VIDEO Ce mesaj polemic transmite arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Ioachim Băcăuanul, de sărbătoarea Învierii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi-a înregistrat mesajul transmis enoriaşilor de Paşte, în care aminteşte şi de sloganul „Vrem spitale şi nu catedrale“. Ioachim Băcăuanul vorbeşte liber atât despre Învierea Domnului, cât şi despre atacurile la care este supusă Biserica Ortodoxă Română, fapt ce-i îndepărtează mai ales pe tineri, cărora înalta faţă bisericească le dedică şi un imn de laudă lui Hristos.

IPS Ioachim Băcăuanul s-a înregistrat video cu scrisoarea pastorală ocazionată de Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos. Discursul şefului Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului face referire atât la semnificaţia sărbătorii, la dimensiunea ei spirituală, cât şi la principalele subiecte care au afectat imaginea Bisericii Ortodoxe Române: banii preoţilor şi construcţia de biserici.

 „Da, iubiţii mei, este necesară o analiză introspectivă pentru a vedea ce fel de credincioşi suntem. Să nu cădem în naivitatea că Dumnezeu există atâta vreme cât este rentabil. Ce-ar fi să se spună: veniţi Duminică la Biserică şi veţi câştiga negreşit marele „pont” la loto. Ce înghesuială ar fi în biserici! Cu siguranţă atunci nu se va mai putea rosti sloganul: Vrem spitale şi şcoli, nu catedrale, ci invers!“, afirmă IPS Ioachim Băcăuanul, la minutul 14 al înregistrării.


„Omul aşa zis modern, nu are teamă de Dumnezeu, ci de exigenţele învăţăturii dumnezeieşti asupra lui. Avem teama de a fi obligaţi să ne schimbăm micile noastre capricii şi plăceri efemere. De aceea inventăm tot felul de alibiuri pentru a ne justifica îndoieile. Se ajunge să se spună, mai ales de către tineri, că instituţia Bisericii este retrogradă şi are un limbaj depăşit, că Biserica posedă bogăţii cu care s-ar putea eradica sărăcia, construi şcoli, spitale şi autostrăzi etc. Însă, constatăm cu regret că această instituţie – Biserica – este folosită drept ţap ispăşitor pentru ca unii să se poată deculpabiliza de mediocritatea spirituală şi slaba credinţă în care ei înşişi se regăsesc“, se mai arată în scrisoarea pastorală.

„Atunci, în ziua Învierii, apostolii i-au povestit lui Toma despre bucuria retrăită sub gestul de pace al lui Iisus înviat. Toma însă voia probe, pentru că nu avea destulă credinţă. Aşa suntem tentaţi să spunem şi noi în secolul al XXI-lea: „Vreau să-L văd pe acest Hristos, vreau să-I pun mâna în coastă, să-I fac o radiografie, să-I fac un RMN, o scanare”. Constatăm că omul secolului al XXI-lea nu este necredincios, însă şi-a asumat o credinţă rentabilă, uneori fetişistă; omul contemporan vrea o credinţă cu probe“, spune Ioachim Băcăuanul, citat pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Aşadar, cu toţii, în straie de sărbătoare, în această zi de mare Praznic, să intonăm acest imn de preamărire a lui Hristos înviat: Când focul din ceruri pământul aprinde, Iar apele-n spuză se fac, Raza pascală-n viteza luminii Vesteşte: Hristos a înviat! Lumina suavă aprinsă de Paşte, Veniţi de-o primiţi imediat! E focu-nvierii, Hristos dăruieşte, Cântaţi-I: Hristos a înviat! Slăviţi-L făpturi, slăviţi-L noroade, Slăviţi-L cu suflet curat! Lăsaţi să pătrundă în voi focul sacru, Simţiţi că: Hristos a înviat! Când Cerul coboară, Pământul se-nalţă, Văzduhul în slavă-i scăldat, Îngeri şi oameni tocmesc sărbătoare Cântând: Hristos a înviat! Hai, vino şi tu, cu candela stinsă, Nu sta nicicum izolat. Domnul te iartă, îţi dă din lumină, Doar crede...! Hristos a înviat!


Al vostru arhipăstor şi pururea către Domnul rugător, † IOACHIM,Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite