Marilina, soţia lui Sever Bocu a suferit în tăcere. Noaptea arestării lui a fost ultima în care s-au văzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sotie

Marilina este femeia care l-a susţinut pe Sever Bocu şi care a suferit de dorul lui când acesta a fost arestat. Marilina l-a cunoscut pe Sever în anul 1906, când acesta vizita numeroase oraşe şi stabilea contacte politice cu românii din Regat.

Marilina era fiica primarului din Sinaia, sora lui Ion Manolescu, viitorul mare actor. Familia lui Sever Bocu părăseşte Aradul în anul 1912 şi se stabileşte în România. Cu mari eforturi materiale va construi un hotel la Techirghiol, fiind astfel unul din primii ctitori ai frumoasei staţiuni turistice.

Gazde primitoare şi culte, Marilina şi Sever Bocu vor face din hotelul respectiv locul de întâinire sau odihnă pentru importante personalităţi politice, din ţară şi străinătate: Regele Ferdinand, Regina Maria, principele Nicolae, Nicolae Titulescu, Barbu Ştirbei, Otto Czernin von Busche.... După ani, Marilina Bocu a transformat vechea casă din Lipova într-un muzeu etnografic de o excepţională valoare istorică şi artistică. Aici Sever Bocu se dedică redactării volumului III din valoroasa lucrare „Drumuri şi răscruci”, volum proiectat încă din anul 1939. Efectua, după cum menţionează Marilina Bocu în memoriile sale, corecturile la această lucrare, când a fost arestat de Securitate în noaptea de 5 spre 6 mai 1950.

Soţia sa, Marilina Bocu, nu l-a mai văzut după noaptea în care a fost arestat. După cum scrie în jurnalul ei, din care o parte a fost publicat în biografia lui Sever Bocu realizată de profesorul Ioan Munteanu:

„Din ceasul acela fatidic a lui 5 mai 1950, nu l-am mai văzut, nici semn, nici zvon, nici ştire adevărată despre el, chinuita mea fiină nu a mai auzit, decât stereotipul: Sever Bocu a murit!”.

Marilina şi nepoţii Constantin şi Petre au fost după arestarea sa deportaţi în Moldova până în 1954, când au putut părăsi România la intervenţia preşedintelui american Dwight Eisenhower. Fiica lui Sever Bocu, Lygia, împreună cu soţul său Rică Georgescu au părăsit ţara încă din 1947. În acel timp, în casa lui Bocu din Lipova, localitate care avea, la o populaţie de 11.000 de locuitori, o garnizoană a armatei sovietice de ocupaţie de 12.000 de militari, a fost deschisă o şcoală pentru copiii ofiţerilor sovietici. Singurul care mai trăieşte astăzi este nepotul lui Sever Bocu, Peter Georgescu.

Sever Bocu s-a născut la data de 19 noiembrie 1874,  la Şiştarovăţ, judeţul Arad. El este cunoascut ca fruntaş al românilor bănăţeni, publicist, politician, deputat şi ministru.

Sever Bocu este militantul bănăţean al PNŢ cu două muzee: unul la Jimbolia, iar celălalt, la Lipova. Muzeul presei „Sever Bocu” a fost deschis la Jimbolia, în 2007 din iniţiativa regretatului poet Petre Stoica, cu ajutorul Consiliului Local, al Primăriei Jimbolia şi al primarului Gabor Kaba.

Muzeul orăşenesc din Lipova a fost înfiinţat în anul 1953 în Casa Sever Bocu şi pe lângă obiecte din viaţa politicianului şi gazetarului bănăţean, cuprinde şi o importantă colecţie de artă.
          

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite