Proiect al Guvernului României: locuinţe pentru tineri în fostele fabrici comuniste şi în unităţile militare abandonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostele fabrici comuniste abandonate, căile ferate uzinale şi fostele unităţi militare ar putea fi transformate în cartiere de locuinţe pentru tinerii cu venituri mici care nu îşi pot permite o casă. Proiectul privind transformarea uzinelor nefuncţionale din 150 de oraşe ale ţării în locuinţe pentru nevoiaşi este cuprins în Strategia de Dezvoltare Teritorială elaborată de Guvern.

În 150 de oraşe din România, pe locurile fabricilor abandonate, ar putea răsări în următorii ani cartiere de locuinţe pentru nevoiaşi. Politica în domeniul locuirii pentru următorii ani şi planurile Guvernului pentru construirea de locuinţe noi au fost cuprinse în Strategia de Dezvoltare Teritorială, document publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi aflat în dezbatere publică, până la finalul lunii iulie.

Creşterea urbanizării reprezintă una din principalele direcţ̧ii de acţ̧iune ale Strategiei de dezvoltare teritorială a României. Acest lucru se traduce prin creşterea concentrării de populaţie în oraşe, în special în oraşele mari care exercită o forţă de atracţie datorită oportunităţilor de muncă și de petrecere a timpului liber”, se arată în document.

Analiştii din Guvern au ajuns la concluzia că dezvoltarea activităţii economice de la nivelul oraşelor a determinat modificări în structura populaţiei la nivel urban, în special în marile oraşe care au atras un un număr semnificativ de capital uman tânăr. 

”Chiar dacă sectorul construcţiilor de locuințe este în continuă dezvoltare, există o discrepanţă mare în ceea ce priveşte veniturile populaţiei din mediul urban. În continuare, există o populaţie tânără, cu venituri relativ scăzute, care nu pot accesa o locuinţă, precum şi populaţie dezavantajată cu o participare scăzută pe piaţa muncii. În acest context, necesitatea asigurării unei locuințe accesibile devine o prioritate pentru politica de locuire, în special în perspectiva obiectivului SDTR de susţinere a creşterii gradului de urbanizare din România”, mai specifică Strategia de Dezvoltare Teritorială.

Soluţii pentru tinerii care nu îşi pot cumpăra o casă

La capitolul Politica în domneniul locuirii, strategii din Guvern au identificat mai multe soluţii pentru rezolvarea problemei familiilor nevoiaşe care nu îşi permit o casă . Strategia propune repartizarea de loturi de teren pentru construcţia de locuinţe proprietate personală în mediul urban. O altă soluţie a Guvernului se referă la construcţia de locuinţe pentru tineri destinate închirierii în mediul urban, cu precădere în oraşele cu peste 20.000 de locuitori, şi de locuinţe prin credit ipotecar în mediul urban, cu precădere în oraşele de peste 50.000 de locuitori.

Guvernul mai propune  reabilitarea, modernizarea şi reconversia clădirilor abandonate din mediul urban, în vederea instalării de servicii publice, precum cele culturale sau educaţionale. În 150 de oraşe, fostele fabrici, uzine sau unităţi militare abandonate ar putea fi transformate în cartiere de locuit. Pe lista oraşelor unde s-au identificat obiective abandonate se regăsesc şi localităţi din Teleorman, precum Alexandria, Turnu Măgurele, Zimnicea sau Roşiorii de Vede. 

Calcule pe hârtie

Investiţii în dezvoltarea teritorială se ridică, după calculele MInisterului Dezvoltării, la  suma de 125 miliarde de euro. După socotelile strategilor din Guvern, România ar putea atrage pentru proiectele propuse aproximativ 19,5 miliarde de euro din fonduri europene pe exerciţiul financiar din perioada 2014-2020. La această sumă s-ar putea adăuga sume de la bugetul de stat şi de la bugetele locale în valoare de 22,3 miliarde euro, împrumuturi de 5,3 miliarde de euro şi bani din parteneriate public-private în valoare de 3,1 miliarde euro. 

Vor fi construite case pe terenurile fostei unităţi militare din Alexandria

Autorităţile din Alexandria au demarat deja proiecte legate de transformarea fostei unităţi militare din oraş în cartier de locuinţe, înainte de apariţia Strategiei de Dezvoltare Teritorială.

La Alexandria, terenurile care au aparţinut Unităţii Militare Alexandria, desfiinţată în 2005, au fost trecute în administrarea Consiliului Local încă din 2007. Autoritatea locală a demarat deja aici un proiect legat de construirea de noi locuinţe. Aproximativ 8 hectare de teren pe care au fost trasate şi stabilite 86 de locuri de casă, cu suprafeţe cuprinse între 370 şi 572 de metri pătraţi, au fost vândute la licitaţie pentru construirea de case individuale. Tot pe terenurile fostei unităţi militare se derulează un proiect prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Procedura de contractare a 16 case ce urmează a fi construite prin programul “Locuinţe prin credit ipotecar” pe terenurile fostei unităţi militare a demarat anul trecut. Cele 16 case, cuplate două câte două, se vor construi pe parcele individuale cu suprafeţe cuprinse între 291,00 mp şi 317,00 mp. Edilul-şef al Alexandriei, Victor Drăguşin e explicat cum vor arată casele: ”Ele sunt realizate în tip Duplex, dar asta nu înseamnă că vor convieţui două familii. Fiecare familie are propria gospodărie, spaţiu verde unde pot fi realizate şi anexe”.

image


Fiecare locuinţă va avea o suprafaţă construită de 64,70 mp, o suprafaţă desfăşurată de 129,40 mp, o suprafaţă utilă de 100,57 mp, regim de înălţime parter+mansardă şi un preţ maxim de 60.000 de euro (TVA inclus). Proiectul cuprinde locuinţe cu 3 camere (o cameră de zi şi două dormitoare), dependinţe (bucătărie, grup sanitar, baie, terasă exterioară), curte deschisă cu loc de parcare şi alee pietonală de acces în faţă, curte împrejmuită în spate, branşamente cu contorizări individuale la utilităţi.

Potrivit primarului, nu există limită de vârstă sau condiţii privind locul de muncă al beneficiarului. Doar în situaţia în care numărul cererilor va fi mai mare decât oferta, atunci în Consiliul local se vor aproba criterii de clasificare. Utilităţile din zona în care urmează să fie construite casele ANL cad în sarcina primăriei. Varianta de creditare este de tip credit ipotecar. O primă simulare făcută de primărie arată că, pentru un credit ipotecar pe 25 de ani, rata ar ajunge la aproximativ 900 de lei pe lună.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite