Prea aproape de graniță. Aradul, pe loc fruntaș în statistica părinților plecați în străinătate
0Bilanțul activității Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad făcută în anul 2022 arată că Aradul este orașul cu sute de familii în care părinții sunt plecați în străinătate.
„Am prezentat raportul de activitate în tot ceea ce înseamnă serviciile și prestațiile sociale pe care le oferim pe raza municipiului Arad. În același timp vorbim și despre noi proiecte în centre pe care le vom deschide în folosul comunității noastre în special pentru copilași și pentru părinții lor, dar și despre proiecte pe care DAS le-a câștigat pentru angajații și echipa din care facem parte în ceea ce privește aistența socială și specialiștii ce lucrează în domeniu”, a declarat Oana Pârvulescu, director DAS Arad.
Aceasta a scos în evidență faptul că la Serviciul Protecția Copilului și Familie, printre altele, au fost efectuate 643 anchete sociale pentru copiii încadraţi în grad de handicap, 285 anchete sociale pentru orientare şcolară, au fost înregistrate aflate 347 familii în evidenţa SPAS cu părinţii plecaţi în străinătate, 60 de intervenții în cazurile de violenţă domestică, a echipei mobile din cadrul DAS Arad.
„De asemenea, s-au efectuat 290 ore de campanie pentru prevenirea fumatului, a consumului de alcool, droguri și a substanțelor etnobotanice, 4.003 ore de campanie pentru un stil de viață sănătos – nutriție sănătoasă, importanța odihnei, mișcare și sănătate”, a mai declarat Oana Pârvulescu.
Una dintre cele mai triste statistici din România a fost de Crăciun: doi din cinci părinţi plecaţi la muncă în străinătate nu au revenit acasă în vacanţă pentru a fi lângă copiii lor.
Din păcate, România are conform datelor oficiale aproximativ 74.000 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară, iar peste 21.000 dintre ei au singurul părinte susţinător dincolo de graniţele ţării sau chiar pe amândoi.
Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea de Vest a țării are 6.148 de copii în această situație, dintre care 1.038 sunt din judeţul Arad.
Neoficial, se pare că sunt cu mult mai mulți, pentru că foarte mulți părinți nu au declarat autorităților în grija cui și-au lăsat copiii. Sunt cazuri de copii care au fost lăsați singuri acasă, care se ajută și se cresc unii pe alții.
Revenind la bilanțul DAS, la Adăpostul de Noapte, 162 persoane au beneficiat în total de serviciile de acolo, dintre care 67 provin din municipiu. Au fost efectuate 49 anchete sociale, 77 ședințe de consiliere, s-a acordat asistență în obținerea actelor personale pentru 22 cazuri, s-au oferit 3.476 porții de hrană și s-a reușit încadrarea în câmpul muncii pentru 2 cazuri.
La Serviciul Prestații Sociale, numărul maxim de dosare aprobate pe lună pentru asistenții sociali a fost 493, numărul maxim de dosare aprobate pe lună pentru îndemnizații pentru persoanele cu handicap a fost 1230. De asemenea, în 2022 au fost emise în total 1.999 îndemnizații/ stimulente creștere copii, 1.396 alocații de stat, 2.464 ajutoare pentru încălzire și au fost realizate în total 8.383 anchete sociale.