FOTO Focar de infecţie la Cervenia Apa cu urme de dejecţii a ajuns în  fântâni şi a fost consumată de localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cervenia

Casele şi curţile a zeci de săteni din comuna Cervenia zac în apă. Nu din cauza inundaţiilor provocate de vreun râu, ci din cauza autorităţilor locale care au neglijat întreţinerea rigolelor de scurgere. Apa le-a inundat curţile , grupurile sanitare şi fântânile, transformând gospodăriile în adevărate focare de infecţie. În lipsa unui ajutor de la primărie, sătenii s-au plâns Prefecturii Teleorman care a luat măsuri de urgenţă.

Zeci de curţi şi case din Cervenia sunt inundate, spre disperarea localnicilor care acuză autorităţile locale că nu au întreţinut şi nu au curăţat rigolele de scurgere. Oamenii trăiesc de zile bune cu apa în curţi şi privesc neputincioşi cum umezeala le distruge locuinţele, deteriorându-le pe zi ce trece. Apa ”verde” care bălteşte în gospodării are urme de dejecţii, în condiţiile în care localnicii au grupurile sanitare în curte şi acestea sunt inundate de apă. Aceeaşi apă infectă le-a intrat şi în fântâni şi, în lipsa altor surse de apă potabilă , oamenii au consumat apa mizerabilă, punându-şi în pericol sănătatea.

Potrivit directorului DSP Teleorman Mioara Comana, primarul localităţii nu a informat Direcţia de Sănătate Publică asupra problemei iar oamenii au fost supuşi unui risc major.

"Pânza freactică din fântâni este la o distanţă foarte mică, o jumătate de metru, un metru. Am recoltat probe de apă în vederea stabilirii potabilităţii, dar vă pot spune că la modul cum arată chiar şi în momentul ăsta este clar că apa aia este nepotabilă. Există un mare risc epidemiologic." , a declarat directorul DSP Teleorman, Mioara Comana.

Cârciuma, pericol de îmbolnăvire

La o cârciuma din zona inundată, halbele de bere s-au spălat cu apa afectată, clienţii find expuşi unui risc major. DSP-ul a decis să închidă unitatea, din cauza pericolului. "La o cârciumă, în urma inundaţiilor sau a stagnării apelor, grupul sanitar vechi s-a prăbuşit, au improvizat unul nou , apele au continuat să stagneze, dejecţiile să plutească, cetăţenii se duceau la cârciumă, consumau băuturi , halbele se spălau cu apa respectivă deci mai mare risc de atât nici că se putea, bine că nu au fost temperaturi ridicate. Am închis-o până la remedierea situaţiei.", a mai spus directorul DSP Teleorman,  Mioara Comana.

Localnicii îl acuză pe primar de neglijenţă

Toate nemulţumirile oamenilor se îndreaptă către edilul comunei, Marian Cucurezeanu. "Când am fost la dumnelui a zbierat la mine. Până la urmă s-a hotărât să vină singur cu maşina şi în loc să se uite la noi în curte a luat-o pe dincolo, s-a uitat niţel şi a fugit. Era destul că apa mi-a intrat în casă, mi-a căzut casa." s-a plâns Constanţa Maxim, una dintre localnicii afectaţi de problemă .

De la Primăria Cervenia oamenii au aşteptat să vină soluţia pentru problema lor.  Ajunşi la limita răbării, oamenii afectaţi de apa acumulată în curţi şi grădini în urma precipitaţiilor şi speriaţi de pericolul de îmbolnăvire, au cerut ajutor Prefecturii Teleorman.

Măsuri de urgenţă

După sesizarea venită de la localnici, Prefectura Teleorman a dispus efectuarea unui control la faţa locului. Prefectul de Teleorman,Daniela Carmen Dan a constatat în teren că plângerile localnicilor sunt întemeiate. ” Sunt câteva familii cu copii, care nu numai că nu beneficiază de canalizare sau apă, cum ar fi normal în secolul 21, dar trăiesc la propriu în mizerie, în apa provenită din toaletele inundate. Curţile lor sunt un focar de infecţie”, a spus prefectul de Teleorman. Problema semnalată de cetăţenii comunei Cervenia a fost constată şi de echipa de control trimisă de Instituţia Prefectului în teren.

"Am dispus ca măsură de primă urgenţă un canal care să înceapă din zona asta şi să deverseze tot ce colectăm de aici. Cu ajutorul celor de la Apa Serv, astăzi am adus un echipament, deja sunt pompele în teren, dar asta este o rezolvare de moment. Aici trebuie făcută o lucrare de sistematizare", a declarat prefectul judeţului Carmen Daniela Dan.

Chestionat cu privire la remedierea situaţiei şi la elaborarea unui plan de măsuri care ar fi putut rezolva problema, primarul din Cervenia nu a avut răspunsuri pertinente cu prilejul controlului efectuat în comuna sa de Prefectura Teleorman.

Până la remedierea problemei şi până când apa din fântâni va redeveni potabilă,la dispoziţia Prefecturii Teleorman  s-a solicitat sprijinul Crucii Roşii pentru ca locuitorii din zona afectate să primească apă de băut îmbuteliată

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite