Tranzacţiile de la târgul auto ajung pe masa judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din băcăuanii care-şi cumpără maşină second-hand au probleme cu actele. Mai bine de jumătate din cei care cumpără o maşină la mâna a doua întârzie chiar şi câteva luni să finalizeze actele pentru înmatricularea maşinii pe numele lor.

Multe dintre tranzacţiile cu autoturisme second-hand realizate în târgul de maşini din Bacău sau prin anunţurilor de mică publicitate nu mai sunt finalizate, iar maşinile rămân, la „mica înţelegere“, pe numele vechilor proprietari.

Liviu Bundea a cumpărat un Daewoo Espero în urmă cu un an, iar acum nu-l mai găseşte pe proprietarul din acte, ca să treacă maşina pe numele său.

„Am plătit chiar acolo la târg suma negociată, apoi am făcut un contract de vânzare-cumpărare, am primit maşina şi am stabilit ca vânzătorul s-o radieze. Am neglijat şi eu acest lucru, dar nici el nu m-a mai căutat. Acum nu-l mai găsesc şi am probleme, pentru că îmi expiră asigurarea. Nu mai pot asigura maşina şi nici s-o vând“, a declarat Liviu Bundea.

Instanţa, singura soluţie

Bărbatul va fi nevoit să apeleze la instanţă pentru ca judecătorii să-l oblige pe proprietarul din acte să-şi achite impozitele la zi şi să radieze maşina. În cazul în care nu se găseşte o soluţie pe cale amiabilă sau fostul proprietar al autovehiculului nu poate fi găsit, noul proprietar poate scăpa de încurcături dacă apelează la instanţă.

Totuşi, soluţia nu este una rapidă deoarece un asemenea proces poate să dureze o lună sau două, în funcţie de câte termene sunt necesare pentru pronunţarea unei sentinţe. „Au fost asemenea cazuri în ultimul timp, iar instanţa este singura soluţie legală pentru rezolvarea acestei situaţii. Judecătorii pot să pronunţe o hotărâre prin care să-l oblige pe fostul proprietar să întocmească toate actele pentru trecerea maşinii pe numele noului proprietar“, a declarat avocatul Gabriel Ioniţă.

Nicio instituţie nu are o evidenţă exactă a tranzacţiilor cu autoturisme deoarece ele sunt făcute de persoane private, fără acte înregistrate la vreo autoritate. Vânzările în grabă, fără acte complete, nu sunt recomandate nici de Biroul Înmatriculări.
30 de zile pentru acte

„Potrivit legii, atât vânzătorul cât şi cumpărătorul au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la tranzacţie, s-o anunţe la Taxe şi Impozite, pentru radierea de pe numele fostului proprietar, respectiv luarea în evidenţă a maşinii pe numele noului proprietar. Cumpărătorul trebuie să solicite la Înmatriculări transcrierea transferului dreptului de proprietate. Este un proces simplu deoarece avem permanent trei sau patru ghişee deschise“, a precizat comisarul-şef Claudiu Filimon, şeful Biroului Înmatriculări din Bacău.

Chilipirul de la târg, nerecomandat
Cumpărarea unei maşini din târgul deschis în fiecare duminică la Bacău nu este recomandată de autorităţi. Tranzacţiile prezintă riscuri, atât din punct de vedere al documentelor, cât şi al calităţii bunului achiziţionat. „Din păcate, la noi încă este o metodă larg folosită deoarece nu sunt mulţi agenţi economici care să vândă maşini second-hand. Dacă totuşi o persoană cumpără din târg, este necesar să-i păstreze datele de contact şi chiar să ţină legătura, pentru a evita apariţia unor neplăceri, chiar legate de funcţionarea acelei maşini“, a explicat comisarul-şef Claudiu Filimon.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite