VIDEO Povestea fanfarei săseşti de la Petreşti, înfiinţată în urmă cu 135 de ani
0Fanfara din Petreşti (Petersdorf în germană), localitate componentă a municipiului Sebeş are o tradiţie de 135 de ani. A fost înfiinţată în 1879 de către Michael Thut, predicator, organist, apoi dirijor şi conducător al fanfarei. La început, a avut opt instrumente. În timp a devenit un simbol al localităţii, renumită în împrejurimi şi în străinătate.
Istoria fanfarei din Petreşti oscilează între perioade de glorie şi de umbră, la fel ca şi comunitatea săsească din Petreşti. Atunci când au fost deportaţi, saşii din zonă au reuşit să înfiinţeze o fanfară restrânsă chiar şi în iadul siberian, în Lagărul de la Kungur. Multe dintre fanfarele din Transilvania aveau în spate, ca suport financiar o intreprindere sau o fabrică, de obicei cu proprietari saşi. Aşa a fost şi la Petreşti, unde Fabrica de hârtie a sprijinit întotdeauna fanfara, mai ales în timpul directorului Rother (în interbelic, până în 1945).
În anii comunismului, membrii fanfarei se întâlneau pentru repetiţii în sala mică a Căminului Cultural din localitate. În 1969-1970 a avut loc în România primul “Festival al Fanfarelor de Amatori“. Faza pe ţară se ţinea la Bucureşti, în Parcul Cişmigiu, unde în faţa unui juriu, fanfara trebuia să interpreteze o piesă obligatorie şi apoi să susţină un concert de promenadă de două ore. La acest concurs, Fanfara din Petreşti a obţinut premiul I pe ţară şi a devenit brusc foarte cunoscută, fiind solicitată în perioada următoare să susţină numeroase concerte, colindând ţara în lung şi în lat. De 1 mai când există tradiţia ca fanfara să mărşăluiască pe străzile Petreştiului, la serbări populare şi anumite sărbători religioase, la petreceri.
După 1980, majoritatea membrilor, care până atunci au fost toţi saşi, au plecat rând pe rând în Germania. Acasă au mai rămas foarte puţini, aşa că fanfara de la Petreşti a început să aibă membri români, care învăţaseră să cânte în fanfara de copii din sat. Din 2008, după o perioadă în care activitatea fanfarei se restrânsese mult, sunetele ei au revenit pe străzile Petreştiului şi la Sebeş, fiind o prezenţă constantă la toate evenimente. În vara anului 2014, fanfara va sărbători 135 de ani de la înfiinaţre, fiind programat un eveniment la Petreşti la care sunt invitaţi şi foşti membri saşi plecaţi în Germania sau Austria.
Principalele evenimente din istoria Fanfarei din Petreşti:
1879 A fost întemeiată Fanfara din Petresti în urma eforturilor depuse de către Michael Thut, rector bisericesc al prezbiteriului bisericii evanghelice. S-a reuşit atunci achizitionarea unui număr de 8 instrumente, iar rfanfara era formată numai din saşi.
1900-1920 Invăţătorul Johann Binder a fost cel care a iniţiat pe mai mulţi tineri în tainele muzicii, acesta conducând fanfara până în anul 1920. Pe timpul războiului mulţi tineri petrifăleni (membri ai fanfarei) au făcut armata la diferite fanfare militare de regiment unde au învăţat să cânte la un instrument.
1920-1930 În anii '20 majoritatea componenţilor fanfarei munceau în Fabrica de Hârtie. Pe vremea directorilor fabricii, Rotel şi Walter Rother, muzicanţii au întemeiat şi fanfara fabricii a cărui dirijor a fost desemnat Friedrich Stolz.
1945-1949 După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial mulţi ofiţeri de carieră din fanfarele militare au fost lăsaţi la vatră şi au găsit un loc de muncă la fabrica de hârtie. A fost şi cazul lui Danil Opincariu . Mai târziu el a plecat de la fanfara mare şi a constituit o fanfară de copii care a ajuns tot atât de celebră în România precum fanfara mare.
1951 Fanfara din Petreşti a ocupat locul II la primul “Festival al Artelor de Amatori“ desfăşurat la Bucureşti unde a concurat cu mai multe fanfare din ţară. Se pun bazele unei traditii care se pastreaza pana in present ca de 1 MAI fanfara să defileze prin Petreşti şi să organizeze un concert de Crăciun sau de Anul Nou, care se încheia întotdeauna cu un bal.
1969-1970 A avut loc primul ”Festival al Fanfarelor de Amatori“. Fanfara din Petreşti s-a calificat la faza pe ţară undei a obţinut premiul I, iar premiul a fost înmânat fanfarei de marele dirijor generalul Dumitru Eremia. Devenită renumită peste noapte în perioada următoare fanfara a trebuit să colinde în lung şi lat prin ţară, iar organizarea concertelor a căzut în sarcina lui Egon Altenburger, un foarte bun manager.
1979 Au avut loc manifestările legate de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea fanfarei. Cu ocazia acestui eveniment sa bătut o monedă comemorativă, a fost renovat Căminul Cultural şi a fost organizat un festival la care au fost invitate să participe 10 fanfare din ţară.
1980-2000 În anii '80 au început emigrările spre RFG. La începutul anilor '90 au emigrat aproape toţi membri fanfarei în Germania, acasă rămânând doar câţiva, astfel că în fanfară au fost cooptaţi mai mulţi români care au învăţat să cânte la fanfara de copii condusă de Danil Opincariu.
2000-2007: Conducerea fanfarei a fost preluată de Hans Weber până în 2007, urmat de Laurenţiu Achimescu până în 2008 şi de Mureşan Ioan, dar activitatea fanfarei s-a redus la participarea la înmormântări şi la parada de 1 Mai.
2008 A fost întocmit şi aporbat Proiectul cultural “Fanfara copiilor din Petreşti- renaşterea unei tradiţii“, astfel încât începând din toamna lui 2008, la şcoala generală funcţionează o clasă de învăţare a instrumentelor de fanfară finanţată de Consiliul Judeţean.
2009-2010: Membri fanfarei au hotărât să înfiinţeze “Asociaţia Fanfara din Petreşti. În anul 2009 din resursele financiare asigurate de Consiliul Municipal Sebeş şi din sponsorizări “Asociaţia Fanfara Petreşti“ a cumpărat uniforme noi , iar în anul 2010 a cumpărat instrumente şi scurte de iarnă, iar pentru fanfara de copii a achiziţionat uniforme şi instrumente.