Învățătoarea lovită de tren la Bacău, condamnată. Este responsabilă de accidentul feroviar grav

0
Publicat:

O învățătoare a fost condamnată pentru că a produs un accident feroviar grav, la Bacău. Experții feroviari au concluzionat că accidentul putea genera o serie de accidente feroviare și rutiere în lanț.

Mașina lovită de tren a fost distrusă în proporție de 90% FOTO arhivă Adevărul
Mașina lovită de tren a fost distrusă în proporție de 90% FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Bacău a condamnat-o în 21 octombrie pe F.S (59 de ani), învățătoare, la un an și 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani, pentru distrugere sau semnalizare falsă.

De asemenea, femeia a fost obligată să plătească 13.825 de lei către Compania Națională de Căi Ferate C.F.R. S.A. – Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, ce reprezintă contravaloarea reparaţiei instalaţiei de semnalizare de la trecerea de la nivel cu calea ferată care a fost distrusă în urma accidentului produs. Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, pe 24.09.2020, în jurul orei 07,42, femeia conducea un autoturism marca VW Touran, iar la pătrunderea pe trecerea la nivel cu calea ferată, din cauza neatenţiei, mașina a fost spulberată de trenul IR1750.

Învățătoarea a fost grav rănită și a primit asistență medicală la fața locului, fiind apoi transportată la spital. Mașina pe care o conducea a fost distrusă în proporție de 90%, iar locomotiva implicată în accident a fost avariată (plug îndoit partea dreaptă, priză IT ruptă, robinet semiacuplare 10 bar rupt, scară colţ partea dreaptă îndoită).

De asemenea, lisa metalică de la nivelul cu calea ferată din partea dreaptă a fost dărâmată și trei trenuri (1750, 380-1 şi 5411) au avut întârzieri serioase din cauza accidentului.

Se uita în telefon când a traversat liniile de cale ferată

Cadrul didactic a dat dovadă de o iresponsabilitate greu de descris în cuvinte.

Conform propriei declarații, când a traversat calea ferată cu mașina, deși semnalele acustice și luminoase semnalau apropierea unui tren, a verificat ora pe telefonul mobil, iar după ce l-a așezat pe bancheta din dreapta, următorul lucru pe care și-l amintește este că s-a trezit la Secția de Urgențe a spitalului din Bacău. 

„Din declaraţiile inculpatei F.S. reiese că anterior impactului, aceasta a verificat ora pe telefonul mobil, după care a pus telefonul pe bancheta din dreapta sa, iar ulterior acestui moment nu-şi mai aminteşte ce s-a întâmplat, trezindu-se direct la Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău. Având în vedere declaraţia inculpatei şi faptul că instalaţia de semnalizare prezenta atât semnale acustice, cât şi luminoase, funcţionale, se constată că evenimentul de cale ferată s-a produs din cauza neatenţiei şi neopririi autovehiculului marca VW Touran condus de inculpată la indicatorul rutier tip A cu semnale luminoase şi acustice aflate în funcţiune, amplasat în pasajul de trecere la nivel cu calea ferată de la km CFR 279+770”, este concluzia anchetatorilor.

Accidentul feroviar provocat de șoferiță putea genera alte accidente feroviare și rutiere. Reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate „C.F.R.” S.A. – Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi susțin că evenimentul feroviar a pus în pericol siguranţa circulaţiei feroviare prin avarierea semnalului rutier A de la km 279+770, care a determinat astfel nefuncţionarea sistemului de interblocare (semnalul respectiv nu mai putea fi pus pe liber) şi exista riscul efectuării unor parcursuri incompatibile.

Reeducare fără închisoare

Potrivit aceleiași surse, se putea produce un incident sau un accident de cale ferată, dacă prin neluarea tuturor măsurilor de siguranţă şi a lipsei interblocărilor, un tren ar fi ocupat neautorizat o anumită zonă şi ar fi intrat pe un parcurs ocupat de alt tren, iar prin nefuncţionarea instalaţiilor de semnalizare de la trecerile de nivel cu calea ferată se puteau produce surprinderi de autovehicule rutiere.

Femeia și-a recunoscut greșeala și a cerut să fie judecată potrivit procedurii simplificate, care permite reducerea limitelor pedepsei prevăzute de lege. Judecătorii au apreciat că, în ciuda gravității faptei și a riscului ca în urma accidentului feroviar să se producă alte accidente feroviare sau rutiere, învățătoarea își poate învăța lecția fără să fie trimisă după gratii.

„Instanța apreciază că individualizarea pedepsei sub forma amânării aplicării pedepsei este suficientă pentru a asigura prevenirea săvârșirii de infracțiuni în contextul în care fapta a fost un incident izolat în viața inculpatei, care este o persoană cu studii superioare, cu loc de muncă în învățământul preuniversitar, integrată în societate. Scopul educativ al pedepsei va fi atins și prin interdicția impusă inculpatei de a conduce o perioadă autoturisme pe drumurile publice”, a stabilit Judecătoria Bacău.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri