“Cum pădurarului îi e drag de copac, aşa mie mi-e drag de păşune!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vintilă Popa (57 de ani) a pus bazele "Asociaţiei producătorilor agricoli Racova" încă de acum patru ani. Maistru instructor agricol la Liceul din comuna Hemeiuş timp de 30 de ani, omul s-a îndrăgostit de munca la câmp. 

A fost doar un pas până să decidă să pună bazele unei asociaţii agricole, aşa cum scrie la carte. "Când Guvernul spunea să facem asociaţii agricole, nimeni nu avea curajul să facă aşa ceva. Era o cheltuială şi lumea nu se încumeta. Am luat în piept problema şi chiar am crezut în ea! ", a mărturisit Popa.

Citeşte şi primele părţi ale anchetei:

Subvențiile europene, mină de aur pentru șmecherii cu bani

Pășune la schimb cu 10 mii de tone de moloz în Letea Veche

Fonduri UE, la nevasta contabilului din Primăria Berzunţi

Deal de basm, distrus de construcția unui supermarket

Agricultură pe Tamasidava, o veche cetate dacică

Agricultorii din Dămieneşti au fost traşi în piept de un afacerist

Cu 40 de milioane de lei a depus toate actele la Minister, a făcut statutul asociaţiei, i-a dat un nume şi a găsit membri asociaţi. În scurt timp, avea să aducă 190 de săteni în asociaţia nou înfiinţată şi peste 200 de hectare de teren. Dacă alte asociaţii agricole au văzut de la bun început că fondurile UE reprezintă o metodă de îmbogăţire, Vintilă Popa nu a avut nicio clipă gândul la un câştig iminent.

"Alte asociaţii adunau oameni, dar pe bani! Cine dorea să intre, plătea o cotizaţie. La noi, totul era gratis!", a afirmat bărbatul. Ba mai mult, el a decis ca pentru munca de întreţinere a imaşului să nu-şi "tragă" niciun un salariu, ci toţi banii primiţi de la APIA să-i reinvestească în utilaje agricole. A ajuns astfel ca, în doar patru ani, să achiziţioneze două tocătoare, două cositori, un tractor şi o lamă de împrăştiat muşuroaielele. "În contabilitate nu se găseşte niciun ban pentru salarii. Aceasta deoarece noi am decis să nu primim salarii. Am muncit gratuit!", afirmă omul.

El povesteşte că principalii săi "angajaţi", care muncesc voluntar, sunt fiii săi, în care el are toată baza. "Unul este dascăl la Biserică, iar altul, profesor de religie. Toţi, dar absolut toţi banii, se regăsesc în utilaje agricole! Mai bine de 500 de milioane de lei primiţi anual i-am reinvestit", se mândreşte omul. El a mai adăugat că gestul său a fost apreciat chiar şi de reprezentanţii Curţii de Conturi. "<<Cine-i prostul ăla care munceşte gratis?>>, m-au întrebat cei de la Curtea de Conturi. <<Copiii mei şi oamenii din asociaţie>>, am răspuns eu!", a mai povestit mândru Popa.

Amendat din cauza inundaţiilor şi a unui deputat

Omul recunoaşte că, acum, foloseşte utilajele achiziţionate cu banii de pe subvenţii pentru munca la câmp şi în alte comune. "Am lăsat oamenii din asociaţie să folosească utilajele şi pentru terenurile din comunele vecine. Aceia au fost singurii bani câştigaţi de oamenii din asociaţie. Bravo lor! Eu le-am dat voie să folosească utilajele şi să-şi facă un ban. Eu nu fac salarii din banul european!", a mai adăugat bărbatul. Este mâhnit că, anul trecut, a fost amendat în urma unui control APIA cu 170 de milioane, deoarece suprafaţa de teren pe care a declarat-o ca să primească subvenţii a fost mai mică cu 14 hectare.

"Nu mi-am dat seama că în urma inundaţiilor, voi pierde păşune şi că trebuie să recalculez suprafeţele. Apoi, m-am trezit cu Agricola Internaţional (n.r. - firma deţinută de deputatul Gheorghe Antohi) că mi-a depozitat tone de paie pe păşune fără să mă anunţe", a mai spus el. Omul recunoaşte că este vina sa că nu a verificat pas cu pas terenurile asociaţiei, dar afirmă cu tărie că: "cine nu munceşte, nu greşeşte!". "Am greşit, am plătit! Eu cred că în această viaţă am făcut mai mult bine decât rău! Mi-e dragă tare munca la câmp. Cum pădurarului îi e drag de copac, aşa mie mi-e drag de păşune!", spune Vintilă Popa cu mâna pe inimă. (Olimpia Filip)

Citeşte continuarea anchetei mâine, pe bacau.adevarul.ro: "149 de asociaţii şi societăţi cu profil agricol, tip mamut, pentru Bacău "

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul Fundației Soros România, în cadrul programului Jurnalism de investigație în slujba interesului public. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros România. www.soros.ro

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite