Capacele de canal, tentaţia hoţilorPentru fiecare capac furat, paguba operatorului de apă este de peste 400 de lei, în vreme ce hoţii vând ”prada”cu 10 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capacele de canal se fură în toate oraşele din Teleorman
Capacele de canal se fură în toate oraşele din Teleorman

La 60.000 de lei se ridică paguba pe care, anual, operatorul judeţean de apă, SC Apa Serv SA,  o suportă din cauza furturilor de capace de canal sau a altor componente de fier de la staţiile de apă. Dacă hoţi iau aproximativ 10 lei pe un capac vândut bucăţi la fier vechi, societatea plăteşte peste 400 de lei ca să acopere găurile -capcană. În plus, operatorul este tras la răspundere de şoferii care-şi rup maşinile în gurile de canal descoperite.

 Anul trecut, hoţii de fier vechi au provocat operatorului o pagubă de aproximativ 60.000 de lei. ”40.000 de lei au provenit numai din furturile de capace de fontă, iar aproximativ 20.000 de lei, din ceea ce s-a furat de pe fronturile de captare şi de la staţiile de epurare”, spune directorul Apa Serv, Ciprian Gurban.

Fenomenul nu e vechi şi în ciuda măsurilor luate de societate, pentru a-şi proteja patrimoniul, pericolul nu a fost înlăturat. Hoţii dau iama la capace, în continuare. Conducerea unităţii a apelat la Poliţia locală , la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Teleorman şi chiar a contactat firmele care comercializează fier vechi pentru a opri agenţii economici să mai cumpere capacele de la hoţi. ”Traficul” este greu de stopat, având în vedere că, de cele mai multe ori, capacele ajung la agenţii care cumpără fier vechi, sparte şi la grămadă cu alte materiale.

Aproximativ 10 lei ia un hoţ pe un capac de canal furat. 478 de lei plăteşte societatea pentru fiecare gaură lăsată în urmă de hoţi. ” Înlocuim imediat la sesizarea cetăţenilor. Un capac nou din material compozit costă 478 de lei. Nu mai folosim fontă, ca să nu fie tentaţi să le fure iar”, spune directorul operatorului regional de apă.

Hoţi deghizaţi în angajaţi ai serviciului de apă

În urmă cu doi ani, societatea s-a confruntat cu un adevărat val de furturi. Zeci de capace dispăreau de la o zi la alta în Alexandria, spre disperarea celor care le aveau în administrare. Hoţii, deghizaţi în angajaţi ai serviciului de apă, ridicau capacele în miezul zilei, în văzul trecătorilor. Nimeni n-a bănuit că oamenii în salopetă erau studenţi la Politehnică în Bucureşti care se gândiseră să facă un ban furând capace, ca profesioniştii. Banda a fost prinsă de poliţişti şi o parte din prejudiciu a fost recuperat.

Operatorul de apă, tras la răspundere de şoferii care-şi rup maşinile în gurile de canal descoperite

 Doi şoferi din Roşiorii de Vede şi-au stricat anul acesta maşinile în gurile descoperite de canal , după ce hoţii au dat iama la capace. Supăraţi din cauza pagubelor suferite, şoferii au tras la răspundere operatorul regional de apă şi sunt toate şansele ca acesta să fie acţionat în instanţă . ”Deocamdată nu ne-au dat în judecată, dar se vor îndrepta către instanţă, pentru că noi nu le putem plăti pe cale amiabilă reparaţiile maşinilor. Au mai fost astfel de cazuri”, a mai spus directorul Apa Serv, Ciprian Gurban. Nu doar capacele reprezintă o tentaţie pentru hoţi, ci şi grătarele de la receptoarele pluviale.

Conducerea societăţii colaborează în continuare cu poliţia pentru a stopa fenomenul, însă hoţii sunt destul de greu de prins. Furtul de capace de canal se încadrează la categoria de furt calificat, infracţiune pedepsită cu închisoarea.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite