Pe urmele oamenilor celebri care şi-au legat numele de Alba Iulia. Proiect pentru realizarea unui film documentar subtitrat în cinci limbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principele Gabriel Bethlen şi-a legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia
Principele Gabriel Bethlen şi-a legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia

Personalităţi marcante, de talie naţională şi internaţională, care şi-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia vor fi aduse sub sub aceeaşi „umbrelă“ vizuală, prin intermediul unui film documentar. Producţia va fi realizată printr-un proiect al Primăriei Alba Iulia, finanţat de AFCN.

„Alba Iulia - O istorie vizuală prin «amprente» celebre“ este proiectul prin care municipalitatea va exploata vizual o parte din patrimoniul cultural imaterial de excepţie cu care este înzestrat oraşul.

Proiectul este gândit ca o soluţie originală, coerentă, eficientă şi durabilă de a aduce sub aceeaşi „umbrelă vizuală“ personalităţi de talie naţională şi internaţională, care şi-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia. Iniţiativa realizării unui astfel de documentar este unică în România.

Rezultatul central al proiectului va fi un film documentar de tip travel, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulaţie internaţională.

Adalbert Cserni (în prim plan), cel care a descoperit urmele Palatului Guvernatorului de la Apulum 

image

Filmul îşi propune să „sudeze“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii şi preocupări diferite, să promoveze diversitatea, toleranţa, să ne arate că Alba Iulia a fost şi este un spaţiu al multiculturalismului, al convieţuirii interetnice şi interconfesionale.

image

Márton Áron, Episcopul romano-catolic de Alba Iulia, un înalt prelat care s-a opus comunismului

Documentarul ne va arăta locurile pe unde au trecut, domnit sau îşi dorm somnul de veci 25 de personalităţi şi ne va oferi răspunsuri la întrebări precum: Ce legătură există între împăratul roman Marcus Aurelius Antonius, poreclit Caracalla, şi împăratul Carol al VI-lea de Habsburg? Ce au în comun regele Ludovic cel Mare al Ungariei şi regele Ferdinand I? Dar Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul, principele Gabriel Bethlen, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz? Aparent, sunt oameni celebri din spaţii şi timpuri diferite. Toţi, însă, şi-au legat numele de un oraş: Alba Iulia.

Regele Ferdinand I şi generalul francez Henry Berthelot la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922

image

În realizarea documentarului vor fi implicate şi personaje istorice din trupele de reconstituiri istorice ale Muzeului Naţional al Unirii.

Trupele de reconstituiri istorice ale Muzeului Naţional al Unirii/Sursa: Ania Ciolacu

image

Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).

Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Naţional al Unirii şi Societatea comercială Apulum S.A. A demarat în 28 iunie şi se va finaliza în 15 noiembrie 2017. (Articol scris de Nicu Neag)

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite