Cum au fost atraşi zeci de copii din Arad spre centrul de cercetaşi: „E o mişcare de educaţie cu sistem de progres propriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva tineri cercetaşi din judeţul Arad, printre care şi Valentin Goran, vor să le trezească copiilor spiritul de aventură. De când este cercetaş, Valentin Goran a organizat diverse activităţi pentru tineri.

Prin acţiunile organizate el a dorit să readucă spiritul cercetaşilor în sufletul fiecărui copil, astfel încât aceştia să simtă bucuria de a trăi, să îşi dezvolte abilităţile de a se descurca singuri şi astfel de a creşte frumos.

Acţiunile sunt organizate prin Centrul Local ”Phoenix” Arad al cărui preşedinte este Valentin Goran. Acesta este ajutat în permanenţă de către profesorul Lucian Ardelean, care este vicepreşedintele centrului. Deşi a devenit cercetaş din curiozitate, cu timpul, această activitate a început să facă parte din viaţa de zi cu zi.

„Am început din pură curiozitate. Era un fel de turism urban, dar treptat am început să descopăr lucrurile fundamentale. În fiecare zi ai o nouă provocare, încerci să-ţi depăşeşti limitele”, povesteşte Lucian.

Sedentarismul sau lipsa de socializare sunt doar câteva aspecte cu care cei doi Valentin Goran şi Lucian Ardelean se luptă prin cercetăşie. „Noi încercăm să atragem tinerii spre natură, spre mişcare şi spirit de aventură. Cercetăşia se potriveşte oricărei vârste. E o mişcare de educaţie pentru tineret şi are un sistem de progres propriu. Îţi creează un sentiment de prietenie. Noi organizăm anual acţiuni care să îi atragă pe tinerii arădeni”, spune Valentin Goran.

Valentin Goran alături de copii FOTO arhivă personală 

image

Cercurile de cercetaşi au prins contur şi în Arad în anii ’90. După anul 1989 s-a reînfiinţat Organizaţia Naţională Cercetaşii Romaniei, aceasta fiind desfiinţată pe vremea comunismului. Centrul de la Arad s-a înfiinţat în anul 1993. Cei doi tineri sunt la conducerea centrului din anul 2002.

„Am avut un mandat în perioada 2005 – 2008, responsabil naţional dezvoltare organizaţională, în cadrul ONCR – Organizaţia Naţională Cercetaşii României, adică în Consiliul Director. Pot spune că până acum am educat, îndrumat şi ajutat mii de tineri arădeni.

Cei doi, ajutaţi de o mână de lideri au creat şi un eveniment naţional denumit Spirit Scout ajuns la ediţia a XIV-a, creat pentru a oferi tinerilor cercetaşi un loc în care să depună promisiunea. În decursul anilor, la Arad, au venit cercetaşi din: Timişoara, Hunedoara, Deva, Oradea, Cluj-Napoca, Drăgăşani – Vâlcea, Bucureşti, Giurgiu, Tulcea, Dej.

Totul a început în anul 2001, din dorinţa de a creea un camp cu tradiţie şi pentru suflet dedicat cercetaşilor din C.L. Arad "Phoenix". Prima ediţie a numărat aproximativ 25 de participanţi, locaţia aleasă fiind Cladova, judeţul Arad. Ideea a plecat de la doi lideri ai C.L. Arad, Goran Valentin şi Kelemen Paul, şi unul al C.L. Pecica, Erika Molnar, care din dorinţa de a suplini nevoia cercetaşilor pentru un câmp orientat pe latura "spirituala" au conceput acest proiect unic în felul său, proiect care de-a lungul anilor se va dezvolta devenind un loc de referinţă pentru depunerea Promisiunii şi nu în ultimul rând, un camp unde se vor închega legaturile dintre viitorii lideri ai centrului. De atunci au avut acţini în fiecare an, la care au avtu partiicpare naţională şi internaţională.

O altă acţiune FOTO Valetin Goran 

image

Valentin Goran spune că a fi cercetaş nu e exagerat de greu. Nu e exagerat de solicitant şi în mod cert nu e plicticos. „E o chestiune de voinţă. Un resort interior, care să te facă să simţi că ai un cuvânt de spus, că trebuie să acţionezi şi să sfârşeşti prin a afla că împreună suntem puternici. Putem aduce schimbarea. A avea încredere în tine şi în alţii. A te educa pentru a fi util tuturor. A învăţa pentru a putea ajuta. A face tot ce-ţi stă în putere. A nu te descuraja, a nu te da bătut. A crede”.

image

Ce este cercetăşia?

Cercetăşia este mai mult decât recreere, este educaţie pentru viaţă, un mod de a trăi şi o mişcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetăşia oferă tinerilor şansa de a se angaja în activităţi diverse, creează noi oportunităţi pentru aceştia, încurajează diversitatea şi egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetăşia responsabilizează prin practicarea democraţiei, dezvoltă potenţialul fiecărui individ şi al grupurilor, responsabilizându-i şi insuflându-le valori clare.

Vă mai recomandăm: 

Tabără de vară pentru cercetaşi la Predeal, organizată de Ministerul Apărării Naţionale

FOTO 51 de cercetaşi salvaţi din viscol de pe munţii din Borşa

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite