Noaptea Muzeelor la Alba Iulia cu Garda Romană şi personajele istorice de la Muzeul Unirii
0Muzeul Naţional al Unirii organizează în 18 mai 2003 o nouă ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reuşit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puţin de 6.000 persoane au trecut pragul muzeului.
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Anul acesta Noaptea Muzeelor este organizată pe 18 mai, dată la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor. Prin urmare, vom asista la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor.
Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reuşit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puţin de 6.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.
Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajaţii muzeului şi voluntari, vor da viaţă expoziţiei de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican. De remarcat că anul acesta la eveniment va fi prezentă şi Garda Romană, ultimul proiect de succes al Muzeului Naţional al Unirii.
Programul evenimentului:
- ora 19.00 / Paradă de ritmuri tribale: Kult Tribal Kollective (Bucureşti).
- ora 19.40 / Parada Personajelor istorice şi a Gărzii Romane.
- orele 20.00 – 24.00 / Istoria prinde viaţă în muzeu cu peste 20 de personaje istorice