FOTO Afacere de succes: Un fermier arădean a ajuns ca de pe urma unui CAP să-şi dezvolte o afacere înfloritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimitrie Muscă are o experienţă în domeniul agricol de ani de zile FOTO arhivă personală
Dimitrie Muscă are o experienţă în domeniul agricol de ani de zile FOTO arhivă personală

Un inginer agronom din judeţul Arad se află în topul celor mai bogaţi fermieri din România. Este vorba despre un top realizat de Capital şi Agrointel.ro. Mai exact este vorba despre  fermierul Dimitrie Muscă clasat pe locul 14 în „top 50 fermieri”.

În top se precizează că acesta are o avere estimată la suma de 45-50 de milioane euro, însă fermierul spune că este vorba despre o sumă mult mai mare şi că ea nu este a lui personal, ci este vorba despre capitalul şi resursele intreprinderilor a cărui şef este.

El spune că afacerea sa a fost clădită cu multă muncă şi într-un timp foarte lung. Acesta a mai menţionat că „nu capitalul financiar este cel mai important ci capitalul uman”.

Una dintre afaceri este Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici, care a luat fiinţă în anul 1991, prin asocierea liberă a proprietarilor de pământ din oraşul Curtici, pe scheletul fostului CAP „Lumea Nouă”. Iniţial s-a pornit cu un număr de 75 membri fondatori şi cu o suprafaţă de 234 ha teren agricol, pentru ca, în prezent, societatea să deţină şi să exploateze o suprafaţă de 5.130 ha teren agricol, aflată în proprietatea a peste 2.500 de membri asociaţi.

Obiectul principal de activitate al Societăţii Agricole Combinatul Agroindustrial Curtici îl reprezintă activităţile în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor), prevăzute în clasa 0150 din codul CAEN şi constând în cultivarea plantelor nepermanente şi creşterea animalelor.

Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici, deţine calitatea de acţionar majoritar în cadrul S.C. IAC S.A., cu un procent de 98.9 % din acţiuni, obiectul principal de activitate al societăţii pe acţiuni reprezentând-ul de asemenea, activităţi în ferme mixte : cultura cerealelor, creşterea animalelor, respectiv creşterea bovinelor şi procesarea laptelui.

Un alt titlu de participaţie îl reprezintă aportul Societaţii Agricole Combinatul Agroindustrial Curtici la formarea capitalului social al S.C. Agroindimpex SRL, societate în cadrul căreia, fermierul, deţine calitatea de asociat unic.

Obiectul principal de activitate al acestei societăţi îl reprezintă comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate.

„Interdependenţa celor trei societăţi asigură eficienţă maximă în valorificarea producţiei vegetale, a producţiei de carne, produse din carne, lapte şi produse lactate. Astfel, Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici asigură, producţia vergetală şi furajele, producţia de carne de porc şi preparate din carne, societatea S.C. IAC S.A. asigură producţia de carne de vită, lapte şi produse lactate, toate aceste produse valorificându-se prin reţeaua de magazine proprii aparţinând S.C. Agroindimpex S.R.L”, spune Dimitrie Muscă.

În ceea ce priveşte profitul pe anul 2012, Dimitrie Muscă a declarat că a înregistrat peste 2,5 milioane de euro. Topul celor mai bogaţi fermieri este condus de Horia Culcescu, Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu, toţi având afaceri estimate la 180-200 milioane euro.

A lucrat ani de zile la CAP

Dimitrie Musca este de profesie inginer agronom, el a lucrat ani de zile la CAP.  De fapt, Dimitrie Muscă conduce practic acelaşi CAP, convertit însă într-o întreprindere agricolă capitalist.

Despre Combinatul Agroindustrial de la Curtici şi Combinatul Agroindustrial de la Olari, fermierul spune:

„Cele două combinate sunt proprietatea oamenilor, eu sunt doar directorul societăţii, nu am nimic în plus decât oricare dintre acţionarii acestor societăţi. Toţi acţionarii ştiu că am făcut multă performanţă. Eu am creat aceste societăţi. Societatea de la Curtici a fost prima din ţară constituită după 1989, atunci când nu era nici o legislaţie, când nu era nimic. Noi încă funcţionam după Legea 36 din 30 aprilie 1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Pe baza experienţei acumulate şi mai ales la rugămintea consătenilor mei din comuna mea natală am constituit şi la Olari un combinat Agroindustrial, unde, la ora actuală, lucrăm 2500 de hectare”, mai spune Muscă.

Cea mai mare producţie de grâu

Despre afacerile fermierului, putem spune că în vara lui 2012, când toată România se plângea de culturi compromise, agricultorii din Curtici au obţinut cea mai mare producţie de grâu la hectar din toată ţara.

Pentru distracţia copiilor din Curtici, directorul a deschis o mini-grădină zoologică, iar la una din locaţii cresc în libertate păuni, printre găini. Mai mult de atât, Dimitrie Muscă urmăreşte, în biroul său, patru plasme imense, pe care se transmit live imagini din ferme şi din cele 29 magazine în care se vând produsele din carne şi lactate produse la Curtici.

Cum a început totul 

CAI Curtici s-a născut imediat după Revoluţie, pe bazele fostului CAP din oraşul arădean. Practic, cooperativa agricolă de producţie comunistă nu a fost închisă, ci s-a adaptat la capitalism. Povestea începe în 1987 când inginerul agronom Dimitrie Muscă a fost numit preşedinte şi inginer şef la CAP „Lumea Nouă” din Curtici.

În 1989 cooperativa a trecut de la cinci milioane de lei pierdere la nouă milioane de lei profit. Ca şi bonus Muscă a dechis o brutărie în sat. După Revoluţie, inginerul s-a trezit în curtea CAP-ului cu majoritatea proaspeţilor proprietari de terenuri, foşti agricultori cooperatişti.

„E păcat să se desfiinţeze CAP-ul nostru. Cu ce o să ne alegem fiecare? Cu o cărămidă din grajd pe care s-o ducem acasă? Vrem să rămânem în continuare în asociaţie, iar tu să ne conduci pe mai departe, că ai făcut treabă bună până acum”, i-au spus oamenii.

Cooperativa Agroindustrială funcţionează acum în sistem de holding, asociind două societăţi cu producţie vegetală, CAI Curtici şi CAI Olari, care lucrează 7.500 de hectare de teren.

Pământul nu e al cuiva anume, ci aparţine celor 2.300 de curticeni sau urmaşi ai acestora, care l-au pus la comun aşa cum era pe timpul CAP-ului comunist. Doar că acum primesc parte din câştig. În medie, fiecare are cam 3 hectare. În plus există fermele de animale, fabrica de lactate şi abatorul, şi cele 29 de magazine de desfacere a produselor animaliere, din care 9 în Timişoara şi 20 în Arad. Despre succesul de anul trecut acesta spune:

„Tot timpul luăm decizia de a planta cea mai mare suprafaţă cu acea cultură care se dovedeşte a fi cea mai rentabilă”, explică Dimitrie Muscă.

Pentru lucrul pământului, Muscă mizează pe calitatea germană. 17 tractoare Fendt, 14 combine Class, 5 semănătoare Horsch, 5 prăşitoare.

Mai exact la Curtici pe pământul oamenilor intraţi în cooperaţie se produc cerealele, din acestea se fac furajele pentru animale, abatorul şi fabrica de lactate sunt tot ale holdingului, iar produsele se vând doar în magazinele proprii.

În momentul de faţă la obiectivele pe care le coordonează Dimitrie Muscă lucrează 500 de oameni, care au salarii decente, după cum afirmă chiar ei.
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite