Povestea impresionantă a doi tineri nevăzători. Ce au simțit în prima zi fără primul lor câine ghid

0
Publicat:

Vera şi Adrian Benchea, cei doi tineri nevăzători din Arad, care în urmă cu câteva ani au fost binecuvântaţi de Papa Francisc, chiar în Piaţa Sf. Petru din Vatican, trec prin momente emoționante.

Cei trei erau nedespărțiți FOTO Adrian Benchea
Cei trei erau nedespărțiți FOTO Adrian Benchea

Aceștia trebuie să renunțe încet, încet la primul câine ghid, pe nume Max, cu care puteau intra în restaurante, în magazine, în farmacii, în sala de concerte sau la teatru.

A fost primul cuplu din România care s-a bucurat în urmă cu aproape zece ani de ajutorul unui câine special dresat pentru a-i ajuta în oraş.

Despre întâmplarea de Vatican amintim că Vera şi Adrian Benchea au plecat în vacanţă la rude, în Italia, iar într-o miercuri a anului 2017, şi-au propus să fie prezenţi în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. Atunci au trăit unul dintre cele mai importante momente din viaţa lor. A fost ziua în care au fost binecuvântaţi de Papa Francisc. Doar o dată în viaţă poţi simţi aşa ceva.

A fost un moment minunat. A fost excepţional şi emoţionant. Au participat aproximativ 5.000 de oameni, iar noi am reuşit să ajungem să fim binecuvântaţi”, au declarat cei doi tineri.

Cei doi arădeni au ajuns în faţă, deoarece fiind persoane cu dizabilităţi acolo i-au îndrumat cei de la Securitate. „Papa Francisc are o afinitate pentru persoanele cu dizabilităţi. La toţi cei care eram cu handicap se oprea şi ne acorda câteva momente. Ne-a întrebat de unde suntem. Ne-a spus să ne rugăm că şi el va face acest lucru”, mai spunea Adrian Benchea.

Noi emoții pentru cei doi

Acum cei doi trec prin alte mari emoții și au ales să împărtășească acest lucru și cu prietenii de pe Facebook. Totul este legat de Max, câinele care „vedea” pentru ei.

Ziua fără Max FOTO Adrian Benchea
Ziua fără Max FOTO Adrian Benchea

Mesajul începe cu: „Dragul nostru Max” și continuă:

Astăzi este o zi cu totul aparte. După atât de mulți ani în care ne-ai fost ghid și tovarăș fidel, astăzi am plecat la serviciu fără tine pentru prima dată în nouă ani. Ne pare atât de ciudat să nu te avem alături, să nu simțim vibrația pașilor tăi siguri care ne călăuzesc drumul spre locul de muncă. Amândoi simțim că se apropie un moment de schimbare în viața noastră împreună. Știm că te apropii de pensie și că trebuie să trecem printr-o perioadă de adaptare. Tu ai fost mereu acolo pentru noi, ghidându-ne în fiecare zi, iar noi ne-am obișnuit să fim dependenți de tine, să ne bazăm pe intuiția și dedicarea ta. Dar acum intrăm într-o altă etapă a vieții noastre, o etapă în care trebuie să ne obișnuim cu ideea că nu vom mai putea să beneficiem  de ghidajul tău spre serviciu. Este un moment dificil pentru noi să ne separăm de tine, dar știm că este necesar pentru tine și pentru noi să facem această tranziție”, este prima parte a mesajului.

Acesta  continuă: „Cum percepi această schimbare în rutina noastră? Ne gândim mereu la tine și ne-am dori să știm cum te simți în această prima zi în care nu ne-ai însoțit la serviciu. Nu uita că timpul pentru noi nu s-a încheiat. Stai acasă, bucură-te de confortul și căldura casei noastre, iar în opt ore, ne vom revedea. Te iubim necondiționat și suntem recunoscători pentru fiecare moment minunat petrecut împreună. Tu ești și vei rămâne mereu o parte importantă din noi! Vezi! Să nu te culci pe o ureche! De mâine vei fi din nou ghidul nostru spre job! Vei mai avea tu pauze, dar este spre binele tău (minune blănoasă). Cu drag, Vera și Adi”.

Câinele Max a fost învăţat să se oprească la semafor, să caute o bancă liberă, să stea trei ore sub masa unui restaurant, să înţeleagă posibilele obstacole pentru stăpânii lui şi să-i facă să le ocolească şi mai ales ştie să ignore pe oricine sau orice altceva, animal sau om, cu excepţia stăpânilor lui. Nu latră prea mult, aproape deloc, nu muşcă şi nu ascultă de nimeni altcineva.

În  anul 2014 când au primit câinele, cei doi au mărturisit că dresajul câinelui, tratamentul și hrana a fost suportată de către Fundația „Light into Europe” .

Cadrul legal în România a fost posibil prin proiectul de lege al deputatului arădean, Claudia Boghicevici, proiect care s-a bucurat de sprijinul întregului Parlament. „ A fost o inițiativă care ne-a ajutat foarte mult și care cu siguranța va fi un sprijin extraordinar și pentru alți nevăzători”, a ținut Adi să precizeze, atunci.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite