Tradiţia udatului fetelor de Dragobete în Ardeal: „Eu sunt micul grădinar/Cu sticluţa-n buzunar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În comunităţile rurale fetele sunt udate cu apă din fântână. Foto arhivă Adevărul
În comunităţile rurale fetele sunt udate cu apă din fântână. Foto arhivă Adevărul

De Dragobete, în Transilvania, se păstrează şi obiceiul udatului fetelor. Mai cunoscut pentru a doua zi de Paşte, obiceiul se practică în anumite comunităţi şi în 24 februarie.

Tradiţia „udatului” spune că fetele trebuie stropite, pentru a le merge bine şi a fi frumoase tot anul. În semn de recompensă pentru feciorii „udători”, fetele trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri, iar celor mai mici li se oferă ouă roşii şi bănuţi.

„Eu sunt micul grădinar/ Cu sticluţa-n buzunar/ Şi-am venit la dumneavoastră/ Să ud floarea din fereastră”, aşa încep udatul fetelor tinerii din Ardeal, care merg la casele acestora pentru a le stropi cu apă din fântână. 

După ce băiatul spune că îi e sete şi scoate un ulcior cu apă pe care o toarnă pe gâtul sau pe faţa fetei spunând: „Să-ţi fie inima curată ca apa şi ea să te ferească de orice boală”.

A doua zi, fetele se mândresc cu numărul de udători care le-au colindat. Se mai obişnuieşte ca feciorii din sat să ia cu ei o găleată cu apă şi să meargă acasă la fetele nemăritate. Dacă le găsesc dormind, toarnă apa din găleată pe ele. Se crede că fetele care sunt udate se vor mărita în curând.

Obiceiul „udatului” este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară şi s-a extins în toată regiunea. Tradiţia cu apa din fântână se practică mai ales la sate, în timp ce în oraşe bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum.

Vă mai recomandăm:

O româncă de 37 de ani, la a opta naştere prin cezariană. Primii şapte copii au fost născuţi în Italia

 

Colecţiile celui mai vechi muzeu de ştiinţe ale naturii din Transilvania nu vor fi retrocedate. ÎCCJ a respins cererea Eparhiei Reformate

  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite