UPDATE Arestări în dosarul ”mafiei lemnului” cu ramificaţii în cinci judeţe: 2 persoane după gratii, 8 inculpaţi sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţişti din cadrul IPJ Alba au dispus miercuri reţinerea a 12 persoane, ca urmare a percheziţiilor derulate miercuri la firme din cinci judeţe cu obiect de activitate comerţul cu lemn. Inculpaţii vor fi prezentaţi procurorilor pentru mandate de arestare preventivă. Din acest grup, cinci suspecţi sunt din zona Sebeş – Săciori, iar ceilalţi din judeţele Neamţ (patru persoane), Suceava (două persoane) şi Maramureş (o persoană)

UPDATE 3 Curtea de Apel Alba Iulia a respins luni, 8 decembrie 2014, recursul inculpaţilor, care vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv. ”Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Cernat Petru şi Apopei Claudia împotriva încheierii penale nr. 144/4.12.2014 pronunţată de Tribunalul Alba – Secţia penală în dosarul nr. 5336/107/2014. Obligă pe fiecare dintre inculpaţi să plătească statului suma de câte 125 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Onorariile parţiale cuvenite apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpaţi, în sumă totală de 50 lei, se vor avansa din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se afirmă în minuta Curţii de Apel.

UPDATE 2 Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cele două persoane pentru care s-a admis propunerea de arestare preventivă sunt Cernat Petru din Săsciori - Alba şi Apopei Claudia din Piatra Neamţ. Faţă de inculpaţii Boandă Ovidiu Petrică, Ţabrea Silviu, Radu Mariana, Duvlea Liviu Ilie, Făţan Vasile, Spiescu Vasile Sorin, Crăcăoanu Constantin Ciprian şi Mihai Florin s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar, fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Procurorii au reţinut că inculpatul Cernat Petru, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, a înregistrat cheltuieli fictive cu achiziţii de material lemnos de la un număr de opt societăţi (inactive, care nu recunosc relaţia comercială, respectiv au un comportament de tip fantomă), printre furnizorii de facturi fiind şi societăţile coordonate de inculpata Apopei Claudia, care nu funcţionau la sediile declrate. Totodată s-a reţinut şi fapta de evaziune fiscală prin ascunderea sursei impozabile şi sustragerea în acest mod de la plata unui impozait pe venit cu reţinere la sursă. Prejudiciul calculat este de 766.342 lei.

UPDATE 1 Din cele 12 persoane cercetate pentru evaziune fiscală, care joi au fost prezentate procurorilor pentru mandate de arestare preventivă, magistraţii au admis emiterea mandatului pentru perioadă de 30 de zile faţă de C.P din Săsciori şi A.C din Piatra Neamţ. Faţă de 8 persoane cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală a fost luată măsura controlului judicia, iar faţă de alţi doi suspecţi s-a dispus cercetarea în stare de libertate.

„Cele 14 persoane vizate au fost conduse sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba unde au fost audiate iar faţă de 12 dintre acestea poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. În cursul zilei de joi, 4 decembrie, cele 12 persoane reţinute au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru continuarea cercetărilor şi dispunerea de măsuri legale. Pentru două dintre ele procurorii au dispus cercetarea în stare de libertate, iar faţă de 8 dintre aceste persoane, cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală a luat măsura controlului judiciar.

În cazul lui C.P. de 44 de ani, din comuna Săsciori, judeţul Alba şi A.C. de 47 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, cercetaţi pentru evaziune fiscală, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă şi i-au prezentat instanţei de judecată care a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Alba.

_____________________________________________________________________________________

Inculpaţii sunt acuzaţi de evaziune fiscală, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu activitatea de comerţ de lemn. Poliţiştii au calculat un prejudiciu de peste 170.000 de euro, în tranzacţii ilegale cu lemn, cu documente fictive, provenite de la societăţi comerciale de tip „fantomă”.

Dintre cele 12 persoane reţinute, cinci sunt din zona Sebeş – Săsciori, inclusiv Petru Cernat, patronul firmei “Trans Monica” SRL din satul Laz (comuna Săsciori), vizat pentru evaziune fiscală, respectiv Mariana Radu, contabil, fost director economic (până anul trecut) la Direcţia Silvică Alba. Pentru complicitate, au fost reţinute şi şapte persoane din Neamţ, Suceava şi Maramureş.

IPJ Alba a derulat miercuri, 3 decembrie, 37 de percheziţii în cinci judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală în comerţul din lemn, cu un prejudiciu estimat la peste 170.00 de euro. 15 persoane au fost aduse pentru audieri. În judeţul Alba, au fost 12 percheziţii, la sedii de firme şi domicilii, restul fiind în Neamţ, Suceava, Maramureş şi Satu Mare. Totul a pornit de la o firmă din Alba, care ar fi exploatat şi achiziţionat masă lemnoasă, fără forme legale, pentru care ar fi folosit documente fictive, provenite de la societăţi comerciale de tip „fantomă”. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2012-2014. Marfa ar fi fost comercializată mai multor mari procesatori de material lemnos.

Percheziţii derulate de IPJ Alba în cinci judeţe la persoane suspectate de evaziune fiscală prin comerţ cu lemn

Traficanţii de etnobotanice şi cannabis din Alba şi Cluj mai rămân 30 de zile în arest preventiv

Bărbat din Prahova judecat pentru înşelăciune şi fals informatic condamnat la 4 ani cu executare la Tribunalul Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite