Bacău: Primăria vrea spațiile Asociațiilor de proprietari
0Apartamentele și garsonierele în care acestea funcționează vor deveni locuințe sociale. Șefii administrației locale spun că astfel vor rezolva problema locativă a mai multor familii care așteaptă o casă de la Primărie. Asociațiile au termen să elibereze locațiile la începutul lunii aprilie.
Vestea că până la 1 aprilie trebuie să elibereze spațiul în care funcționează de ani de zile i-a cam luat pe nepregătite pe mulți dintre președinții Asociațiilor de Proprietari.
Primăria Bacău le-a trimis o notificare în care precizează faptul că spațiul în care ei se află are din construcție destinația de locuință și urmează să fie repus în circuit conform destinației sale. Mai mult, le cere să-l înapoieze în perfectă stare de funcționare și cu plata utilităților la zi. „Sincer, noi ne cam așteptam la o astfel de decizie. De aceea am și început să lucrăm la amenajarea unui spațiu înainte să primim înștiințarea. Dar mai avem de lucru. Trebuie să amenajăm un grup sanitar, să mai turnăm ciment. De aceea, sperăm ca primăria să ne mai păsuiască un timp până rezolvăm", ne-a declarat Liviu Postolache, administratorul Asociației de Proprietari Trandafirilor, nr. 1.
Pentru garsoniera în care își avea sediul asociația, aceasta plătea 81 de lei pe lună chirie la primărie. La alte asociații, notificarea nu a ajuns. „Nu am primit nimic până acum dar dacă va fi o să eliberez spațiul pentru că sunt mulți necăjiți care au nevoie de casă. Noi o să ne descurcăm într-un fel. Mai bine să stea aici o familie", este de părere Aurel Acatincăi, președintele Asociației de Proprietari nr. 75.
Locuințe sociale pentru nevoiași
Oficialii din Primărie spun că au luat această decizie pentru că sunt multe persoane care așteaptă să primească o locuință. „Aceste spații fac parte din fondul locativ și sunt apartamente și garsoniere. În ele pot foarte bine să locuiască familii care nu au un acoperiș deasupra capului. Le vom transforma în locuințe sociale. Avem circa 5.000 de cereri în acest sens", ne-a declarat Roxana Mironescu, viceprimarul Bacăului.
Pentru cei care nu și-au găsit un spațiu, Primăria pune la dispoziție spațiile fostelor puncte termice și promite că-i păsuiește cu mutatul până lucrările la noile sedii vor fi finalizate. Băcăuanii cred că ar trebui să se procedeze la fel cu toate spațiile care ar putea deveni locuințe. „Trebuia să se facă lucrul acesta mai demult. Mii de oameni așteaptă în zadar o casă. Primăria trebuie să verifice și dacă cei care au locuințe sociale sau ANL nu și-au construit între timp case sau și-au cumpărat vreun apartament. Sunt atâția care nici nu mai stau în ele", spune Maria Dinu, o băcăuancă.