Român reținut la Bacău pentru că fabrica dispozitive de fraudare bancară. A vrut să trimită marfa în Filipine

0
Publicat:

Un bărbat din Bacău a fost reţinut în 31 august, fiind suspectat că asambla dispozitive folosite la fraude bancare. În locuinţa lui a fost descoperită o cameră unde erau fabricate astfel de aparate.

Dispozitivul tip skimming era folosit pentru fraudarea cardurilor bancare FOTO arhivă Adevărul
Dispozitivul tip skimming era folosit pentru fraudarea cardurilor bancare FOTO arhivă Adevărul

Dosarul în acest caz a fost deschis după ce, în 19 iulie, băcăuanul în vârstă de 54 de ani a depus la sediul unei firme de curierat un colet în care se afla un receiver tv, în care fusese ascuns un dispozitiv de tip skimming, folosit la fraudarea cardurilor bancare. Coletul era trimis către Filipine. 

„La data de 30 august, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice Bacău au efectuat o percheziţie domiciliară, în municipiu, la locuinţa persoanei bănuite. În urma percheziţiei domiciliare, a fost descoperită o încăpere utilizată ca atelier de confecţionare dispozitive utilizate pentru skimming, pentru copierea datelor de carduri bancare şi înregistrarea codului PIN la bancomate. Astfel, au fost ridicate un laptop, 2 telefoane mobile, mai multe cartele SIM, înscrisuri, componente de bancomat, componente electronice, dispozitive de filmare ascunse şi echipamente artizanale modificate/adaptate, cu privire la care există bănuiala că reprezintă componente ale unor dispozitive de skimming“, au precizat reprezentanții IPJ Poliţia Bacău. 

Bărbatul este anchetat pentru efectuarea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și a fost reținut pentru 24 de ore.

Fraude informatice prin metoda „furculița”

Fraudele informatice sunt o practică destul de des întâlnită în România. În 2020, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Eugen Udrea (46 de ani) la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă informatică în formă continuată.

Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit faptul că, în perioada 15-19 februarie 2017, bărbatul a venit din Italia, unde locuia la acel moment, pentru a efectua 30 de retrageri fără drept, accesând ilegal mai multe bancomate aparţinând Raiffeisen Bank, amplasate în localităţi din judeţele Galaţi, Vrancea, Ialomiţa şi Călăraşi, prin restricţionarea accesului la datele informatice atât de pe cardurile special utilizate în acest scop, cât şi cele din sistemul informatic accesat, precum şi prin împiedicarea funcţionării normale a ATM-urilor, obţinând astfel ilegal 38.000 lei.

Eugen Udrea a aflat de această metodă de fraudare a ATM-urilor la începutul anului 2017, în timp ce se afla în Italia, citind pe internet un articol referitor la apariţia unei noi metode de fraudare a bancomatelor. Ulterior, a aflat că această metodă se aplică doar unui anumit tip de terminal ATM.

Modalitatea folosită de Eugen Udrea pentru a sustrage sume de bani din bancomate este cunoscută, generic, sub numele de metoda „Furculiţa” şi constă, în linii mari, în utilizarea unui dispozitiv metalic cu ajutorul căruia, în urma efectuării unei tranzacţii, se poate bloca suma în cauză în fanta unde se eliberează banii din bancomat, după care suma este sustrasă, fără ca respectivul cont, ataşat cardului, să fie debitat. Eugen Udrea şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite