Oraşele de ciocolată. Care sunt destinaţiile turistice faimoase pentru magazinele şi fabricile de dulciuri rafinate
0Numită, în trecut, „hrana zeilor” şi adorată astăzi de iubitorii de dulciuri din toate colţurile planetei, ciocolata nu mai este de mult timp doar un simplu desert.
Cel mai dulce şi iubit desert a devenit o adevărată industrie şi stârneşte pasiuni pentru care turiştii sunt dispuşi să plătească sejururi scumpe şi să străbată mii de kilometri distanţă. În turism şi-au făcut apariţia, ca şi destinaţii speciale pentru iubitorii acestui desert, aşa-numitele ”Oraşe de ciocolată”.
Un clasament al oraşelor în care ciocolata se numără printre principalele atracţii a fost realizat recent de site-ul Tripstodiscover.com. La loc de cinste în familia oraşelor de ciocolată stă capitala Belgiei, numită Capitala mondială a ciocolatei. Oraşul Bruxelles se poate lăuda cu cea mai mare densitate de magazine de ciocolată pe metru pătrat. Practic, în zona centrală a oraşului, în apropierea celebrului Grand Place, magazinele care vând ciocolată se întâlnesc la tot pasul.
Tot în apropiere de Grand Place, belgienii au ridicat un Muzeu al Ciocolatei, unde turiştii pot afla informaţii despre originile acestui desert, dar şi despre modurile diferite de preparare. Tot aici, vizitatorii pot degusta cele mai gustoase batoane de ciocolată. Bruxellesul găzduieşte, de asemenea, două dintre cele mai mari companii de ciocolată de pe planetă, Godiva şi Leonidas.
În centrul capitalei Belgiei se găseşte, de asemenea, celebrul magazin ”Mary”, fondat in 1919, cunoscut drept magazinul de ciocolată favorit al Familiei Regale belgiene, încă din 1942. Bruxelles este renumit, de asemenea, pentru cele mai bune praline. Se spune că aici s-au creat primele praline din lume, în 1912, de către ciocolatierul Jean Neuhaus.
Parisul, capitala Franţei, intră şi el în elita oraşelor de ciocolată. În Paris există nu mai puţin de 300 de magazine care vând exclusiv ciocolată. Dacă belgienii au pralinele, francezii au ciocolata neagră, aceasta fiind specialitatea preferată a parizienilor. Parisul găzduieşte, o dată la doi ani, un eveniment deosebit care atrage iubitori de ciocolată din întreaga lume. Este vorba despre Campionatul Mondial de Ciocolată, care adună la un loc maeştri ciocolatieri din toate colţurile lumii. La Context Paris, turiştii pot face un tur al ciocolatei, în care iubitorii de dulciuri pot gusta cele mai diverse sortimente ale acestui desert.
Un alt oraş de ciocolată este Bariloche, un oraş din provincia Rio Negro, situat la ţărmurile sudice ale lacului Nahuel Huapi. Oraşul atrage călătorii nu doar cu peisajele sale uluitoare şi atmosfera de vis, ci pentru că este un tărâm al ciocolatei.
Oraşul este plin de magazine şi fabrici de ciocolată unde dulciurile pot fi achiziţionate la preţuri accesibile. Turiştii nu găsesc aici doar diverse sortimente de ciocolată delicioasă, ci şi obiecte artizanale confecţionate din ciocolată de artiştii locali.
Koln intră şi el în elita oraşelor de ciocolată. Aici funcţionează compania Stollwerck, care a fost mult timp principalul furnizor de ciocolată al Statelor Unite. Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţare, compania Stollwerck a creat o expoziţie pentru a celebra aniversarea. De atunci, expoziţia s-a transformat în Muzeul Imhoff Stollwerck, vizitat astăzi de sute de turişti. Muzeul prezintă o incursiune în istoria ciocolatei, are expoziţii cu vânzare şi este celebru pentru marea fântână de ciocolată pe care o are în dotare.
Italia are şi ea oraşele ei de ciocolată. Toscana este renumită pentru podgoriile sale pitoreşti şi vinuri fine, dar şi pentru ciocolată. Zona care formează un triunghi între Florenţa, Pisa şi Montecatini este numită Valea Ciocolatei. Aici se găsesc numeroase magazine de ciocolată şi fabrici care atrag anual mii de turişti iubitori ai deliciosului desert. În fiecare lună februarie, la Florenţa se organizează anual Târgul de ciocolată realizată manual.
Zurich din Elveţia este un alt oraş de ciocolată. Se spune că aici ar fi fost creată, pentru prima dată în lume, ciocolata cu lapte. Statisticile arată că Elveţia este ţara unde consumul de ciocolată este mai mare decât oriunde în lume. Zurich este inima producţiei de ciocolată pentru mărci precum Lindt, Treuscher şi Sprungli.
Una dintre principalele atracţii din Zurich este fabrica de ciocolată Lindt & Sprungli, care oferă un muzeu ce prezintă istoricul companiei şi o mulţime de degustări gratuite de ciocolată. Tot în Elveţia turiştii pot face o plimbare cu trenul de ciocolată elveţian care pleacă de la Montreaux, se opreşte în Gruyeres, unde se fabrică brânza Gruyere, şi ajunge în Broc, unde există fabrica Cailler-Nestle. În capitala Elveţiei se află şi magazinul Teuscher, un magazin de ciocolată veche care oferă peste o sută de specialităţi diferite de ciocolată, toate realizate în conformitate cu reţetele tradiţionale, fără chimicale.
Londra, capitala Marii Britanii, este considerat un oraş al ciocolatei de lux. La Hotel Chocolate si Thortons se vinde ciocolata de lux, la preţuri mai puţin accesibile. Hotel Chocolate are si un club pentru degustatorii de ciocolata, iar Thortons, aflat pe celebra arteră de shopping Oxford Street, vinde bijuterii de ciocolata pe sortimente.
În Oaxaca-Mexic, locuitorii consideră ciocolata ca parte a culturii şi istoriei lor, dat fiind că mesoamericanii din această regiune erau cei mai buni ciocolatori din lume, cultivând cacao încă din cele mai vechi timpuri. În Oaxaca se găseşte strada Mina, una dintre cele mai ”dulci” străzi din lume, unde localnicii te întâmpină cu sortimente variate de ciocolată, produsă după reţete vechi.