilor – ligamente, muşchi şi tendoane – pot fi rănite din cauza unei mişcări bruşte sau violente. Leziunile acestor ţesuturi moi se numesc entorse sau luxaţii. Entorsa se produce când ţesuturile moi sunt întinse peste măsură, iar luxaţia, când în plus sunt rupte parţial sau complet ligamentele din zona afectată, explică Ovidiu Şerban, kinetoterapeut la Spitalul Clinic Universitar Militar Central. Entorsele de gleznă – cele mai frecvente – apar din diverse cauze: purtarea încălţămintei neadecvate, cu tocuri înalte, instabile, în activităţile sportive, mersul pe teren accidentat, dar şi din neatenţie.

În cazul unei entorse, durerea este vie, se resimte imediat în zona afectată, după care articulaţia începe să se inflameze. Leziunea este  însoţită de tumefiere (umflare) şi echimoză (învineţire), uneori şi de hemoragie în ţesuturile din jur.

Remedii naturiste pentru entorse: repaus şi gheaţă

În cazul entroselor, regula de prim ajutor constă în: protecţierepausrececompresieridicare.

Protecţie – zona afectată trebuie protejată de leziuni suplimentare prin utilizarea unor faşe elastice, benzi, atele sau cârje dacă este nevoie.

Repaus – articulaţia rănită necesită repaus pentru a preveni agravarea leziunii; evitaţi orice activitate care produce durere sau inflamaţie.

Rece – pentru calmarea durerii şi reducerea inflamaţiei, aplicaţi imediat terapia rece pe zona afectată: compresă cu gheaţă sau dispozitive de crioterapie pe bază de levomentol.

Compresie – bandajarea zonei afectate exercită un efect de compresie care ajută la diminuarea inflamaţiei.

Ridicare – membrul afectat trebuie ridicat deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul prin favorizarea întoarcerii venoase. Acest lucru este important în special noaptea.

După aplicarea măsurilor de prim ajutor este bine să vă prezentaţi la un medic ortoped pentru a stabili cu exactitate dacă este vorba doar despre o entorsă sau o leziune mai gravă. Tot medicul ortoped va recomanda conduita terapeutică ulterioară.

Remedii naturiste pentru entorse: cataplasme cu sare grunjoasă şi ceapă

În cazul în care medicul a confirmat diagnosticul de entorsă, pe lângă tratamentul recomandat de acesta, se pot folosi şi remediile naturiste. Kinetoterapeutul Ovidiu Şerban spune că sunt foarte eficiente cataplasmele cu sare grunjoasă şi ceapă. Ingredientele se pun într-un săculeţ din pânză sau tifon, iar cataplasma se lasă pe zona afectată toată noaptea.

Un alt remediu naturist indicat pentru reducerea inflamaţiei îl reprezintă frunzele de varză aplicate pe locul entorsei. Cataplasmele cu frunze de varză se schimbă se mai multe ori pe zi. Tot sub formă de cataplasme se pot aplica rădăcin şi frunze de brusture.

Efecte benefice au şi uleiurile din flori de sunătoare, cimbrişor, mentă, lavandă sau unguentele antiinflamatoare din gălbenele, arnică şi tătăneasă.

Un alt remediu se prepară dintr-o lingură cu miere de albine, o lingură cu sare şi un albuş de ou care se omogenizează şi se aplică pe entorsă, după care se bandajează.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite