Spital obligat de instanţă să dea familiei copii după dosarul medical al unei paciente moarte de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Municipal Blaj. Foto: spitalblaj.ro
Spitalul Municipal Blaj. Foto: spitalblaj.ro

Refuzul reprezentanţilor Spitalului Municipal Blaj de a elibera copii după documentele medicale ale unei femei decedate de COVID-19 l-a determinat pe soţul acesteia să dea în judecată unitatea sanitară.

Procesul este în derulare la instanţele din Alba, reclamantul primind un răspuns favorabil din partea Judecătoriei Blaj.

Reprezentanţii spitalului au declarat în documentele prezentate în proces că nu au dat curs solicitării bărbatului, pentru că soţia acestuia nu l-a menţionat ca persoană care ar fi avut dreptul să aibă acces la informaţiile medicale referitoare la starea de sănătate.

Povestea tragică pentru bărbatul din Blaj (A. S.) a început în 26 septembrie 2021, când a mers cu soţia la Urgenţa spitalului. La testul rapid COVID, el a avut rezultat negativ, iar soţia - pozitiv. Doctorul de gardă a spus că soţia se poate trata acasă, însă aceasta a preferat să se interneze, sperând că va fi tratată corespunzător.

Pacientei nu i s-a solicitat, la internare, numele persoanei care să aibă acces la datele ei medicale, deşi menţionarea reprezentantului pacientului este obligatorie. Cât timp a fost internată, femeia a fost contactată de mai multe ori de către soţul său, fiice şi alte rude.

Nu suporta masca de oxigen

”A doua zi (...), la ora 19:20, pacienta a sunat-o pe fiica (...) şi i-a spus că a fost dusă la raze XR şi a obosit foarte tare, deoarece a fost transportată la alt spital, transportată cu targa, deoarece era anchilozată şi nu putea îndoi un picior în care avea tijă. I-a spus acesteia că fusese la baie şi că voia să se odihnească pentru că sufla mai greu. În data de 28.09.2021, ora 14:30, soţia le-a spus fiicelor sale că i-a fost pusă masca cu oxigen, pe care nu o suportă, pentru că nu respira bine cu ea, dar a fost obligată să o ţină şi i-au interzis să mai coboare din pat, ca să poarte masca. Le-a mai spus că i-au pus pampers şi au ameninţat-o că dacă nu ţine masca, o intubează.

După o oră, fiica a vorbit cu o prietenă de familie, a cărei vecină lucrează pe secţia de infecţioase, de la care ştia că rezultatele razelor XR sunt bune, cu excepţia unei bronşite, care va fi tratată. A vorbit din nou cu pacienta la ora 18:00 şi aceasta vorbea greu şi mâncase puţin. Ulterior, starea de sănătate a pacientei s-a deteriorat rapid şi a decedat”, se precizează în acţiunea deschisă împotriva Spitalului Municipal Blaj.

Reprezentanţii unităţii medicale au respins acuzaţiile familiei afirmând că pacienta a fost tratată corespunzător, dar evoluţia bolii a dus la deces. 

Ulterior, soţul pacientei decedate a formulat o solicitare de comunicare a documentelor medicale personale ale soţiei sale, care i-a fost respinsă nejustificat. Acesta susţine că soţiei sale nu i s-a adus la cunoştinţă dreptul de a-şi da acordul unei alte persoane, pentru a avea acces la documentele medicale.

Consimţământul lipsă

Judecătoria Blaj a constatat că, într-adevăr, în acest caz nu există un consimţământ exprimat de pacientă cu privire la furnizarea unor informaţii medicale cu caracter confidenţial.

”Cu toate acestea, dată fiind starea de sănătate a pacientei la internare, cu tuse şi tensiune ridicată, încadrată în grad de handicap accentuat, conform certificatului de la dosar, instanţa apreciază că aceasta s-ar fi putut afla în imposibilitatea obiectivă de a exprima acordul privind comunicarea datelor medicale personale. Prevederile legale menţionate condiţionează furnizarea unor informaţii medicale cu caracter confidenţial de exprimarea consimţământului explicit de către pacient, însă, fireşte, aceste dispoziţii legale vizează situaţia în care pacientul are posibilitatea de a-şi exprima un astfel de consimţământ”, a precizat magistratul de la Judecătoria Aiud, potrivit hotărârii publicată pe rejust.ro.

Astfel, instanţa nu a putut stabili cu exactitate dacă pacienta a avut posibilitatea efectivă de a-şi exprima vreo opţiune, ”în condiţiile în care nici pârâta nu invocă faptul că defuncta nu şi-a dat consimţământul pentru comunicarea acestor informaţii, ci doar afirmă că nu a fost găsit un astfel de consimţământ, sugerând mai mult că pacientei nu i s-a dat spre completare formularul, situaţie uşor de imaginat în tot contextul generat în spitale de numărul foarte mare de pacienţi infectaţi cu COVID”.

Apel la Tribunal

Prin urmare, instanţa a stabilit că soţul supravieţuitor al pacientei decedate are drept de acces la datele medicale personale ale pacientei şi a obligat unitatea medicală să îi predea acestuia fotocopii ale tuturor documentelor conţinute în dosarul medical, inclusiv radiografiile pulmonare, CT pulmonar şi interpretarea medicală a acestora.

Judecătorul a respins cererea privind predarea imaginilor filmate în salonul soţiei sale pentru că aceste înregistrări ”vizează în mod cert şi alte persoane (al căror drept la intimitate ar fi astfel încălcat), iar pârâta (spitalul – n.r.) nu are competenţa tehnică de a blura aceste imagini şi nici instanţa posibilitatea de a verifica conţinutul final al acestora”. Hotărârea Judecătoriei Blaj a fost contestată de reprezentanţii unităţii medicale la Tribunalul Alba, unde nu a fost alocat, deocamdată, un termen de judecată.

Vă mai recomandăm:

 

Via Transilvanica, traseul de drumeţie lung de 1.400 de kilometri, aproape de final. Când va avea loc inaugurarea

 

Profesoara cu nota 10 la Titularizare nevoită să predea la patru unităţi de învăţământ

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite