Urzeala „anti-Cattani“. Cum au racolat martori mincinoşi oamenii procurorului Ioan Mureşan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul de urmărire penală deschis de procurori DNA împotriva procurorului-şef Ioan Mureşan de la DIICOT Alba dezvăluie, în mare parte, afirmaţiile comisarului-şef Traian Berbeceanu din scrisoarea făcută publică în octombrie 2013. Din ordonanţa de începere a urmăririi penale rezultă că la baza acuzaţiilor împotriva poliţistului au stat aproape exclusiv probe fabricate cu ajutorul unor martori mincinoşi, cercetaţi anterior de Berbeceanu.

Potrivit procurorilor DNA, şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, acuzat de abuz în serviciu, a fost sprijinit în demersul prin care i-a fabricat dosarul penal lui Traian Berbeceanu de un fost coleg de la DIICOT Alba, procurorul Nicolaie Cean şi de subcomisarul Alin Muntean, de la structura teritorială a Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate (BCCO). Toţi trei au pus la cale un plan diabolic care se dorea a avea ca rezultat „eliminarea“ din sistem a comisarului-şef Traian Berbeceanu, care era la vremea respectivă comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate (BCCO) Alba Iulia. Demersul celor trei a reuşit în final, Berbeceanu fiind reţinut şi arestat preventiv de la 24 octombrie şi până la 26 noiembrie 2013. 

CUM AU ÎMPĂRŢIT ATRIBUŢIILE

De recrutarea martorilor s-au ocupat, în special, Cean şi Muntean (foto dreapta), dar au existat şi discuţii directe ale

image

procurorului Mureşan cu unii dintre aceştia. Martorii folosiţi împotriva lui Berbeceanu sunt, în special, interlopi din Hunedoara: Ovidiu Ioiescu zis Pera (condamnat în dosarul Spumă şi Bibanu), Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei şi Dorin Cupeţiu (anchetaţi într-un dosar DIICOT, în care au fost acuzaţi că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în infracţiuni economice), Alin Simota (baronul Văii Jiului, trimis în judecată pentru infracţiuni economice şi şantaj), Gheorghe Bota, Valer Lăcătuş şi Cristian Litera (judecaţi în acelaşi dosar cu Simota). 

PROMISIUNI PENALE

„Nicolaie Cean, care până în vara anului 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT  Alba, a pus la dispoziţie procurorului anchetator Ioan Mureşan şi ofiţerului de poliţie Alin Muntean, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Traian Berbeceanu. Nicolaie Cean a manipulat anumiţi martori prin furnizarea către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia să le expună procurorului anchetator“, se arată în ordonanţa DNA. Alin Muntean le-a facilitat martorilor aflaţi în arest preventiv comunicarea cu familia şi utilizarea telefoanelor mobile fără supraveghere. 

PRIETENII PROCURORULUI

În scrisoarea transmisă din arest Traian Berbeceanu l-a acuzat pe Ioan Mureşan că a protejat doi oameni de

image

 afaceri din Alba cercetaţi în dosare penale. Este vorba despre Luca Anversa (foto dreapta) şi Ion Lazăr, ambii, prieteni cu procurorul Ioan Mureşan. „Ciudat a fost faptul că, deşi era considerat lider al grupării infracţionale, Luca Anversa nu a fost reţinut şi propus pentru arestare, împreună cu ceilalţi inculpaţi. Luca Anversa era cunoscut dinainte procurorilor DIICOT şi subcomisarului Muntean Alin. Acesta fusese cercetat anterior în dosarul 6D/P/2010 (cunoscut în mass-media că dosarul «Prostituate pentru VIP-uri») pentru şantaj, fiind trimis în judecată în stare de libertate. A fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Hotărârea instanţei nu a fost atacată cu recurs de DIICOT Alba Iulia, fiind considerată că îndestulătoare“, se mai susţine în scrisoare. Faptul că procurorii nu au mai atacat cu recurs i-a permis italianului să nu fie condamnat la închisoare cu executare. În ambele dosare, omul de afaceri a recunoscut faptele.

O altă legătură controversată a procurorului Mureşan este cu omul de afaceri Ion Lazăr din Alba Iulia, cu care obişnuia să meargă la vânătoare împreună cu Nicolaie Cean şi Alin Muntean. Lazar este porprietarul unui fond de vânătoare în Munţii Apuseni. În cadrul interceptărilor convorbirilor telefonice ale membrilor unei grupări infracţionale suspectate de proxenetism au fost interceptate şi discuţiile purtate de Ion Lazăr cu Ioan Mureşan. Neînţelegerile dintre Mureşan şi Berbeceanu au ca punct de plecare luna august 2012, când comisarul şef a refuza îl numească pe ofiţerul Munteanu Alin şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din cadrul BCCO Alba.

Traian Berbeceanu: „Vreau să revin în BCCO“

În seara zilei în care foştii săi anchetatori au fost puşi sub învinuire pentru că ar fi complotat la înlăturarea lui de

berbeceanu foto daniel guta

la conducerea BCCO Alba, adică miercuri seară, Traian Berbeceanu s-a întâlnit cu jurnaliştii în faţa blocului unde locuieşte, în Deva. Poliţistul nu a comentat măsura luată de DNA de a-i pune sub acuzare pe Ioan Mureşan, Nicolaie Cean şi pe Alin Muntean. „În dosarul DIICOT sunt inculpat şi sunt convins că se va face dreptate. În dosarul DNA am calitatea de martor. Sunt denunţător“, a declarat fostul şef al BCCO Alba Iulia.

Poliţistul le-a transmis şi un mesaj colegilor săi: „Situaţia cumplită prin care am trecut eu a fost văzută de foarte mulţi colegi de-ai noştri tineri şi fără experienţă, care au fost bulversaţi şi poate nu au înţeles nimic din ceea ce s-a întâmplat“, a spus Berbeceanu. Întrebat dacă îşi doreşte să revină în Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, pe care a condus-o din 2005 până în toamna anului trecut, când a fost pus sub acuzare pentru sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii, Berbeceanu a răspuns: „Categoric, da. Vreau să revin la BCCO. Este echipa mea şi locul meu de muncă“. Daniel Guţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite