Meseria teleormăneanului: şomer! Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile de recalificare sunt o variantă pentru tinerii şomeri, dar nu numai foto: Claudiu Dumitrache
Cursurile de recalificare sunt o variantă pentru tinerii şomeri, dar nu numai foto: Claudiu Dumitrache

Tinerii absolvenţi de liceu din Alexandria nu au mari şanse să intre pe piaţa locală de muncă după cei patru ani de liceu. Cei care nu doresc să urmeze o facultate trebuie să ştie că au termen 60 de zile pentru a-şi depune dosarul de şomaj. Vârsta minimă pentru care se poate primi indemnizaţia de şomaj este 16 ani.

În Alexandria există şase licee, dintre care patru au profil teoretic, iar două, agricol şi tehnic. Absolvenţii de la liceele teoretice se aleg după patru ani de studiu cu o diplomă de bacalaureat pe care nu este trecută nici o specializare şi au de ales între a merge mai departe la facultate sau a intra în şomaj.

Cei care vor să beneficieze de indemnizaţie trebuie să ştie că au la 60 de zile de la data terminării şcolii pentru a-şi depune dosarul. Potrivit legi nu pot primi şomaj, absolvenţii care nu au împlinit vârsta de 16 ani.

„Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani beneficiază de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni, în cuantum de 250 de lei, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile de la data absolvirii”, se arată într-o informare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman.

Având în vedere faptul că şi anul acesta se preconizează un dezastru la Bacalaureat, adică foarte mulţi absolvenţi de liceu nu vor promova ”examenul maturităţii”, mulţi se vor înghesui să primească indemnizaţia de şomaj.

Întocmirea dosarului de şomaj

Absolvenţii de anul acesta trebuie să mai ştie că pentru a beneficia de şomaj trebuie să depună, în termenul prevăzut de lege, un dosar la sediul agenţiei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul. Dosarul trebuie să cuprindă mai multe documente, pentru ca persoana respectivă să fie înregistrată în evidenţele instituţiei ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit reprezentanţilor AJOFM, tinerii trebuie să aibă la dosar următoarele documente: act de identitate, act de studiu sau adeverinţă din care să rezulte data absolvirii, certificat de naştere şi nu în ultimul rând, certificat de la medicul de familie cu menţiunea ”apt de muncă”.

Din păcate majoritatea tinerilor trăiesc încă mulţi ani după terminarea liceului sau facultăţii ”pe banii părinţilor” pentru că angajatorii preferă persoane cu experienţă sau atunci când le este oferit un job îl refuză pentru că nu este ”pe meseria lor”.

Pe aceeaşi temă:

Cei mai mulţi şomeri au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani

70 de slujbe pentru şomeri. Cum poţi să te angajezi în străinătate prin reţeaua EURES

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite