Primul demers pentru reconstruirea unei fabrici de 10 milioane de euro distrusă în incendiu. APM Alba a avizat proiectul depus de compania Solina
0La un an de la incendiul devastator care a distrus cea mai mare fabrică de condimente şi ingrediente alimentare din Sud-Estul Europei, Solina Romania a solicitat autorizaţia de mediu pentru etapa de încadrare a construcţiei noii fabrici.
Construcţia va fi pe vechiul amplasament, ocupând acelaşi perimetru, dorindu-se a fi şi mai eficientă şi mai sigură.
Abordarea în privinţa dezvoltării noilor concepte ale grupului Solina este orientată astfel încât să adreseze trei provocări esenţiale: soluţii prietenoase cu mediul înconjurător, care sa răspundă dorinţei consumatorilor de a experimenta gusturi noi, soluţii sănătoase şi generatoare de satisfacţie.
Proiectul propune:
- Construirea fabricii de procesare ingrediente alimentare, care a fost distrusă de un incendiu la începutul anului 2019, împreună cu toată infrastructură aferentă acesteia-amenajări exterioare, anexe tehnice, zone verzi, platforme beton.
- Construcţia propusă va fi amplasată pe acelaşi amplasament că şi cea demolată, respectându-se în totalitate gabaritele în plan, însă înălţimea este cu 5,00 m mai mare, ajungându-se la 9.00 metri.
-Construcţia va fi mărginită de o serie de compartimente tehnice (containere metalice) în care vor fi montate o serie de instalaţii necesare bunei funcţionari a fabricii (centrală de tratare aer, centrală termică, panou –post trafo, panouri fotovoltaice montate pe acoperiş)
-Nr niveluri: P+1 /birouri, P+2, P/fabrică
-Descrierea activităţii: producţie uscată aprovizionarea cu materii prime, recepţie, analize fizici chimice, microbiologice, analize privind puritatea, analize de contaminanti, depozitare temporară, pregătirea materiilor prime, dozare, amestecare/măcinare, ambalare, depozitare, livrare) şi producţie umedă (aprovizionarea cu materii prime, recepţie, analize fizico chimice, microbiologice, analize privind puritatea, analize de contaminanti, depozitare temporară în spatiifrigorifice, pregătirea materiilor prime, etc.
Incendiul devastator izbucnit în dimineaţa zilei de 2 februarie 2019 a fost stins după 4 zile şi jumătate. Fabrica de la Alba Iulia, cea mai mare din Europa de sud-est în domeniu, a fost distrusă în totalitate. Cifrele intervenţiei pompierilor sunt edificatoare: 108 ore de intervenţie continuă, 26 de ofiţeri şi 142 de subofiţeri din 4 judeţe, 38 de autospeciale, 4 motopompe, 10 autocamioane salvate. La Alba Iulia sunt angajaţi aproape 300 de oameni. Grupul francez care deţinea fabrica a anunţat, îcnă din urmă cu 1 an, că aceasta va fi reconstruită. Societatea de asigurări Omiasig a despăgubit proprietarul companiei cu peste 10 milioane de euro.