Realitate augmentată la muzeul Principia din Alba Iulia. Noi atracţii pentru turiştii care vor vizita Cetatea Alba Carolina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Principia din Alba Iulia
Muzeul Principia din Alba Iulia

Un salut virtual din partea împăratului roman Caracalla sau o demonstraţie de luptă a gladiatorilor din Apulum. Acestea sunt atracţiile turistice cu care vor fi întâmpinaţi vizitatorii Muzeului Principia din Alba Iulia, graţie unui proiect smart de realitate augmentată care va fi inaugurat la finalul anului viitor.

Soluţia va permite exploatarea, într-un mod interactiv, zestrea romană a oraşului Alba Iulia, dar şi realizarea ”saltului” din Antichitate în era tehnologiilor inteligente sau invers. Prin scopul său, proiectul îşi propune stimularea interesului vizitatorilor muzeului Principia printr-un sistem de realitate augmentată (AR), care va da viaţă personajelor antice.

Pentru ca vizitatorii să poată interacţiona virtual cu personajele din Antichitate, sistemul va face apel la o serie de secvenţe video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereţii de sticlă exteriori ai Muzeului roman Principia. Proiectul este conceput să funcţioneze 24h/zi, dar va fi mai spectaculos pe întuneric - un motiv în plus pentru turişti să înnopteze la Alba Iulia. Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augumentată: camere video de detecţie, proiector laser, sistem PC, aplicaţie software dedicată.  

Iniţiativa de a aduce patrimoniul cultural al oraşului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o perioadă în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atât mai binevenită cu cât vizitatorii caută experienţe care aduc trecutul şi cultura mai aproape de ei. Implementarea proiectului se doreşte a fi deopotrivă un îndemn spre cunoaşterea unor realităţi istorice, dar şi o cale de recuperare a trecutului propriu.

alba principia festival

„Alba Iulia are un dialog tot mai activ al prezentului cu trecutul, iar prin proiecte cum este cel de faţă, şi cu viitorul.  Una dintre provocările de care suntem conştienţi este aceea de a «converti» câţi mai mulţi dintre prietenii virtuali ai municipiului, de pe reţelele de socializare, în vizitatori reali, de a-i încuraja să descopere la pas tot ce are Alba Iulia mai bun. La Muzeul Principia vrem să captăm atenţia şi timpul localnicilor şi turiştilor într-un mod dinamic şi interactiv, iar sistemul de realitate augumentată propus prin proiect ne va fi un aliat de nădejde”, spune Voicu Paul, viceprimar cu atribuţii de Primar al municipiului Alba Iulia. 

Punerea în practică a iniţiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, ce va fi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional(AFCN). În urma evaluării, proiectul a primit 92 de puncte. Primăria Alba Iulia este singura administraţie locală din România aflată pe lista câştigătorilor, la secţiunea „Artă Digitală şi Noile Media“. Conform graficului aprobat de AFCN, proiectul se va derula în perioada ianuarie-noiembrie 2020. Valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia este de 85.000 lei.

Amplasat în Piaţa Cetăţii, muzeul este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici şi-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura care a staţionat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupaţiei romane. Anul trecut, a fost vizitat de aproape 15.000 de persoane.

Citiţi şi:

 

Statistică îngrijorătoare privind cazurile noi de cancer apărute într-un oraş din România. Primarul cere o lege pentru monitorizarea calităţii aerului

 

FOTO VIDEO Condamnaţi să trăiască la 2 metri de autostradă. Indiferenţa statului şi disperarea unei familii din Alba Iulia

 

Vânătorul transformat în braconier. Condamnat la închisoare cu suspendare pentru uciderea ilegală a unui cerb

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite