Bacău: Case încălzite cu gaz metan şi biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea proiectului este de aproape 80 de milioane de euro, iar banii provin din Fondul de Coeziune pus la dispoziţie de UE.

Bacăul va avea un nou grup de cogenerare pentru producerea de energie termică până la finele anului 2013. Investiţia va fi demarată în această toamnă, iar valoarea totală a proiectului este de aproape 80 de milioane de euro, din care 3.159.864 de euro reprezintă contribuţii de la bugetul local.

„Actualul CET se va închide şi va intra în conservare. Noul CET va fi construit de la zero pe un alt teren. Tot în acest proiect intră şi închiderea actualului depozit de zgură şi reabilitarea reţelelor de termoficare secundare“, a declarat Romeo Stavarache, primarul Bacăului.

Banii pentru realizarea investiţiei provin din Fondul de Coeziune pus la dispoziţie de Uniunea Europeană, de la bugetul de stat şi de la cel local. Noul grup de cogenerare va fi alimentat doar cu gaz metan. Vechiul CET, dat în folosinţă în anul 1990 şi care foloseşte lignit, va fi utilizat doar în caz de necesitate.

„Bacăul va avea ca şi soluţii de alimentare pentru încălzire trei surse: gaz metan, biomasă şi lignit. În principal se va folosi doar gazul şi biomasa, lignitul fiind doar o soluţie de rezervă. Renunţând la cărbuni, emisiile de sulf şi carbon în oraş vor fi aproape zero“, a mai spus Stavarache.

Valoarea facturilor, în funcţie de inflaţie
Noua investiţie este privită cu scepticism de către băcăuani care nu mai cred că CET-ul reprezintă o soluţie viabilă pentru încălzirea locuinţei. „Este bine că nu o să mai fie poluare, dar pe mine mă interesează cât voi plăti factura la încălzire. Atâta timp cât există pierderi pe reţea, cât există riscul unei avarii în plină iarnă nu văd avantajele“, a spus Ioan Savin, un băcăuan care a renunţat la serviciile CET încă de acum patru ani.

În replică, Primăria promite că facturile vor creşte doar cu valoarea inflaţiei care, pentru anul acesta este 4,27%. „În acest moment cei care au centrală proprie plătesc aproximativ 250 de lei pe gigacalorie, iar abonaţii CET 154 de lei. Acest preţ va creşte doar în funcţie de inflaţie“, a mai spus primarul.

Şi centrală proprie şi la CET
Odată cu darea în folosinţă a noului grup de cogenerare, municipalitatea vrea ca băcăuanii care au deja centrală proprie să beneficieze, la cerere, de serviciile CET. Practic, aceştia vor putea să-şi încălzeacă apartamentul cu ambele surse, în funcţie de preferinţe. „Aşa îşi vor putea da seama cel mai bine unde ies în cîştig“, a concluzionat Romeo Stavarache.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite