Operațiunea Turturica. Bloc locuit de romi, demolat și transformat în parcare pentru 12 milioane de lei

0
Publicat:

Primăria Alba Iulia a lansat o licitație pentru demolarea blocului G2 – denumit Turturica și construirea în locul acestuia a unei parcări supraetajate cu 144 de locuri. Blocul a fost locuit de romi.

Blocul locuit de romi va fi demolat FOTO Adevărul
Blocul locuit de romi va fi demolat FOTO Adevărul

Valoarea totală estimată a investiției este de 12.417.470 de lei, fără TVA. Prin proiect se propune construirea unei parcări supraetajate cu un regim de înălțime P+2E și o capacitate de 144 locuri de parcare (din care 5 pentru persoane cu dizabilități), amenajarea de locuri de parcare la exterior precum și stații de încărcare electrică – 27 de locuri în total, crearea unui punct de închiriere a bicicletelor în sistem Bike Sharing și amenajarea terasei clădirii cu spații verzi de promenadă precum și locuri de joacă pentru copii.

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) din Alba Iulia a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Ulterior a devenit bloc de locuinţe confort IV, locuit aproape exclusiv de romi.

Turturica, cum este denumit la nivel local, a devenit o enclavă de cetăţeni de etnie romă, în mijlocul celui mai populat cartier al municipiului Alba Iulia.

Pe lângă vechimea blocului şi condiţiile de locuit insalubre, un alt motiv invocat pentru demolare a fost reprezentat de scandalurile repetate în care ar fi fost implicaţi locatarii precum şi mizeria lăsată în jurul imobilului.

Locuitorii din blocurile vecine au sesizat de nenumărate ori Primăria Alba Iulia şi Poliţia, soluţia găsită, în final, fiind acea de demolare.

Peste 200 de romi, evacuaţi cu forţa

Operaţiunea Turturica a fost demarată îm toamna anului 2017. Au fost evacuaţi cu forţa, de jandarmi şi poliţişti locali, 216 de cetăţeni de etnie romă care locuiau în garsoniere închiriate.

Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost amendate cu câte 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD). Cele două insituţii au câștigat, în final, procesul cu CNCD.

Instituția a considerat că evacuarea unui număr mare de persoane, in jur de 200, care fac parte dintr-o categorie defavorizată, fără a lua în calcul măsuri adaptate la nevoile acestora, fără a lua măsurile necesare relocării acestor persoane în locuinţe care să asigure un minim de trai, încalcă legislaţia în vigoare”.

Familiile de romi evacuate au apelat la rude, prieteni, cunoştinţe pentru a-i lua în întreţinere. Alte persoane şi-au gasit chirie, altele au dormit în faţa blocului cu săptămânile, neavând unde să meargă. Cei care au avut unde să se mute şi-au dus lucrurile cu maşini şi cărucioare, fiind ajutaţi de ceilalţi.

Existau persoane care munceau la momentul evacuării, drept pentru care au fost nevoite să îşi lase copiii afară lângă lucrurile personale, pentru a putea merge la muncă. Ulterior au fost evacuați și cei aproximativ 20 de proprietari, care au fost despăgubiți de primărie cu sume infime.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite