Jurnal de vacanţă: Una dintre rezervaţiile naturale din România care poate fi parcursă cu bicicleta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bicicliştii se pot bucura de un traseu spectaculos
Bicicliştii se pot bucura de un traseu spectaculos

Parcul Natural Lunca Mureşului oferă mai multe trasee turistice care pot fi parcurse cu bicicleta. Astfel, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă prezentăm o zonă cu adevărat spectaculoasă.

Aceasta este situată în vestul României, în judeţele Arad şi Timiş, limitrof zonei fiind chiar oraşul Arad. Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde de la Arad pâna la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Acesta reprezinta una dintre rezervaţiile naturale din ţara noastră.

Cele mai folosite trasee turistice din Parcul Natural Lunca Mureşului sunt următoarele:

Traseul de biciclete Ceala are o lungime de 13,4 km şi este amplasat în imediata vecinătate a Municipiului Arad. Formează practic o buclă care străbate Pădurea Ceala pornind de la colţul acesteia, din apropierea Aeroportului Arad, şi atingând cele mai importante atracţii turistice ale zonei. Astfel, se ajunge la Centrul de Vizitare Ceala, o construcţie modernă şi plină de viaţă, care reprezintă atât sediul Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului, locul de desfăşurare a celor mai multe dintre programele de educaţie ecologică pentru copii, cât şi punctul de plecare pentru majoritatea activităţilor turistice.

Pe urmă, traseul atinge zona de mal a râului Mureş, câteva pensiuni turistice şi ajunge apoi la „Cetatea Turcească”, locul în care a existat o fortăreaţă datată pentru prima oară în anul 1486. De asemenea, pe acelaşi traseu poate fi vizitat un arboret de chiparos de baltă, cea mai longevivă specie de pe Terra, care în zona de origine (America de Nord), poate atinge, în anumite condiţii, vârsta de 6000 de ani. Chiparoşii de pe traseu au însă vârsta de doar 70 de ani. În continuare, traseul atinge zona lacului Măltăreţ, unde este amplasată o altă pensiune turistică.

Dificultatea traseului este medie. Fiind marcat pe poteci de pământ, în anumite perioade din an traseul poate fi nepracticabil. În teren este marcat cu un „C” de culoare albastră. 

Traseul lui „John” are o lungime de 1,5 km şi este mai degrabă un traseu educaţional, folosit cu precădere de către Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului în activităţile de educaţie ecologică. Este amplasat în apropierea Centrului de Vizitare Ceala şi străbate o zonă cvasinaturală, cu stejari impunători şi „perdele” create de plantele căţărătoare, cum ar fi viţa de vie sălbatică.

De asemenea, pe traseu poate fi văzut un arbore trăznit, iar în imediata sa apropiere se găseşte cel mai gros arbore din pădure, un plop negru cu circumferinţa de peste 6 m. Numele traseului a fost dat în cinstea voluntarului american John Thopmson, care timp de aproape 3 ani, în perioada 2006-2009, a lucrat ca voluntar al Corpului Păcii la Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului şi care a avut iniţiativa realizării acestui traseu.

Dificultatea traseului este scăzută şi poate fi parcurs la pas. În teren este marcat cu litera „C” de culoare verde.

Cei care nu au bicilete şi doresc parcurgă traseele pot închiria una la preţul de 7 lei pe oră.

De asemenea, în parc există şi traseul  de canoe Arad-Pecica care are o lungime de 22 km şi reprezintă de fapt lungimea râului Mureş între cele două localităţi. Pe acest sector de Mureş se derulează cele mai multe excursii în canoe din această zonă a ţării, ambarcaţiunile fiind închiriate de la Centrul de Vizitare Ceala, sediul Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului. Pe traseu poate fi admirat peisajul cvasinatural al zonei, format din plaje cu nisip, insule cu vegetaţie luxuriantă şi meandre ale râului. De asemenea, turiştii sunt însoţiţi în călătoria lor de mai multe păsări, dintre care egretele, stârcii cenuşii şi lăstunii de mal sunt cele mai des întânite. Aceştia din urmă îşi construiesc cuiburile în malurile nisipoase ale râului, în timpul excursiei în canoe putând fi observate sute de astfel de „găuri” în malul înalt. Dificultatea traseului este medie spre ridicată, putând fi parcurs în canoe în circa 4 ore. 

Parcul Natural Lunca Mureşului conţine patru rezervaţii: Pădurea Cenad, Insula Mare Cenad, Insulele Igriş şi Rezervaţia Naturală Prundul Mare. Aflandu-se într-o zona de campie, accesul este posibil din toate localităţile limitrofe ariei protejate. Principalele intrari în parc sunt cele situate in zona Ceala şi în zona Bezdin.

Punctele de acces în Parcul Natural Lunca Mureşului sunt următoarele:
- la nord: drumul comunal 100A, drumul comunal 96A, drumul forestier Ceala, mai multe drumuri de exploatare agricole;
- la sud: drumul comunal 100A (Sâmpetru German – Pecica), DC 100B (Munar – Mănăstirea Bezdin), DC 30, DJ 682E (Sâmpetru Mare – Igriş) şi mai multe drumuri de exploatare agricolă;
- la est: Strada Mărului din Municipiul Arad

Tot în scopul dezvoltarii turismului de recreere au fost amenajate două zone de agrement din parc: Insula a Treia şi Periam Port. Insula a Treia se găseşte în vecinatatea Pădurii Ceala, la 4 km de Arad,  pe malul stâng al râului Mureş. Aici există aproximativ 600 de case de vacanţă care sunt folosite mai ales pe timpul verii. La rândul său Periam Port este amplasat tot pe malul stâng al Mureşului, deţinând aproximativ 40 de case de vacanţă. În fiecare an Periam Port găzduieşte, în luna iulie, festivalul de muzică în aer liber „Rock la Mureş”.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Vă mai recomandăm:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite