Povestea unuia dintre titanii scrisului istoric din România. A publicat o operă monumentală, de peste 6.000 de pagini

0
Publicat:

Aradul a avut unul dintre titanii scrisului istoric din România. Este vorba despre Teodor V. Păcățian, născut în localitatea arădeană Ususău, care a lăsat posterității zeci de volume istorice.

A fost ridicat un bust în memoria lui FOTO Cristian Stoica
A fost ridicat un bust în memoria lui FOTO Cristian Stoica

Acesta a fost un istoric al Transilvaniei, apostol al românismului și un titan al scrisului istoric. I s-a ridicat în urmă cu doi ani și un bust. Teodor V. Păcățian a lăsat posterității 44 de volume cu un număr de aproape 10.000 de pagini și peste 3.000 de articole publicate. Totodată a publicat peste 30 de schițe și a lăsat în manuscris gata de tipar aproximativ 1.200 de pagini.

Profesorul arădean, Cristian Stoica, a declarat în anul 2022, când i s-a ridicat un monument că acesta merita o statuie pe măsura operei sale:

 „Mormântul său va trebui declarat monument istoric la fel cum s-a întâmplat și cu morminte altor personalități ale României. Va trebui așezată o lespede de marmură peste mormântul său și crucea sa și a familiei va trebui curățată. Nici noi, arădenii nu îl vom uita pe acest apostol al patriei. Să îi fie țărâna ușoară și memoria binecuvântată. ”

A fost omagiat în localitatea natală 

Teodor V. Păcățian a fost omagiat în localitatea natală la 81 de ani de la moarte. Datorită implicării Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului cu ajutorul autorităților administrației centrale, județene și locale în cadrul manifestărilor dedicate celor 200 de ani de învățământ teologic arădean, la 10 februarie 2022 a fost dezvelit bustul marelui istoric, ziarist și poet Teodor V. Păcățian. Bustul a fost sculptat de artistul Păcurar Mihai.

 „Apariția primului volum al monumentalei lucrări «Cartea de aur» îl va trimite în temnița de la Seghedin. Avocatul său afirma în fața instanței de judecată că Păcățian nu putea fi condamnat pentru afirmații științifice și istorice. Cu toate acestea istoricul va fi condamnat la 8 luni de închisoare, plata unei amenzi de 500 de coroane și distrugerea totală a primei ediții a cărții.  Aproape toate lucrările de istorie modernă a Transilvaniei fac trimitere la monumentala lucrare «Cartea de Aur» a lui Păcățian. Te trec fiorii atunci când citești lucrarea”, spune profesorul Cristian Stoica.

Profesorul mai spune desspre Teodor V. Păcățian că s-a născut, vineri 28 noiembrie 1852 la Ususău într-o familie de intelectuali. Părinții săi s-au căsătorit în primăvara anului 1852, din toamna aceluiași an tatăl său va urma cursurile Preparandiei arădene, după absolvire va ajunge învățător. Îl va urma pe tatăl său în locurile unde acesta va lucra ca învățător.

Va studia la liceul din Lugoj și la Arad aici va obține și bacalaureatul. Moartea tatălui său în 1876 îl va împiedica din cauza lipsurilor materiale să urmeze cursurile unei facultăți, dar s-a angajat în administrație.

Teodor V. Păcățian va debuta în 1872 cu poezii în revista ,, Familia", condusă de Iosif Vulcan. Începând cu 1872, timp de zece ani va colabora cu versuri și proză la ,, Familia", ,, Amicul Familiei" și ,,Aurora Română".

La Timișoara a fost colaborator la gazeta ,, Luminătorul", dar a fondat și ziarul ,, Timișana" care și-a schimbat numele în ,, Gazeta Poporului". 

Stabilit pentru o vreme la București a colaborat fără întrerupere la ,, Tribuna" din Sibiu, ziar fondat de Ioan Slavici. Păcățian ajunge redactor șef al ,, Tribunei" din Sibiu și director al ,, Telegrafului Român".

La „Telegraful Român" în Sibiu  acesta va lucra începând cu 1901, timp de 17 ani. Aceștia vor constitui apogeul activității lui T.V. Păcățian, deoarece în acest interval publică monumentala operă în 8 volume „Cartea de aur” care însuma 6663 de pagini.

Academia Română l-a premiat de două ori. Prima dată pentru primele două volume, iar mai apoi a primit premiul ,, Dr. A. Cosma" și considerabila sumă pentru acea vreme de 100. 000 lei.

A fost ales în anul 1911 Președinte al Secției de Istorie al Asociațiunii ,,ASTRA", iar din anul 1924 s-a stabilit la Cluj unde a și murit la 11 februarie 1941.

Despre Păcățian

,,Poet, prozator, traducător în limba română a unor opere de mare audiență în epocă, istoric a fost și unul dintre cei mai de seamă ziariști ai perioadei premergătoare Unirii." scria depre Păcățian istoricul Cornel Sigmirean.

Academicianul Ioan Lupaș afirma despre scrisul lui Teodor V. Păcățian: ,, ziaristic și istoric este cantitativ tot așa de bogat ca și al lui Gheorghe Bariț, fără a fi rămas în urma acestuia nici sub raport calitativ."

,, Am rămas cucerit de vioiciunea spiritului său; de limpezimea cugetului său-și în aceiași măsură zguduit de drama pe care o trăia, pentru că era drama Neamului său, pentru a cărui dreptate, libertate și soartă mai bună a luptat, cu arma tăioasă și neostoită a condeiului său mai bine de o jumătate de veac" afirma despre Păcățian ultimul său duhovnic preotul Fl. Mureșanu.

Publicat postum

În anul 2012 este publicată lucrarea ,,Un mecenat român: dr. Iosif Gall" a lui Păcățian, lucrare aflată în manuscris. 

Editura ,, Andeiană" a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat în 2015 o lucrare a lui Teodor V. Păcățian aflată până la acea dată în manuscris: Mitropolitul Ioan Mețianu (1828-1916). Lucrarea rămasă în manuscris a fost redactată în timpul vieții mitropolitului Mețianu. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite