La cât au evaluat judecătorii viaţa unui copil, elev eminent la învăţătură, spulberat de şoferul unui Mercedes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Viaţa unei fete de 14 ani, un copil exemplar şi o elevă strălucită, s-a sfârşit brusc după ce a fost spulberată de un autovehicul în timp ce se îndrepta spre microbuzul şcolar. Judecătorii au stabilit pedeapsa pentru şofer, cât şi daunele pe care firma de asigurări trebuie să le plătească părinţilor.

În dimineaţa zilei de 30 ianuarie 2018, ieşeanul Ionuţ Antonio Slavu, în vârstă de 31 de ani la acea dată, se afla la volanul unei maşini Mercedes, pe DN 11 Oneşti - Bacău. Pe raza comunei Helegiu, automobilul a acroşat-o pe A.M., elevă în clasa a IX-a la Colegiul Dimitrie Cantemir din Oneşti, care se deplasa pe marginea carosabilului spre un autobuz şcolar ce urma să o ducă la liceu.

Era ora 7 dimineaţa, încă întuneric, ceaţă, frig. Eleva mergea regulamentar, nu pe partea carosabilă, ci pe acostamentul drumului, după cum avea să stabilească ulterior o expertiză. Deşi viteza automobilului, calculată ulterior, era de doar 57 km/h, impactul a fost deosebit de violent, accidentul soldându-se cu accidentarea gravă a fetei, aceasta decedând ulterior în secţia ATI a spitalului municipal din Oneşti.

Fetei i-a fost smuls un braţ din umăr, suferind şi leziuni grave ale trunchiului cerebral, scrie Ziarul de Iaşi. Accidentul a avut loc pe fondul oboselii şoferului şi a stării vremii, combinate cu viteza prea mare pentru condiţiile de trafic, au stabilit anchetatorii.

Închisoare cu suspendare

Vârsta de 32 de ani, lipsa antecedentelor penale şi faptul că Slavu şi-a recunoscut faptele au reprezentat argumentele pentru care magistraţii Judecătoriei Oneşti au apreciat că este suficientă aplicarea unei pedepse de 1 an şi 6 luni de închisoare. Curtea de Apel Bacău a confirmat ulterior pedeapsa aplicată de prima instanţă şi a avizat şi tranzacţia încheiată între ASIROM, ca parte responsabilă civilmente, şi fratele şi bunica victimei, acestora fiindu-le achitată suma de 224.500 de lei ca daune morale.

La momentul respectiv, părinţii lui A.M. nu se constituiseră părţi civile în proces. Ei s-au îndreptat ulterior împotriva ASIROM printr-o acţiune înregistrată pe rolul Tribunalului ieşean, solicitând plata a 5.000 de euro reprezentând cheltuielile de înmormântare şi pomenire şi a câte 150.000 de euro reprezentând daune morale. 

„Pentru reclamanţi, pierderea a fost una devastatoare. A.M. a fost sprijinul lor în tot timpul cât au fost plecaţi la muncă în străinătate, având grijă de fratele ei mai mic. A fost un copil exemplar, o elevă strălucită, cu rezultate foarte bune la învăţătură. Plecarea fulgerătoare din mijlocul familiei, dintre prietenii săi, modul tragic în care s-a stins, după ce a agonizat într-un şanţ într-o dimineaţă rece de ianuarie, cu braţul smuls din urmăr, reprezintă un şoc cu efecte permanente, nimic neputând substitui pierderea încercată”, au reţinut magistraţii din plângerea părinţilor.

Preţul unei vieţi

De cealaltă parte, ASIROM a cerut reducerea sumelor solicitate ca daune morale şi respingerea solicitării privind daunele materiale, invocând faptul că la dosar nu fuseseră depuse documente justificative.

Punctul de vedere al ASIROM a fost acceptat de magistraţii Tribunalului, care au respins capătul de cerere referitor la daunele materiale şi au redus cuantumul daunelor morale datorate de firma de asigurări părinţilor fetei la un total de 200.000 de euro. Nici această variantă nu a fost considerată ca acceptabilă de ASIROM, care a atacat sentinţa în faţa Curţii de Apel Iaşi. Joi, 18 noiembrie, magistraţii au pronunţat decizia definitivă în acest caz, reducând încă odată daunele morale ce urmează să fie acordate părinţilor fetei la 100.000 de euro.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Tânără din Buzău, ucisă într-un accident provocat de un şofer vitezoman

Cinci persoane încarcerate în urma unui grav accident pe Centura Galaţiului. Un taxi care transporta clienţi s-a răsturnat

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite