Tranzacție controversată, cu 42 de hectare de teren, într-o comună de lângă Bacău

0
Publicat:

Două terenuri, de 24 și 18 hectare, care sunt deja concesionate unor societăți, care extrag agregate minerale, urmează să fie vândute acestora dacă proiectul va avea votul consilierilor locali.

Înstrăinarea a 42 de hectare din comună îi nemulțumește pe săteni FOTO Adrian Nistor
Înstrăinarea a 42 de hectare din comună îi nemulțumește pe săteni FOTO Adrian Nistor

Terenurile se află în albia Siretului, în comuna Buhoci, iar intenția de de a fi vândute a creat dezbateri aprinse, cu acuze asupra legalității sau oportunității acesteia.

La dezbaterea publică organizată în comuna băcăuană de lângă Bacău au participat prefectul Lucian Bogdănel și deputatul Ionel Floroiu, dar și consilieri și cetățeni din localitate. Proiectul care va fi supus votului Consiliului Local Buhoci, inițiat după ce cele două firme de construcții au făcut cerere, prevede împuternicirea primarului pentru vânzarea terenurilor, dar și întocmirea unor rapoarte de evaluare, studii, măsurători topografice și alte documentații, cu bani de la bugetul local.

În proiect nu se menționează dacă va fi organizată licitație pentru vânzarea celor două imobile, aflate în patrimoniul comunei, cu asigurarea transparenței procedurii și participarea altor firme.

„Proiectul prin care primarul Cristian Iştoc urmăreşte, în şedința CL Buhoci din 31 ianuarie, să demareze înstrăinarea a peste 42 de hectare din comună este nu doar lacunar, ci pare preambulul unui aranjament administrativ pe lângă lege. Primarul nu poate dispune de patrimoniul comunei şi nu poate semna nimic fără votul forului deliberativ local. În caz contrar, avem de-a face cu altceva şi poate deloc întâmplător proiectul de hotărâre în forma transmisă consilierilor locali nu precizează, nimic, nicăieri despre obligația organizării licitației publice, precum şi a parcurgerii etapelor premergătoare acesteia, obligatoriu a fi aprobate în Consiliul Local!”, a precizat prefectul Lucian Bogdănel.

„Secretarul comunei nu trebuia să semneze de legalitate acest proiect de hotărâre. Să zicem că primarul nu are studii juridice, dar secretarul și administratorul public sunt vinovați că și-au dat semnătura”, a precizat deputatul Ionel Floroiu.

Vânzarea terenurilor, la simpla solicitare a societăților, a ridicat semne de întrebare, mai ales că firmele exploatează și acum de acolo agregate minerale (balast, nisip) necesare construcțiilor.

„Sunt de acord să fie aduși bani la bugetul comunei prin concesionarea acestor terenuri, și încasarea unor redevențe, dar nu prin vânzarea lor pe sub masă. Faptul că terenurile vizate de proiect presupun exploatarea resurselor minerale (nisip, balast), reclamă o vigilență cu atât mai sporită a consilierilor locali”, a afirmat consilierul județean Adrian Nistor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite