Cine sunt eroii Revoluției din 1989 înmormântați în Cimitirul Central din Bacău. Povestea specială a lui Ciprian Pintea FOTO
0În Cimitirul Central din Bacău, de 34 de ani își dorm somnul de veci patru eroi, care au fost împușcați la evenimentele din decembrie 1989 din București.

Sunt ani de de lacrimi și suferință pentru familii pentru familii, în care doar ceremonialele militare și religioase mai amintesc de drama lor.
În Cimitirul Central, sunt înmormântați, unul lângă altul, Ciprian Pintea, student la Academia Tehnică de Aviație (1968–1989), Gheorghe Rusu, muncitor (1965-1989), Dorel George Nechita, inginer electronist de aviație (1960–1989) și Costel Marius Hasan, eroul sublocotenent (1971–1989), căzut la Otopeni. Familiilor lor participă anual, alături de autorități, la pomenirea fiilor căzuți, fără vreo vină, la Revoluție.
Povestea lui Ciprian Pintea, care visa să devină aviator

Într-un demers de recuperare a memoriei scriitoarea și poetesa Mara Paraschiv a lansat în 2003 romanul-document „Decembrie 89 (eroi băcăuani de azi și dintodeauna)”, în care regăsim și povestea eroului Ciprian Pintea, trimis la moarte printr-un ordin neclar de apărare a Ministerului Apărării Naționale.
În carte sunt luate și mărturii de la dascălii lui Ciprian Pintea, de la Școala 10 dar și de la Liceul Teoretic „Lucrețiu Pătrașcanu” (actualul Colegiu Național „Gheorghe Vrănceanu”) dar și de la tatăl eroului.
Născut la 13 aprilie 1968 în Bacău, decedat în noaptea de 22-23 decembrie 1989, la ora 1 și 30 de minute, în fața Ministerului Apărării Naționale. Student în anul 3, la Academia Tehnică Militară (ATM)-aviație București, avansat la gradul de sublocotenent post-mortem. Ca urmare a decesului, Academia a transmis următoarea telegramă familiei:
„Familiei Pintea Ion,
Cu întristare vă aducem la cunoștință, că fiul dumneavoastră, elev-sergent, Pintea Ioan Ciprian, a căzut la datorie. Pentru faptele de arme săvârșite, prin Ordinul MapN, 770 din 30 decembrie 1989, a fost înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem”.
Moartea și înmormântarea lui Ciprian Pintea
Pe 22 decembrie 1989, Academia Tehnică Militară a primit misiunea neclară dar periculoasă de a apăra Ministerul Apărării Naționale de teroriști. Cei 360 de studenți ai Academiei au fost înghesuiți în șase autocare. Pentru unii dintre ei acesta era ultimul drum. Nu li s-au dat căști de protecție, nici posibilitatea să facă apărarea de pe TAB-uri. Mai mult, nu au avut parolă, necesară în astfel de misiuni, la sosire. Puțin după 1 noaptea, când au ajuns la sediul Ministerului Apărării, s-a tras în ei, cu precizie, în cap, ori în inimă.

„În mai puțin de câteva minute au căzut cinci studenți și șapte au fost grav răniți. Atacul a fost opritîn momentul în care a putut fi auzit ordinul colonelului Papuc: ”Nu mai trageți, suntem Academia! A căzut Pintea!”, arată Mara Paraschiv în romanul dedicat eroilor băcăuani ai Revoluției.
Familia lui Ciprian Pintea, în primele două zile tulburi ale Revoluției, nu a putut afla nimic de la București. A treia zi, Ion Pintea, de la serviciu sună din nou la Academie. „Un glas grav și sigur: „Ciprian Pintea, anul 3 Aviație?... Da! A căzut! (Ion) nu a avut timp să se dezmeticească. A căzut în inconștiență. A fost nevoie de intervenția Salvării pentru a-și reveni.”
În afara confirmării telefonice, moartea lui Ciprian Pintea a fost anunțată familiei și printr-o telegramă, pe care Ion Pintea a apucat să o ia, pentru a-și proteja soția, înainte de a pleca spre București. Și-a găsit fiul la Institutul Medico Legal, la sala 5, în lada cu numărul 256.
Pe 27 decembrie, trupul neînsuflețit al lui Ciprian Pintea a fost adus la Bacău și a fost depus la Casa de Cultură a Sindicatelor ”Vasile Alecsandri”. Eroul a fost înmormântat pe 30 decembrie, la Cimitirul Central din Bacău, cu onoruri militare și slujbă religioasă, oficiată de protopopul Radu Vasile și un sobor de preoți.
Lui Ciprian Pintea i s-a ridicat o statuie în Parcul Cancicov din Bacău, o stradă din Bacău îi poartă numele iar la Academia Tehnică Militară (ATM) din Capitală o sală de curs se numește ”Ciprian Pintea”. În curtea ATM celor cinci studenți căzuți în noaptea dinspre 22 spre 23 decembrie li s-a ridicat un monument și o placă comemorativă.







