VIDEO Filmul “ Empty Hearts” realizat de eleva Bianca Chiar din Alexandria a câştigat locul I la Concursul Naţional InfoMatrix 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de clasa a XI-a de la Liceul Pedagogic ” Mircea Scarlat” din Alexandria  a reuşit să impresioneze juriul competiţiei InfoMatrix 2014. Filmul realizat de Bianca Raluca Chiar a câştigat locul I la categoria Short Movie şi eleva din Alexandria s-a calificat astfel la faza internaţională a competiţiei.

Concursul National InfoMatrix 2014 s-a desfăşurat în perioada 11-12 aprilie la Bucureşti. La categoria Short Movie au fost înscrise în competiţie peste 43 de proiecte. ”Empty Hearts”, filmul Biancăi, a fost apreciat de juriu şi s-a clasat pe locul I.

Bianca Raluca Chiar este elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ” Mircea Scarlat” din Alexandria. Fata a realizat un film de scurt metraj în care atrage atenţia asupra problemei copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate şi a dificultăţilor cu care ajung să se confrunte aceştia.

Eleva de clasa a XI-a , coordonată de prof. Eliza Sotirescu, a vrut să tragă un semnal de alarmă în legătură cu problemele la care sunt expuşi copiii cu părinţi plecaţi în străinătate. ” Empty hearts”, film înscris în competiţia InfoMatrix 2014, la categoria Short Movie, aduce in atentie problema copiilor lasati in grija bunicilor de catre parintii plecati in strainatate pentru un loc de munca si consecintele psihologice asupra dezvoltarii copiilor.

” Ideea filmului a pornit de la situatia verisorilor mei, care sunt lasati in grija bunicilor”

Eleva mărturiseşte că ideea i-a venit de la povestea verişorilor ei,  care sunt crescuţi de bunici, în vreme ce părinţii lor au luat calea străinătăţii, pentru a câştiga un ban.

” Ideea filmului a pornit de la situatia verisorilor mei, care sunt lasati in grija bunicilor, undeva la tara. Neavandu-i alaturi pe parinti, sufera de fiecare data cand vad alti copii alaturi de familiile lor. Cand unchiul meu a venit ultima oara in Romania, pentru o scurta perioada de timp, verisorii mei au plans dupa plecarea lui, o saptamana, fiind un adevarat soc pentru ei ca sunt din nou parasiti. În aparenta par nişte copii ca toţi ceilalti, insa in interiorul lor, are loc un zbucium de sentimente, cel predominant fiind acela de tristete, tanjesc dupa afectiunea parintilor, dupa un strop de dragoste… Noi nu putem intelege aceasta tristete, insa ne putem doar imagina cum ar fi sa traim in locul lor, cum ar fi ca parintii nostri. Copilaria acestor copii le este, practic,  furata, fiind prea devreme impovarati de griji si responsabilitati. Dorind sa le ofere copiilor un trai mai bun, parintii nu isi dau seama ca lasa acasa copii care pot ajunge la deprimare, la inadaptabilitate sociala, la rezultate slabe la invatatura, etc. a fie la kilometri departare, auzindu-le doar vocea prin telefon”, povesteşte autoarea filmului.

Filmul propune solutii si masuri de prevenire

La finalul scurt-metrajului, sunt propuse soluţii şi măsuri de prevenire pentru problema expusă în film . ” Am considerat că măsurile de prevenire ar putea consta în dezvoltarea unei strategii de mobilizare si interventie pe plan local, crearea de locuri de munca, facandu-i astfel pe parinti sa-si gaseasca in tara un loc de munca, aproape de copii, campanii de informare si constientizare adresate printilor, in acest mod, parintii fiind avertizati de urmarile tragice care vin o data cu plecarea lor, servicii de consiliere pentru copii cu ambii parinti plecati, ajuntandu-i sa treaca mai usor peste aceasta despartire si sa nu cada in depresie”, mai spune autoarea filmului.

În Romania, potrivit statisticilor, sunt peste 350.000 de copiii care nu ii au alaturi pe părinţi, deoarece aceştia au fost nevoiţi să plece în străinătate pentru a-şi câştiga pâinea.

Faza internaţională a concursului InfoMatrix 2014 la care vor participa tineri din 45 de ţări se va desfăşura în luna mai, la Bucureşti

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite