Peste 12 milioane de euro, plătite de stat pentru 20.000 de beneficiari de şomaj tehnic din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 20.000 de angajaţi din Alba au ajuns în şomaj tehnic
Peste 20.000 de angajaţi din Alba au ajuns în şomaj tehnic

Peste 12 milioane euro este uma plătită de la bugetul de stat în contul alocaţiilor pentru şomajul tehnic, în judeţul Alba.

În total, au fost mai mult de 20.000 de beneficiari, a anunţat Alin Ignat, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Plăţile au fost făcute în urma actelor normative implementate de Ministerul Muncii, începând cu 16 martie, privind schema de sprijin pentru şomajul tehnic, atât pentru angajaţi, cât şi pentru cei cu contracte de activitate sportivă, drepturi de autor sau profesii liberale.

La nivel naţional, au fost plătite, prin ANOFM şi ANPIS, 2,4 miliarde de lei, în cazul celor cu contracte de muncă suspendate şi peste 600 milioane de lei, în cazul profesioniştilor care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul PFA-urilor, întreprinderilor individuale sau prin alte forme de muncă, precizează Ignat.

În judeţul Alba, au fost plătite indemnizaţii în cuantum total de peste 58 de milioane de lei (circa 12 milioane de euro), celor peste 20.000 de beneficiari din judeţul Alba. În ţară, peste 1,8 milioane de angajaţi şi profesionişti din România au beneficiat de sprijin de la stat, până la începutul lunii iunie, iar plăţile continuă în această perioadă pentru solicitările aferente lunii mai.

La iniţiativa MMPS, şomajul tehnic a fost prelungit pentru toate domeniile în care autorităţile menţin restricţii, urmând ca cei care revin în activitate să beneficieze de o serie de măsuri active, mai transmite secretarul de stat.

Cea mai importantă dintre acestea este susţinerea a 41,5% din cheltuiala salarială cu angajaţii care revin din şomaj tehnic, măsură ce se aplică pentru o perioadă de trei luni. Pentru a accesa aceste fonduri, angajatorii trebuie să facă dovada plăţii salariilor angajaţilor şi a contribuţiilor aferente, să depună o cerere la AJOFM-uri, iar decontarea se va face în termen de 10 zile de la depunerea documentelor doveditoare.

De asemenea, în cazul angajării tinerilor între 16-29 de ani sau a persoanelor peste 50 de ani, care nu au un loc de muncă, angajatorii primesc 50% din salariul acestora, dar nu mai mult de 2500 de lei, pentru o perioadă de 12 luni, având obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru încă 12 luni. Alin Ignat spune că, în ce priveşte celelalte plăţi prin AJOFM şi AJPIS – alocaţii, indemnizaţii pentru creşterea copilului şi alte prestaţii sociale – acestea s-au efectuat fără întârziere.

Citiţi şi:

 

FOTO Casa cu „pivniţă cu jomp” din Roşia Montană, monument istoric, restaurată de Institutul Naţional al Patrimoniului

 

PNL şi-a desemnat candidatul la Primăria Alba Iulia: „Săracu' Paul”, susţinut de Mircea Hava, votat în Biroul Politic

 

Cea mai scumpă carte din toate timpurile. Pentru ce a plătit Bill Gates aproape 31 de milioane de dolari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite