FOTO Concubina lui Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, ţine în chirie Autoritatea Rutieră, deşi instituţia are propriul sediu
0Agenţia Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi-a mutat, de la începutul anului, cei şase angajaţi în clădirea Bueno Vista din Bacău, care aparţine Adrianei Nistor, logodnica lui Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bacău. Instituţia a închiriat etajul al patrulea al clădirii, la un preţ de 1.300 de euro pe lună, deşi timp de 15 ani a funcţionat, fără probleme, într-un apartament spaţios aflat de pe strada Ştefan cel Mare din Bacău.
Clădirea Bueno Vista, casa în care locuiesc Adriana Nistor şi Dragoş Benea, evaluată la aproape un milion de euro, dar şi biroul preşedintelui Consiliului Judeţean au fost percheziţionate în urmă cu două săptămâni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anchetatorii au informaţii despre producerea unor infracţiuni de corupţie în perioada 2005-2012, ani în care s-a construit şi clădirea, cu 1,6 milioane de euro. Deşi conduce CJ Bacău de 10 ani şi a fost viceprimar între 2000 şi 2004, Benea are în declaraţia de avere doar două ceasuri şi un teren.
„În fostul sediu ţinem arhiva“
„Decizia s-a luat de la centru, la sfârşitul lui ianuarie. Este închiriat tot etajul patru. În agenţie, conform organigramei, suntem angajate 6 persoane. Nu ştiu cât este chiria sau suprafaţa. În fostul sediu ţinem acum arhiva“, a declarat Cătălin Palăr, înlocuitorul şefului agenţiei, Ioan Florea, aflat în concediu. Contractul de închiriere a fost semnat la începutul anului, când şef de agenţie era Olimpiu Tulpan (25 de ani), care în scurt timp a fost promovat pe un post la Bucureşti.
Adriana Nistor a promis că va furniza imediat detalii despre valoarea chiriei încasate. „Nu le ştiu acum. Sunaţi-mă în cinci minute“, a spus Adriana Nistor, după care şi-a închis telefonul. „Decizia mutării sediului Agenţiei Teritoriale ARR Bacău a fost dispusă de către Consiliul de Conducere al ARR. Acutalul sediu a fost selectat în conformitate cu regulamentul propriu de închiriere al ARR“, a declarat Aurelia Surulescu, director general al ARR. În răspunsul instituţiei este precizat doar costul de bază al chiriei, de 6,5 euro pe metru pătrat, pe lună, (fără TVA), fără a fi incluse şi alte cheltuieli. Cei şase angajaţi ai ARR Bacău au la dispoziţie aproximativ 200 de metri pătraţi. Mai mult, selecţia, făcută prin încredinţare directă, netransparentă, ridică alte semne de întrebare.
Clădirea Bueno Vista şi-a găsit greu chiriaşi. După ce a fost finalizată, la parter şi următoarele două nivele s-a mutat sediul central al unei bănci. La etajul următor se află sediul Anas Trading, iar la etajul 4, din acest an, ARR. Singurele spaţii care nu sunt încă ocupate sunt la etajul cinci, în timp ce la ultimul nivel funcţionează o cafenea. Preţul pe metrul pătrat, potrivit agentului imobiliar care se ocupă de închirierea birourilor, este de aproximativ 10 euro pe metrul pătrat. „Un birou, cu 39 de metri pătraţi utili, este 400 de euro, pe lună, plus TVA. La un etaj sunt aproximativ 160 de metri pătraţi“, ne-a răspuns o persoană, care răspunde la numărul de telefon afişat pe clădire.
Firma logodnicei lui Dragoş Benea a crescut an de an
Firma Anas Trading a fost înfiinţată în luna martie 2004, când Dragoş Benea era viceprimar. În acelaşi an, tânărul Benea ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, la doar 29 de ani. Firma Anas Trading, înregistrată de iubita lui, Adriana Nistor, se ocupa cu vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun. În scurt timp a fost ridicată clădirea din centrul oraşului. Firma concubinei preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău şi-a schimbat profilul de activitate în „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Societatea Anas Trading a avut până în 2012 un singur angajat, iar în ultimii doi ani, a mai fost angajată o persoană. În acelaşi timp, cifra de afaceri a crescut de aproape cinci ori, odată cu închirierea spaţiilor, de la 261995 de lei în 2009, la 1 129 909 lei, în 2013. Anul trecut, societatea controlată de concubina preşedintelui Consiliului Judeţean a avut şi cel mai mare profit brut, de 384 015 de lei.