FOTO Tradiţii păstrate în Arad în preajama sărbătorilor de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi în judeţul Arad în preajama sărbătorilor de Paşte se respectă o serie de tradiţii.  De exemplu, în Joia Mare sau ziua în care ucenicii adunaţi lângă Iisus Hristos se pregăteau pentru Cina cea de taină, este ziua în care în toate lăcaşurile de cult ortodoxe din Arad se scoate toaca.

Montată în curţile bisericilor, ea este bătută până în noaptea Învierii, semn că, exact ca în vremurile de acum mai bine de 2000 de ani, când începea drumul Mântuitorului spre dealul Golgotei, unde a fost răstignit pe cruce pentru păcatele noastre şi a înviat a treia zi.

Potrivit tradiţiei, păstrată în toate parohiile ortodoxe arădene, toaca trebuie să se scoată în dimineaţa zilei de Joia Mare, şi primele bătăi anunţă că Mântuitorul s-a aşezat la masa Cinei celei de Taină. Toaca trebuie să fie confecţionată din lemn cu rezonanţă ridicată şi se bate cu ciocane speciale. În satele din nordul judeţului Arad, Mădrigeşti, Igneşti sau Almaş, se mai păstrează obiceiul scoaterii treascului. 

Treascul este un minitun, confecţionat dintr-o ţeavă obturată la un capăt. La una din deschizăturile ţevii se introduce carbit cu care se produc zgomote asemănătoare cu cele ale tunetelor. Treascul era menit să anunţe peste dealuri Moartea şi Învierea Domnului Iisus Hristos. În Vinerea Mare, în curtea bisericilor se aprinde un foc mare, din cauciucuri de tractor care simbolizează flăcările Iadului şi care va trebui să fie menţinut aprins până în noaptea Învierii. Apoi, începând de sâmbătă seara şi până după slujba Învierii, tinerii urcă pe dealuri de unde „trag“ cu treascul pentru a anunţa Învierea. 

Drumul Crucii

De asemenea, în Vinerea Mare la mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad are loc o procesiune specială. Credincioşi refac Drumul Crucii, pe un traseu vechi încă de la începutul secolului trecut. Procesiunea este oficiată de un sobor preoţi şi călugări, în frunte cu IPS Arhiepiscopul Aradului Timotei Seviciu. Drumul are 2 km, pe care credincioşii îl parcurg dus-întors, oprindu-se la cele 14 cruci, care reprezintă cele 14 patimi ale Mântuitorului Iisus. Procesiunea este oficiată după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim. Credincioşii se opresc la cele 14 cruci de pe drumul crucii, unde aprind lumânări şi se roagă. Drumul Crucii reprezintă drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei şi făcând cele 14 popasuri.

Ouă potcovite

În localitatea arădeană Macea, Petru Socaci de 78 de ani, face oul potcovit. În urmă cu zece ani, Petru Socaci şi-a pus îndemânarea la încercare şi a încercat să pună potcoava pe un ou. După mai multe încercări a descoperit soluţia de a străpunge coaja fină a oului, fără ca acesta să crape. 

Măiestria sa a trecut graniţele iar celebrele ouă potcovite au fost admirate în Viena şi pe la alte târguri europene. 

Sunt printre cele mai apreciate cadouri primite de cei apropiaţi fierarului. Oul trebuie găurit cu o seringă, golit de conţinut după care se fixează potcoava de plumb. 

Vă mai recomandăm: Arădeanul care bate toaca de o viaţă în Săptămâna Mare

Ce tradiţii de Paşte sunt păstrate în satele din Hunedoara: „împuşcatul cocoşilor“ şi alungarea diavolilor în Noaptea de Înviere

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite