Criza apei la Bacău. Consiliul Judeţean a dat în judecată Primăria ca să pună în siguranţă conducta de la Valea Uzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu FOTO pagina personală de Facebook
Primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu FOTO pagina personală de Facebook

Preşedintele forului deliberativ judeţean de la Bacău susţine că pierderile din reţeaua de distribuţie a apei potabile au ajuns la 60%, iar responsabilitatea pentru  reabilitarea conductelor revine municipalităţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Valentin Ivancea (PSD), a deschis o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Bacău, proprietarul conductei de aducţiune Valea Uzului – Grigoreni, solicitând punerea în siguranţă a conductei, dar şi planificarea multianuală de realizare a investiţiilor pentru reducerea pierderilor în reţeaua de distribuţie apă a oraşului.

„Aceste pierderi se cifrează la 60% şi este responsabilitatea nemijocită a proprietarului, respectiv UAT Municipiul Bacău, să investească în reabilitarea conductelor de distribuţie. În caz contrar, putem crea oricâte surse alternative de apă – ea se pierde în pământ, prin ţevile „ciuruite” ale municipiului”, a scris Valentin Ivancea pe pagina personală de Facebook.

Preşedintele forului deliberativ judeţean de la Bacău susţine că a deschis procesul împotriva municipalităţii pentru a pune capăt seriei nesfârşite de avarii din reţeaua de distribuţie a oraşului.

„Am susţinut şi aprobat în şedinţă o HCJ privind acordul de principiu pentru finanţarea intervenţiilor necesare, iniţiativă rămasă fără rezultat din partea municipiului Bacău. Unde bună-credinţă nu există, lucru dovedit cu vârf şi îndesat de primarul municipiului Bacău, instanţa va arăta, în final, cine este responsabil şi cine trebuie să ia măsurile care se impun, pentru ca avariile să nu se mai repete şi să fie reduse pierderile de apă la nivelul municipiului”, spune Valentin Ivancea.

„Din păcate, în loc să fie parte a soluţiei şi să partajeze responsabilităţile pentru a rezolva, odată pentru totdeauna, problema alimentării cu apă a oraşului pe care îl conduce, primarul Viziteu a ales să împartă vinovăţii deşi, ca proprietar al aducţiunii, îi revine responsabilitatea de a pune în siguranţă conducta, astfel încât – pe viitor – populaţia mun. Bacău să nu mai aibă de suferit din cauza lipsei apei la robinete”, conchide preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.

”Este inacceptabil ca politicienii să intervină”

Primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR), a luat poziţie zilele trecute vizavi de un al subiect fierbinte în criza apei de la Bacău. Este vorba despre punerea în funcţiune în totalitate a rezervei de apă a oraşului, ce ar permite ca băcăuanii să nu mai aibă de suferit în cazul unei noi avarii la reţeaua de distribuţie.

Rezerva de apă ar permite furnizarea apei potabile către consumatorii casnici pentru câteva zile, până când avaria din sistem ar fi remediată. Edilul i-a cerut prefectului de Bacău să nu forţeze recepţia lucrării înainte ca aceasta să îndeplinească toate condiţiile prevăzute în contract.

”Singurii care pot face în mod legal recepţionarea unei lucrări sunt beneficiarii. În cazul nostru, acest proces a început deja şi se va încheia în termenele legale, în ritmul solicitat de comisia abilitată si conform legii.

Recepţia unei lucrări se face doar când totul este livrat conform contractului, şi nu când un politician scrie mesaje pe reţelele sociale sau când face presiuni publice asupra antreprenorului. Este inacceptabil ca politicieni, precum Lucian Bogdănel, să intervină, fără a avea acest drept legal, în modul în care CRAB şi comisia de recepţie trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile legale si contractuale”, a declarat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Zeci de mii de locuitori ai Bacăului au rămas apă potabilă din cauza unei avarii grave la conducta de aducţiune

Bacău, a cincea zi fără apă. Când se preconizează ca apa să revină la robinete

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite